Агресията в училище се очертава като основен проблем

Семействата предпочитали сами да го решават, вместо да търсят помощ
17
Агресията в училище се очертава като основен проблем
Снимка: архив, Ройтерс

Агресията в училище се очертава като основен проблем пред децата и родителите през последните години. Това каза Адриана Иванова от сдружението "Заедно в Европа", която представи в Пазарджик резултати от проект, свързан с подкрепа за деца в риск.

Според екипа на сдружението все още българските семейства предпочитат сами да решават подобни проблеми, вместо да потърсят помощ от педагогическите съветници или от психолог.

В последните няколко години проблемът в училищата излиза на повърхността, посочи Иванова, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че училищните ръководства са предпочитали именно проблемите с агресията да бъдат тема на беседи с учениците от страна на психолозите от сдружението. Общо 60 беседи са се състояли в местните училища, като са обхванати и теми за половата култура, ХИВ/СПИН и употребата на наркотици от младите хора.

Клиничният психолог Магдалена Банчева добави, че при беседите пред учениците са представени и видеолектории за последствията от употребата на наркотици. По думите й децата са добре запознати с видовете наркотици, но не и с уврежданията, които могат да причинят.

Тя отбеляза още, че намалява възрастта на учениците, които пушат марихуана, и вече има случаи, при които 13-годишни деца са употребили този вид наркотик. Според Банчева най-често младежите употребяват марихуана и амфетамини и като причина за това посочи, че те могат да се набавят относително лесно и на не много висока цена.

В рамките на проекта са създадени кабинет за психологическа помощ, гореща телефонна линия и интернет форум. Телефонната линия ще продължи да съществува, а екипът на сдружението ще доразвива дейностите и след приключването на проекта, уточни Адриана Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
9
 
37
 
! Отговори
В Бг важи правило преди 9 години
Много бащи са наясно, че ще има по-голям ефект, ако ошамарят гамена, който тормози детето им, вместо да говорят с учител, с директора на школото, с лице от Детска педагогическа стая, с родителите на гамена, със самия гамен и т.н.
7
8
 
36
 
! Отговори
Увалиец преди 9 години
До АнонименСлед като всичко възможно за преодоляване на агресивността на едно дете е направено,извеждането му от този състав е безалтернативно,уверявам Ви!Има ученици,които буквално тероризират цели класове,а учителите си затварят очите за травмите,които те нанасят на съучениците си-ами някои ще изкарат някакви курсове и ще работят-не са за училище поне в момента,вредят на всички останали!
6
8
 
36
 
! Отговори
NQT преди 9 години
Много е противно отношението към учещите и знаещите в училище днешно време! Лично аз и мой приятел сме си патили, задето не сме бягали от час с класа. Когато някои от бягащите се провалиха напълно на изпит, определящ дали ще продължат да учат в учебното заведение, директорът заповяда на класния ни ръководител да ги пусне да преминат към следващата учебна година. Има и много други подобни случки, които напълно унищожават уважението на който и да е ученик към образонателната ни система.
5
8
 
36
 
! Отговори
Увалиец преди 9 години
-предлагам делегираните бюджети да не се пипат след началото на учебната година,независимо дали броят на учениците в течение на годината се увеличава или намалява-така училищата ще могат да се освобождават от насилниците,без да се намалява бюджета на училището,освен ако броят на учениците в паралелката не падне под 50%,-да се изпратят на специализации в чужбина наши психолози за усвояване на практически психологически компетентности,-мандатност на директорите,закриване на РИО.
4
8
 
37
 
! Отговори
Увалиец преди 9 години
Не знам дали си струва да коментираме тук тези проблеми-някой,който е отговорен за променяне на нещата в образованието чете ли ги?Въпреки това бих споделил някои констатации и предложения:-над 50% от децата се раждат в безбрачни семейства,-хиляди родители са на гурбет ,далеч от децата си,оставени неизвестно на кого,-директорите и учителите не притежават съвременна психологическа подготовка--делегираните бюджети,по принцип правилни,се приложиха механично и ликвидираха много училища,обезсилиха
3
8
 
36
 
! Отговори
Ганчо преди 9 години
Изпростяването сред завършващите средно образование е колосално. Речника им е беден, ограничен, просташки и говорене с готови обръщениея от рода "бата, бате и т.н". Това обръщение се повтаря непрекъснато. Относно дрогата, тревата и другите стимуланти ще я използват защото няма какво да правят. Относно насилието - причината е в разслоението сред децата, разяждаща завист, липса на пари, и безхаберието на учители, възпитатели и др. Да сте видели или чули за наказан побойник!!!
2
8
 
36
 
! Отговори
Ева преди 9 години
Няма спасение от разни невъзпитани насилници в училищата . Обикновено ръководствата на училищата толерират и се възхищават от тези насилници, дори набеждават насилените, че са сами виновни да бъдат насилвани .Така е по-лесно, безпомощният спира да се оплаква и ръководството на училището няма проблем . Единственото решение е насилваният да напусне училището .Така е защото учителите си пазят работните места и своите мизерни заплати и не наказват с изключване насилниците .
1
8
 
41
 
! Отговори
да бе преди 9 години
Препоръчвам горещо на всички, които са подложени на тормоз от разни олигофренчета да се махат веднага от училището. Вече е опасно да се ходи на място където зорлем насила се събират всякакви характери, просто защото някой някъде е казал, че е задължително! Безпомощни са всички - и родителите (главни виновници, че са си изтървали отрочетата и не им пука за тях), и учители и психолоззи и директори! Всичко са безмощни и само имитират дейност! Била съм свидетел много пъти на тази тяхна безмомощност!