Божков: Омерзен съм, нямам конфликт на интереси

Оставката ми иска министър, който е в крещящ конфликт на интереси
Обновена: 29 авг 2014 14:42 | 29 авг 2014 10:41, Веселина Йорданова
45
Божков: Омерзен съм, нямам конфликт на интереси
Еленко Божков. Снимка: архив, БТА

Еленко Божков не смята да напуска Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, но очаква служебният кабинет да го отстрани от поста му в следващите дни.

“Няма да подам оставка”, категоричен беше той пред БНТ. Божков заяви още, че е омерзен от случващото се, а според него причината служебният кабинет да поиска оставката му, е свързана с това, че той е засегнал нечии интереси.

"Аз съм нарушил нечии корпоративни интереси - едно от разпределителните дружества има арбитражно дело срещу България, става въпрос за 1 милиард лева, аз съм един от членовете на ДКЕВР, които събираха доказателства в полза на държавата.

Още по темата
Става въпрос за много пари. Цялата работна програма на проверката на ВЕИ-тата и начинът им на присъединяване през 2012 година съм я направил аз", коментира Божков.

Според него причината за искането на оставката му може да се крие и в двете жалби за прекомерна държавна помощ и неправомерна държавна помощ срещу американските централи и ВЕИ-тата, които бяха подадени в ЕК.

Божков уточни, че е разговарял по телефона със служебния енергиен министър Васил Щонов, който го попитал дали има намерение да си подаде оставката, а той заявил, че отговорът на въпроса е на сайта на ДКЕВР.

Вчера в съобщение от комисията заявиха, че оставки не се налагат и защитиха действията си. Впоследствие обаче от съобщение на МИЕ стана ясно, че председателят Боян Боев и членът на ДКЕВР Лиляна Младенова ще напуснат постовете си след разговор с министъра. От ведомството анонсираха и това, че смятат да отстранят Божков заради конфликт на интереси.

Той обаче е категоричен, че не е в конфликт на интереси и обяви, че ще сезира Комисията за конфликт на интереси с искане за проверка.  Готов съм да се подложа и на полиграф, заяви Еленко Божков.

“Тези, които искат отстраняването ми, използват изцяло и само политически език, експертният език остана някъде отзад. За конфликт на интереси ми говори министър, който е в крещящ конфликт на интереси, има шест декларации с конфликт на интереси от министри в това правителство”, коментира той.

На въпрос защо въпреки изявлението, Боев и Младенова все пак подават оставки, Божков заяви, че това е техен личен избор и оставката е личен акт.

Той обясни, че се говори, че ДКЕВР е виновна за 3 милиарда лева дефицит в НЕК, но 1,5 милиарда лева нямат никакво отношение към комисията - 800 милиона лева са свързани с "Белене", а 700 милиона лева са за "Цанков камък". “Останалите пари ние успяхме да разсрочим", допълни  той.

Божков заяви, че съжалява, че няма да може да завърши проверките на ВЕИ-тата, ако бъде отстранен, “което най-вероятно ще се случи в следващите дни".

"Оставяме достатъчно за замитане под килима, тоест започната работа, която, ако се свърши, би могла да доведе до много добри резултати, но тя достатъчно аргументирано може да бъде заметена под килима", коментира той.

Божков изрази и съжаление, че от комисията искали, но не изпратили писмо до Георги Близнашки, в което да го призоват да ограничи политическото говорене на министрите си. „Когато се установи, че нямам конфликт на интереси, правителството ще бъде в историята“, смята членът на ДКЕВР.

Според Еленко Божков Енергийният борд, създаден от служебния кабинет в сряда, е ненужна и вредна структура.

По думите му цената на тока би могла да се увеличи в много малки граници. Според Божков едно от решенията, които ще се наложи да вземе ДКЕВР за цената на тока, ще бъде от началото на октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: ДКЕВРЕленко Божков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плевела и Тиквата искат да позлатят още един път монополните ВЕИ и американските тецовеЕнергийният борд се представлява от самите монополи,които ще определят цената на тока !!!!!!!
31
1
 
3
 
! Отговори
от 33 - 2 преди 9 години
От друга страна - заради комисионните, лични и партийни, отрасъла трябваше да се яхне. И как става това, от една страна с гласуването на нови или подходящи промени в текстовете на законите, от друга - с назначаването на едни наши момчето на подходящите позиции. Лесно и удобно, и най-вече - ефективно.Това важи както за исканите оставки сега, така и за назначенията преди, не без участието на силните на деня. Нима на никого не е ясно, че 1-та задача на всеки концесионер е да си избие комисионната?
30
1
 
17
 
! Отговори
Енергетик преди 9 години
Цялата работна програма на проверката на ВЕИ-тата и начинът им на присъединяване през 2012 година съм я направил аз", коментира Божков.-Е само заради това трябва да си вече в затвора
29
2
 
10
 
! Отговори
Сергей Станишев преди 9 години
Ега ти и Държавата щом и аз бях Премиер, а иначе съм специалист по копчетата на униформите в червената армия. Ама какво да кажа след като Доган-султан вика ти ще си.
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Омерзен и комунист - това са две несъвместими понятия!
27
0
 
