От бирата не се пълнее, но все още не го знаем

След водата и газираното най-много пием бира
Обновена: 28 авг 2014 18:54 | 28 авг 2014 18:14,
35
От бирата не се пълнее, но все още не го знаем
Снимка: Reuters

Българинът все още не знае, че няма опасност от напълняване при умерена консумация на бира. Това показва национално представително проучване на агенция IPSOS България, проведено сред граждани на възраст между 18 и 69 години, цитирано от Съюза на пивоварите в България.

От съюза припомнят, че съдържанието на калории в бирата е едно от най-ниските в сравнение с редица други храни и напитки. Според изследване, реализирано от “Център по биология на храните” и “Националeн център по обществено здраве и анализи”, енергийната стойност на светлата бирата е около 50,7 кcal на 100 мл. По-ниско е съдържанието в плодовите миксове (43 kcal) и на безалкохолната бира – едва 25 kcal. Най-високо е калорийното съдържание на тъмното пиво, тъй като и алкохолният градус е по-висок.

Резултатите от анализа за хранителната стойност на бирата ясно оборват мита, че пивото води до т.нар. бирено коремче, тъй като бирата не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари. Редица научни изследвания от последните години сочат, че коремчето се появява заради приемане на висококалорични и богати на мазнини храни.

Въпреки това едва 6% от пълнолетните българи знаят, че пивото е напитка със сравнително ниско съдържание на калории и не води до напълняване при умерена консумация.

Проучването на агенция IPSOS България показва също, че 37% от анкетираните лица определят умерената консумация на бира като съвместима със здравословния начин на живот, а при активните почитатели на пивото (които пият бира поне веднъж седмично) това мнение споделят 47%.

Българинът остава голям почитател на бирата, като според същото проучване пивото продължава да е най-консумираната лятна напитка у нас след водата и газираните безалкохолни напитки. 42% от всички запитани определят пивото като най-подходящото за тях питие, а сред жените този процент е 25.

Данните показват, че през лятото бира се пие средно 2-3 пъти седмично, като съвсем естествено потреблението се е повишило в сравнение със зимния период.

Най-лоялните почитатели на пивото са мъжете, които и през това лято консумират бира 2 пъти по-често в сравнение с представителките на нежния пол. Жените, от своя страна, са утолявали жаждата си с кехлибарената напитка средно 5 пъти в месеца. 41% от анкетираните в проучването лица възприемат иновативните предложения на категорията – бирените миксове, като най-модерната напитка в сравнение с всички останали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро четох една нова анкета в същия стил, заглавието беше: "Всички българи консумирали кисели краставици с домашна ракия през 1921г. са измрели!"
18
1
 
3
 
! Отговори
ceko преди 9 години
До АнонименПри тези ежедневни количества изпита бира скоро ще хванеш ПОДАГРА, повервай ... мача съм го играл !!!!
17
4
 
3
 
! Отговори
бай уй преди 9 години
До ИСТПълнее се от фитоестрогените(аналог на женски полови хормони). Хмелът е естрогенна трева. Подтиска тестостерона, товари сърцето. Бирата е най - големия *** от алкохолните напитки.
16
0
 
3
 
! Отговори
Ot 17 преди 9 години
Ей, умници, не се хващайте за петте литра. Това е само няколко пъти годишно като максимум. Обикновено са 2-3 литра. И друго ще ви кажа - веднъж годишно задължително всички служители и работници от фирмата минаваме на пълен медицински преглед. Изследва се и се мери всичко. ОК съм отвсякъде. Така че на пичовете с номер 18 и 19 - НАЗДРАВЕ!
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пия между 2 и 5 литра дневно "Амстел" или " Стейнбург" в зависимост от сезона и температурата. На 55 години съм, 70 кг, 174см. В перфектно здраве. Не помня откога не съм пил вода, но със сигурност са повече от 10 години. От мене да знаете - правете каквото душа иска и заебете разните изследвания на учените.
14
12
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Аз проблеми с бирата нямам,защото не...пия бира.Какво е масовата...бира;спирт,вода,бирен концентрат и...оцветители,кеф ти светла,кеф ти...тъмна.Аз съм привърженик на натуралните напитки,като червеното отлежало...домашно вино Мерло.Леко изстудено,през,, лятото прибавям в чашата и малко хисарска газирана вода.Бира не съм пил от години и не чувствам нужда да го...правя.(платена...реклама)
13
4
 
9
 
! Отговори
някой си преди 9 години
За мен изследването е много едностранчиво и повърхностно. Защо се гледат само калориите? Проблемът при бирата не са калориите, а бирената мая - от нея се пълнее и това няма нищо общо с калориите, а с метаболизма. Не е вярно, че се пълнее от мезето. Аз много често пия бирата без никакво мезе, но шкембето ми порасна за последните няколко месеца значително - преди такъв проблем не съм имал, защото рядко пиех бира. Такива изследвания обикновено се правят по поръчка на производители на бира.
12
5
 
2
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
много зависи какво има в бирата!!!!!
11
0
 
14
 
! Отговори
рапани с чесън преди 9 години
До Ивановна първата бира мога да се зАпра само ако много бърже след нея се срещна с първата водка...хора и улици...свят като цвят;)
10
0
 
7
 
! Отговори
бира с раци преди 9 години
До Анонименпосочи ми марката на тази бира 0,400..щот не мога се сетя,брат?
9
1
 
12
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
*** статия. Имаше обаче една по *** - Замразените зеленчуци - по полезни от свежите.А тук една проста аритметика - 1 светла бира = 250 калории = 50 грама шоколад. Който е спрял на първата бира да каже.
8
0
 
11
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
ами то си го пише на бирата калорийната стойност, от бира не се пълнее, от мезетата се пълнее :)
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 7Ми като ти е толкова акъла...
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера от следобяд и покрай мача ги закръглих на 19 броя + 2 кути цигари.
5
0
 
23
 
! Отговори
алберт биренщайн преди 9 години
доказано е че не се пълнее от самата бира а от плюскането което я съпровожда под формата на мезе...факт!
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това не е нещо ново. От бирата не се пълнее но както при всички газиарни напитки от въглерода дразни стените на стомаха и дава импулс към мозъка, че си гладен и ядеш повече тоест замезваш с бирата.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бутилка бира 0.4л е 174калории.Тези дето пият по 4+ бири да я направят сметката и да добавят това което ядат.
2
1
 
19
 
! Отговори
гост преди 9 години
Данните не са верни - аз пия бира всеки ден .... :)
1
1
 
31
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
ИЗВОДА- от бирата не се пълнее, а от мезето.