Близо 5 млн лв. даде държавата за помощ за първолаци

Помощта е 250 лв., отпуска се при доход от 350 лв на месец
2
Близо 5 млн лв. даде държавата за помощ за първолаци
Снимка: Булфото, архив

Близо 5 милиона лева са отпуснати до момента като помощи за първокласници, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане /АСП/.

33 496 са подадените молби за отпускане на еднократна целева помощ за деца, записани в първи клас за учебната 2014/2015 г. по реда на Закона за семейни помощи за деца. Размерът на помощта е 250 лева.

Издадените заповеди за отпускане на помощта са 28 252, които се отнасят за 28 715 деца. Отказите са 166, в процес на обработка са 5078 молби.

Същевременно 19 605 семейства вече получиха помощта, като тя се отнася за 19 963 деца. Общата отпусната сума възлиза на 4 990 750 лева.

Право на тази помощ имат семействата, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище, информират от АСП.

Средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молба-декларацията е по-нисък или равен на 350 лева.

Този доходен критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства и в семейство на роднини или близки.

Молби се подават след записване на детето в първи клас, като крайният срок е 30 септември. Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в училище.

За миналата учебна година такава помощ е била отпусната за 48 845 деца първокласници, припомнят от АСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
6
 
! Отговори
Данъкоплатец пита преди 9 години
Информацията е непълна.Редно е да се каже, по колко процента от всеки етнос са децата, които ще получат помощи.А след 4 години да ни информират:1/ колко от тези деца продължават да ходят на училище и колко от тях са отпаднали, разбира се и по колко са от всеки етнос във всяка една от тези две категории.2/ колко от тези деца за 4 години в училище не са научили азбуката, нито могат да говорят добре български език.И накрая, сред родителите, искащи помощ, колко нямат и ден трудов стаж.