Професии без кадри у нас

Ще останем без IT специалисти, химици, физици, лекари и учители
Обновена: 30 авг 2014 13:16 | 30 авг 2014 13:10, Екип на Bulgaria On Air
278
Професии без кадри у нас
Снимка: архив, Reuters

Работни места, които са добре платени, но остават свободни с месеци наред - съществува и този парадокс. Дори и в тежко засегнатата от безработицата България, ключови професионални сфери страдат от липса на специалисти.

За поредна година инженерите, квалифицираните работници и мениджърите заемат челните позиции за дефицит на кадри у нас.

България е първенец в ЕС по дефицит на кадри. И докато това, че инженери липсват не е новина, то недостигът на IT специалисти си е изненада. Догодина в този сектор ще се търсят вече 40 хиляди души. Той генерира около 6% от БВП на България, като 50% от българската IT индустрия е експортно ориентирана.

Проучване на БСК сочи, че една от причините за тревожната статистика в сектора е, че сред младежите висшисти инженерите и IT специалистите са масово недоволни от знанията и уменията, получени в университета. Сблъсквайки се с липсата на практически умения, много от тях се на насочват към други професионални сектори. До десет години оставаме и без подготвени физици, химици и машиностроители. Няма интерес към тези тези специалности заради трудната реализация и ниското заплащане.

"Самата образователна система поради начина си на план прием в момента създава безработица.Около 27% от завършилите висше образование у нас се осигуряват в чужбина. Това означава, че всеки 3-4 специалист напуска България“, заяви Томчо Томов от Национален център за оценка на компетенциите в БСК.

Годишно между 500 и 600 висококвалифицирани български лекари започват работа в Европа. Причините: отново изключително ниското заплащане, липсата на кариерно развитие и трудният достъп до специализация, която сами трябва да плащат. Напускащите страната медицински сестри са двойно повече – 1200 годишно. Стряскащата статистика говори, че след някоя и друга година няма да има кой да ни лекува.

"Проблем има и с дисбаланси в системата и качеството на образованието. Например, рязко трябва да се увеличи план приемът на медицинските университети. Ако трябва да се увеличи и техният брой. Необходими са и специфични специалисти в системата, освен в основните направления“, допълни Томов.

За поредната криза, този път в образованието, предупреждава Синдикатът на българските учители. По негови данни през 2020 година ще има над 6000 свободни позиции за преподаватели. Все по-малък е и интересът на младите към професията – от 30 дипломирани преподаватели едва петима започват работа по специалността.

"При тях проблемът е свързан със заплащането и все по-намаляващия престиж на тази толкова важна професия. Без да звучи пресилено, след 5 години ще се окажем пред сериозен проблем с намирането на учители“, обясни Томов.

По данни на БСК всеки четвърти безработен младеж у нас е с висше образование. 30% от безработните млади хора у нас никога не са работили. Почти толкова е броят на тези, които нито учат, нито работят. Ситуацията на пазара на труда у нас изисква незабавни мерки.

На първо място е създаването на система за прогнозиране на пазара на труда и план приемът в образованието да се насочи към задоволяването на тези потребности. Още в университета студентите трябва да развият уменията си в дадената сфера на практика. И не на последно място – кариерното и професионално ориентиране да залегне в образователната система от най-ранна възраст.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria On Air.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
1
 
! Отговори
до Иванов преди 9 години
Исках да кажа, "до Иванов" в долния коментар :/
198
0
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
Българското МВР има най-много полицаи на глава от населението от цяла Европа, а бюджета на МВР като процент от БВП е по-голям от бюджета на военните и от бюджета за здравеопазване. Има още какво да се реже и реформира в МВР, и ще станат по-ефективни "службите", ако се направи правилно. Но аз съм виждал дежурен полицаите да пишат на компютър, както и с явно единствения химикал в 1 РПУ Варна, и вярвай ми 2 изречения отнеха 20мин...
197
1
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
До дивия аграр. МВР също не може да си намери служители. В последнитеи 5-6 години реформите в МВР се свеждат единствено и само до съкращения на хора.Службите са оголени до невъзможност да работят. Нови места почти не се обявяват.Това го знам от разговори с десетки техни служители. МВР агонизира както всички институции у нас.
196
2
 