7
 
! Отговори
ad преди 9 години
Това Чубака ли е??
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лоджиите няма ли да отстрелят този Еленко, а?
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото и да се каже в случая на 50% ще е вярно! Но истинската беля идва от политиците, били те в момента държавници или депутати, защото ги интересуваме само преди избори, през останалото време грижите и вниманието са им са насочени към "Солунските митници", били те в енергетиката, строителството, търговията. Заради износа на дървен материал за Турция и Гърция си унищожихме горите с огън и сеч, а това е бумеранг, който предстои да се завърне със страшна сила. И ще платим с безводие и порои
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
точно така: уволнете лекарите, защото българите се разболяват; уволнете полицаите, защото все още има престъпност; уволнете учителите, защото деца не се раждат; закрийте университетите, защото всички бягат в чужбина; изгонете икономистите и инженерите, защото нямаме икономика и промишленост и оставете само политиците да приказват. после от държавата ни може да се получи един хубав филм за Мистър Бийн.
23
2
 
13
 
! Отговори
българска простотия преди 9 години
Всяка цивилизована държава си има СТРАТЕГИЯ ЗА ВСЕКИ ОТРАСЪЛ, а назначените специалисти изпълняват тази стратегия. Обикновено е дългосрочна, у нас няма даже и едномесечна. Работата на експертите е да ИЗПЪЛНЯВАТ и постигат по-добри резултати, а не да се правят на политици и премиери. КАК и КОГА точно това служебно правителство, с 3 месечен мандат, изработи дългосрочна стратегия, провери, че тя не се изпълнява и взе да уволнява? Не ме разбирайте погрешно, и следващите ще направят същото!
22
1
 
10
 
! Отговори
и какво стана? преди 9 години
всяко ново правителство идва с голямата лъжица; казва, че ще оправи енергетиката, обвинява ДКЕВР; сменя шефовете и слага свои хора; после новите идват, казват, че всичко е заради ДКЕВР, сменят шефовете, слагат свои хора..и така се върти. Значи, или проблемът въобще не е в ДКЕВР, или всички са некомпетентни, или следва да се закрие ДКЕВР, да видим кой ще им е виновен тогава.Иначе разните му пожарникари, 'хидро-инженери', писатели за съветската униформа и прочие винаги разбират от всичко:)
21
20
 
11
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 9 години
Всичко, което казва и прави Б.Борисов , още веднъж подчертава, че в момента той е най- подготвения Държавник. Искаме или не той трябва да бъде Премиер. На другарите ще им кажа да избират . Мишето Миков-пиянде и ***, Бареков-наркоман и луд за връзване, Радан Кънев-мижитурка и пудел на Иван Костов. Това предлага политическата сергия в момента. Иначе е лесно да се псува , но Премиера трябва да има опит и качества. Б.Борисов е бил Гл.секретар на МВР, Кмет на София , Министър председател .
20
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато всички супер калинки както сполучливо ги нарече др. Р.Петков от БСП и ДПС не се изчистят от корен като плевели , няма да има управия в нашата Държава. Над 65 години комуно-социалистите крадат от енергетиката и сега олеле майко . Тия *** от БСП само със сила можеш да ги махнеш. Браво на Близнашки.
19
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мракобесната герберастка чистка няма да остави и една позиция в България, където да не седи корумпиран престъпник. Не за затвор, за бесило са предателите, които продава родината си.
18
1
 
15
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 9 години
Познавам Елекко Божков от далечната 1986 г. 9тогава бях млад инженер в АЕЦ Козлодуй, а той беше някакъв малък шеф в ТЕХЕНЕРГО, правеха нещо във връзка с пети блок). Не го познавам добре, но се говореше, че добър специалист. Също зная, че в зората на демокрацията Еленко тру=ъгна да вее сини знамена по площадите, докато другите му колеги от ТЕХЕНЕРГО си останаха професионалисти. Амбициите му явно надхвърлят възможностите му. И не е червен *** - политически чергар е, а това е по-лошо...
17
11
 
17
 
! Отговори
Румен преди 9 години
Е къде се е видяло в България , червен кадър да подава оставка, марш от там бе НАХАЛНИК.
16
5
 
3
 
! Отговори
ruseborn преди 9 години
Няма честен българи. Ако въобще сте българи, умешано, жалко племе! Вън от страната и си хвърлете паспортите от мостовите като преминете...
15
14
 
31
 
! Отговори
плEVNелиев изЧЕЗни преди 9 години
Ясно е какво се случва. Това е едиснтвеният състав на ДКЕВР, който тръгна против интересите на ВЕИ-олигархията, ЕРП-монополите и двата американски ТЕЦ-а, с безумните им изкупни цени. Всички тези крвъпийци са така близки до плEVNелиев, че първата задача на правителството на НЕбългарина, е да изгони тези, които поне малко тръгнаха да защитават интеррсите на народа, а не на олигархията.Но, когато февруари месец НАРОДА скочи, тогава със сигурност ще го отнесе плEVNелиев.
14
11
 
9
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Тоз природен феномен е нарушил едни интереси на други бая е дал, но сметката е на НЕК по-точно наша, ей затова трябва да се маха. С тово некадърно управление и за енергетик за селска подстанция не става.
13
5
 
12
 
! Отговори
Нямам интереси преди 9 години
В последните няколко години в политиката влизат все дялани камъни, хора ***, готови да минат през всякакви партии, но верни на олигарсите и мафията. Нека сега протестиращите по улиците си отговорят такива лица ли искаха да имат в ДКЕВР и защо сега мълчат и не протестират? Ако предишният шеф на регулатора Ангел Семерджиев е злоупотребил, то Еленко Божков има много по-голям потенциал да злоупотребява, защото зад гърба му са хора като Кирил Добрев и Румен Овчаров, коментира пред Faktor.bg