От ДКЕВР не бързат с оставките, те не се налагали

Кои точно от решенията ни вредят на енергетиката, питат от комисията
Обновена: 28 авг 2014 14:36 | 28 авг 2014 12:35, Веселина Йорданова
18
От ДКЕВР не бързат с оставките, те не се налагали
Димитър Димитров, Еленко Божков и председателят Боян Боев. Снимка: БТА, архив

Няма обстоятелства, които да налагат каквато и да е промяна в състава на ДКЕВР, преди да бъде оценен реалният положителен ефект от действията на комисията. Този извод правят от регулатора в съобщение до медиите, в което обясняват проблемите в енергийния сектор и предприетите мерки за справяне с тях.

Изявлението идва в отговор на очакванията на служебното правителство председателят Боян Боев и двама от членовете – Еленко Божков и Лиляна Младенова, да подадат оставки днес.

Още по темата
Рокадата беше обявена вчера след заседанието на Министерския съвет с аргумента, че комисията действала неефективно, правела политически изказвания и натрупала грешки в работата си.

Вицепремиерът Екатерина Захариева уточни, че оставките се чакат днес, защото тримата казали, че ще си помислят.

От съобщението на ДКЕВР обаче става ясно, че оставки няма да има. Според регулатора действията, предприети от сегашния състав, са навременни, аргументирани и последователни, а крайният резултат ще бъде стабилизиране и оздравяване на сектор „Енергетика“.

"Разбира се, положителният ефект от предприетите мерки ще бъде усетен в един средносрочен период не по-кратък от 5 години, като по този начин ще се избегне рязкото увеличение на цените както за индустрията, така и за крайния потребител", уточняват от комисията.

От ДКЕВР посочват конкретно и проблемите, с които се е сблъскал настоящият състав - свръхпроизводство на електроенергия от ВЕИ и електроенергия по дългосрочни договори със задължително изкупуване на високи цени, намаляващо потребление на регулирания пазар в следствие на поетапно либерализиране на енергийния сектор, натрупани дефицити в системата от минали периоди, породени от отменени методики, неточно прогнозиране на произведена енергия от ВЕИ и експлозивното въвеждане на фотоволтаици в експлоатация през юни 2012 г.

В тази връзка регулаторът е разработил дългосрочна стратегия за решаване на проблемите в сектора и е започнал конкретни действия по нея. Сред тях са пълни одити на електроразпределителните дружества, при които от комисията съобщиха, че са установили изключително много нарушения, проверки на всички производители от ВЕИ-сектора по отношение на процедурите на присъединяването им, които ще приключат в кратки срокове, проверки на всички търговци на електроенергия и др.

От регулатора заявяват, че в следствие на действията на сегашния състав от 1 юни тази година действа балансиращ пазар на електроенергия, с което разходите за балансираща енергия се поемат и от производителите, а това води до облекчаване на цената за крайните потребители.

Балансиращият пазар пък има ключова роля за изграждане на енергийна борса в страната и последваща пълна либерализация на пазара, което е свързано с изискванията на Европейската комисия за либерализиране на енергийния пазар.

По отношение на констатираните дефицити в НЕК от ДКЕВР отбелязват, че от общо 3 млрд. лв. само за половината е от компетенциите на комисията да намери подходящ механизъм за компенсиране.

В тази връзка със своето ценово решение, влязло в сила от 1 юли 2014 г., комисията определя механизъм за компенсиране на близо 1 млрд. лв. в рамките на следващите 5 години. За некомпенсираната разлика след приключване на регулаторния одит на НЕК предстои да бъде определен подходящ механизъм, така че да не се допусне рязко повишение на цената на електроенергията, се уточнява в съобщението.

От ДКЕВР посочват още, че всякакви други разходи на НЕК, несвързани с лицензионната дейност, като например изграждането на АЕЦ „Белене“ и хидровъзела „Цанков камък“, не подлежат на включване в крайните цени и са извън обхвата и компетенциите на комисията.

Според регулатора всички тези действия са насочени към изграждането на конкурентен либерализиран пазар на електроенергия, което е в защита както на индустрията, така и на потребителите.

„В противен случай по сега действащата нормативна база ще се стигне до увеличаване на задълженията към обществото, което ще рефлектира в крайната цена както за свободния, така и за регулирания пазар“, категорични са от комисията, откъдето допълват и че всички решения са вземани в условията на пълна прозрачност и спазване на закона, а всяко публично представяне на дейността на ДКЕВР е експертно и безпристрастно.

В отговор на изявленията на членове на служебния кабинет от комисията питат кои точно решения, взети от сегашния състав на ДКЕВР, представляват неизпълнение на задълженията на регулатора за защита на обществото и кои от решенията на регулатора и как точно вредят на цялостното състояние на сектора.