8
 
! Отговори
Алекс БСП преди 9 години
Ще останем 3 000 000 Бойко Борисовци .Ще пърдим и ще се ослушваме .Каква интелигенция, за какво ни е. Родени, като роби. Живели, като роби. Умрели, като роби .
195
0
 
11
 
! Отговори
алекс преди 9 години
Иначе, един специалист може да издържа семейството си извън България със заплата под тези мечтани 40К, защото стандартът на живот не е само заплатата, ами истинско, читаво и наистина безплатно образование и здравеопазване, и други неща, които българските политици загробиха. Затова в момента бягат масово специалисти, заедно със семейството и децата си и това лишава нацията от интелигенция. Щото познайте дали децата им ще се върнат.
194
5
 
4
 
! Отговори
алекс преди 9 години
О, тук сте взели вече да се замеряте с 40-те К годишна заплата :D За да не уморите някой западен HR от смях, да се върнем на Земята и да уточним: Такива пари се дават, да, но за комбинацията от години опит, истински професионални качества и препоръки в бранша. Т.е. никой, излизащ от университет го няма. Единици във всеки бранш поличават тези пари на Запад за добър ден. Лошото за България е, че се лишава точно от тези хора.
193
4
 
1
 
! Отговори
loti преди 9 години
ima izhod - vnos ot india i bangladesh :)
192
0
 
5
 
! Отговори
Така е 235! преди 9 години
В пара държава, параспециалности и специалисти!
191
0
 
18
 
! Отговори
има изход преди 9 години
Ако ще и един инженер и лекар да не остане депутати и министри няма да се свършат.Сега пък нали са модерни парапрофесиите-ще обучим парамедици,параинженери и т.н.Аз лично бих изкарал курсове за парамитничар или паракатаджия.Другото е празна работа.
190
2
 
2
 
! Отговори
петокласник преди 9 години
кой каквото си ще да учи но да го прави коректно към самия себе си...добре е известно ,че днес вече всеки може безпроблемно да сложи две три висши в джоба си без особено да се напъва да учи заради големия брой университети и вопищющата им необходимост от студенти ...същото ще се получи и на запад след време,само стойте и гледайте ...и как според вас един инженер,който при своите изчисления в практиката няма откъде да препише ще се справи...отговора е ***,като вместо инженер стане менажер;)
189
2
 
5
 
! Отговори
Ганчо преди 9 години
И всичко учи това. Погледнете управляващите, те са от два университета в България. Сега някой ще скочи, че били елитни, като са елитни защо не могат да управляват държавата. Може да ме обвинят, че за това са виновни всички преди тях, ами и те бяха от същите университети.Другата причина за липсата на кадри - инженери и медици е , че при тях има фиксирани специалности. А за останалите може да си измислиш каквото искаш. Може да има 100 вида счетоводители, психолози, или други специалисти.
188
0
 
15
 
! Отговори
Ганчо преди 9 години
Няма инженери, няма лекари ЗАЩО!!!!!!!Еми няма да има защото там трябва да се учи много здраво, а къде къде по-лесно се става счетоводител, психолог или някакъв друг измислен специалист. Няма да има инженери и лекари защото първо няма промишленост , а да вземеш специалност за лекарите учиш 10години и след това 600лв. заплата.И защо е така - не гледате ли, че ни управляват някакви измислени икономисти, философи, политолози и т.н. Същите лансират само своите училища /извинявам се университети
187
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Аз а.к.а. {221, 226, 227, 231, 234, 235, 236, 241, 242}243, 245, не всички, дори в топ унитата са *ари. навсякъде има читави, така де, малцинство са. Иначе 3-5 месечно за бг за IT в БГ e Oк на фона на цените и заплатите за другите професии (вкл. лекари и инж.). Който иска на запад доволно (например +100К/год) да взима, да заповяда, но само със селско его не става, толкова взимат наистина способни хора, а конкуренцяите е глобална. Щото "его = 1 делено на знания".
186
1
 
19
 
! Отговори
Уф преди 9 години
Как да искат младите хора да са медицински сестри и лекари в България,или пък учители,като виждат как *** ги бият всеки ден?
185
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а, да, и в частност гениалните деца на мама и тати паралии, поне по мои впечатления, в скъпоплатените си университети записват всичко друго, но не и нещо в IT или инжинерните науки. Така че "IT в БГ" не им е таргет, те с други неща се занимават.
184
3
 
5
 
! Отговори
д0 239 и 238 преди 9 години
за про и топ кадри в IT точно в днес.бг да дискутираме задълбочено не е най-подходящото място в нета. Има великолепни бг специалисти, но има и един лаф: птичка пролет не прави. Писах най-вече за проблемите засягащи обикновения, средностатистически бг специалист, не за единиците стигнали до топ ниво. И идеята е проста: обикновения бг специалист не мисля че е редно да си въобразява 200К годишно в UK дето само него чакат. Това нито ще помогне на нацията да се бори с проблемите, нито на него самия.
183
3
 
5
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Na teoriq edin kvalificiran programist dori i s nqkolko godini staj v chujbina moje da pravi po $50-60k na godina a kogato natrupa dulgo godishen opit napulno realistichno e da stigne do sumi s 6 cifri na godina no tova e samo teoriq zashtoto napraktika v chujbina nikoi ne razmita za BG programistite koito ne sa tupi a naprotiv sa prekaleno ambiciozni i v tova e problema zashtoto edin mizeren Indiec sus sushtata kvalifikaciq shte vurshi rabotata s polovinata pari.... Stoite si v BG i budet gordi
182
3
 
4
 
! Отговори
231 продълж. преди 9 години
... за прословутите ти 40К - по този начин само подмамваш читателите, които мислят, че всичко, което хвърчи се яде и им потичат лигите. В съб. вечер създаваш нереалистично високи очаквания на хора неизлизали от бг задълго. И е напълно основателно да се съгласиш, че не това е подходящия начин да мотивираш хората в бг да се борят с "този геноцид", нито със своите проблеми. Не е хубаво един млад и неопитен бг специалист да си мисли, че на запад само него чакат да му дават 5 цифрена сума месечно!
181
2
 
4
 
! Отговори
231 продълж. преди 9 години
Въпроса, и мотивите ми, са прости. Темата не е нито колко си велик, нито колко е яко да си контрактор на 700 дневно, ами на колко би могъл да се надява един българин хванал Терминал 2. И са малобройни тия, които могат въобще да се докопат до цифрите, които цитираме. И ако си толкова начетен, колкото претендираш, трябва да ти е ясно, че току-що завършил студент от ФМИ на СУ или типичен бг програмист кацнал със все куфарите няма как да намаже толкова в UK. Затова и се намесих, като прочетох за про
180
2
 
4
 
! Отговори
231 преди 9 години
Що бе, C++ е чук например за stat arb базиран на order book imbalance при liquid equities на FTSE ;) Мани го BTC!Иначе 500*22 работни дни = 11К < 15К << 20К <<< 40К И от тия 140 (520 при оптимизъм) оферти на доста излиза всъщност &#163;500 to &#163;600, unspecified, Competitive ... на фона на 63 милионна Англия. И доста от тях месеци ще чакат тояния човек. Не е въпроса колко е максимума, аз и за милион съм виждал предложения (за бивши бръшлянови гугълци, както писах).