Не става ясно дали има и ако да - каква е различната експертна визия за развитие на сектора, която се предлага в момента, и не би ли могла тя да бъде предмет на обсъждане с регулатора, завяват още от ДКЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 9 години
Близнашки и цялото правителство , много умно постъпват. Да си стоят всички супер-калинки от БСП-ДПС-ДС. Пука му на служебното правителство , но на народа му пука. С некадърниците от БСП и ДПС просто сме обречени. Това е драги сънародници, всичко е в нашата паница т.е. пари. Айде чао и да гласувате за БСП-ДПС-ДС-Атака-КГБ , че ще има увеличение на пенсиите не с 4.50 , а с 4.80 лв.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЯСНО Е КАТО БЯЛ ДЕН,,ПОДЛОГАТА ЩЕ СИ СВЪРШИ РАБОТАТА,,ИСКАТ НАЗНАЧЕНИЯ НА СВОИ ХОРА ЗА ДА КАЖАТ ДА НУЖНО Е ВДИГАНЕТО НА ЦЕНАТА НА ТОКА,,БОЖЕ КАКВО НАХАЛСТВО ,НЕ СЕ УМОРИХА ДА ПРАВЯТ НАРОДА НА ***,,,,,,,НИКОГА ГЕРБ,,ХАЙДУТИ
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Окомунист власт и кожа от вълк се взема с дране - те само от това разбират!
14
0
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
И то веднага или за да ме разберат левите - немедлено!
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия ибрици са по-нагли и от олигарски! Какви оставки направо дисциплинарно уво и пътьом да минат през следствието за да дадат показания!
12
3
 
8
 
! Отговори
Георгиева преди 9 години
Налага се не само оставка, а и съдебна отговорност на ВСИЧКИ ВИНОВНИ, но няма да стане. Остава направо да закриваме държавата и като ромите да тръгваме на просия и помощи по света, тях поне ги дундуркат разни "правозащитници".
11
6
 
7
 
! Отговори
плEVNелиев изЧЕЗни преди 9 години
"...свръхпроизводство на електроенергия от ВЕИ и електроенергия по дългосрочни договори със задължително изкупуване на високи цени, намаляващо потребление на регулирания пазар в следствие на поетапно либерализиране на енергийния сектор, ..., неточно прогнозиране на произведена енергия от ВЕИ и експлозивното въвеждане на фотоволтаици в експлоатация през юни 2012 г"Гласувам пълно доверие на ДКЕВР! Те гласно посочиха ИСТИНСКИТЕ причини за проблемите в енергетиката.
10
0
 
7
 
! Отговори
хахо преди 9 години
До възмутенСрещу кои монополи по-точно, може би е накърнил интересите на Румен Овчаров в Енергтиката, а? Стойнев си изпълни задачата - сега да мълчи, че *** му мнооого оцапан.
9
4
 
4
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Лизашки към Плевнята:г-н президент трябва да назначим нов министър на енергетиката.Така ли а Що Нов?Слушам г-н президент назначаваме Щонов.
8
0
 
5
 
! Отговори
kubrat преди 9 години
narode,sbirstina,,cukunduri...i kakvi l ne.za sram i smiah v evropa ste..kakvi komisii ,kakvi biznesmeni,mafiata vi kazva dali da disate,ludi li ste ,ili..........i
7
6
 
4
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
Така де... да си дойдем на думата!Не че тея на снимката са хубавци, и определено трябва да им се бие шута, но пък кой е тоя Щонов, тази Захариева че да "настоява" и "чака" оставки?Поплювковци назначени за по три месеца със строго определени права и задължения ще уволняват, назначават и ще изграждат стратегии все едно ще векуват!?Айде улево...
6
6
 
12
 
! Отговори
teo преди 9 години
ДЕ СЕ Е ЧУДО И ВИДЯЛО КОМУНИСТИ ДА СИ ПОДАДАТ ОСТАВКАТА??? ТЕ СЪСИПВАТ ДО КРАЙ И ТОГАВА ГИ ИЗГОНВАТ, ОК??? БЛИЗНАШКИ, ВЗЕМИ СЕ В РЪЦЕ И ДЕЙСТВАЙ, ДОКАТО УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ТОКА НЕ НАРАСНЕ НА 75%!!! КОМУНИСТЪТ Е ПО-ОПАСЕН ОТ ФАШИСТА, ОК??? ЗАТОВА, българино ?????
5
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искат ви оставката,защото тази година за пръв път от много години не се увеличи цената на тока.
4
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
червените шушумиги власт без кръв не дават. А овцете блеят, блеят...
3
14
 
8
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Това министърче щонов от кабеларката и секретарката на плевнелиев като какви енергийни експерти се изявяват?Нароиха разни никому ненужни бордове - убежища за рояците калинки на герб с цел размиване на отговорност.С какво право това анемично правителство иска да взима такива дългосрочни решения за развитие на енергетиката?Това са все риторични въпроси на които не е необходимо тези еднодневки да отговарят!
2
5
 
24
 
! Отговори
Свинаря преди 9 години
Уважаеми дами и господа,И на моите прасета като им кажа да напуснат копанята, че манджата свършипочват да грухтят и викат "няма обстоятелства, които да налагат каквато и да е промяна".
1
21
 
18
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Много правилно! Може много да плюете по Стойнев, но единствено те поведоха някаква борба с монополите! И докато държавата се мъчеше да озапти дупката в енергетиката не на наш гръб, плевнелиев /умишлено го пиша с малка буква/ си уреждаше тайни явки с шефа на един от монополите; "протестърите", водени от олигарсите особено във ВЕИ сектора ореваха света, а когато последно се повдигна въпроса с американските ТЕЦове и преразглеждане на договорите им - воят бе неописуем! Хора, отворете си очите!