"Фантомите" в списъците рушат доверието в изборния процес!

Да се въведе активна регистрация, зове Михаил Константинов
Обновена: 1 сеп 2014 14:03 | 1 сеп 2014 10:38, Веселина Йорданова
51
"Фантомите" в списъците рушат доверието в изборния процес!
Снимка: архив, БулФото

Новото Народно събрание да въведе активната регистрация за гласуване, за да приключи проблемът с “фантомите” в избирателните списъци, призова математикът проф. Михаил Константинов пред БНТ.

Той подчерта, че предпочита термина “фантоми” пред „мъртви души“ и по думите му те са 1,2 млн.

Още по темата
„Човек, който трайно не е в България, не трябва да фигурира в избирателните списъци тук. Който е в страната и иска да гласува, заявява желанието си и попада в списъците. Това се нарича активна регистрация“, посочи проф. Константинов.

По думите му “фантомите” в списъците са прекрасен разрушител на доверието в изборния процес.

Според политолога Димитър Димитров е редно да има регистър на избирателите по настоящ адрес. Той посочи, че изборите се правят от ЦИК, а правителството има спомагателни функции.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев напомни, че избирателните списъци са възложени на ГД “ГРАО” към Министерството на регионалното развитие.

Той не е в компетентността на ЦИК и от ГД “ГРАО” идва информацията по отношение на избирателите, които имат право да гласуват, допълни Андреев.

До 9 септември е срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина.

Избирателните списъци за изборите в страната се правят по регистър на населението, коментира Стефан Манов, представител на временните обществени съвети на българите в чужбина.

Регистърът включва всички български граждани, които имат акт за раждане и ЕГН в българската национална база данни. В този регистър на населението са и всички български граждани, живеещи извън страната.

Проблемът с “мъртвите души” се получава, когато в общината няма данни за хора, които са починали, обясни Манов.

По думите му този Изборен кодекс дава възможност за първи път в чужбина да има избирателни секции на много места и да позволи физическото гласуване на голям брой български граждани извън страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още от татово време ДС си влачи един контингент мъртви души, които използва по усмотрение и вече са стигнали над един милион. Какви честни избори, какви пет лева? ДС може да вкара в парламента дори партия, за която не е гласувал нито един реален избирател.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
те и братя галеви ще се браят за гласуващи, нищо че никой не знае къде са....така се намалява активността
30
3
 
0
 
! Отговори
Julis преди 9 години
До 37 Оооо мара бе, ее много се радвам че те виждам, такмо за теб говорихме и си ви викаме бе де го тоя човек, съвсем се покри и сега влизам тук и кой да видя :) ................... не че те знам кой си ..
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да сменим дупетатите, втръснали на всички с противните си лоясали мутри, гласувайте преференциално за последния в листите и това ще обърка тънките сметки на т.н политици.
28
2
 
10
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
От тая поголяма простотия няма : Някой някъде по света живее , работи, плаща данъци там и разните му осигуровки и изведнъж гласува за някаква си партия в РБ, която ще дойде на власт и ще харчи моите пари, събрани чрез данъци, такси, налози и пр. и пр. тегоби!?!?!?? Уважаеми сънароднико, един път поне НЕ ГЛАСУВАЙ ! Бойкотирай изборите ! И тъй, и инак "големите" ни политици тези пари ще ги "усвоят" Нека си оправят и Конституция, и Закони, и цял свят разбере що за мошеници са!
27
9
 
4
 
! Отговори
бгеец преди 9 години
Ами то реално погледнато ,всички българи са си етнически турци :) ! 500 години е това ей :) не е година две,а повече от 20тина поколения :) !
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Техният електорат гласува под строй".Е,и.Това едва ли прави животът им по- добър.Убеди ме да гласувам,няма що.Спомням си как изглеждаха по време на митинга,когато Станишев и Местан се целуваха.Едва се тътреха,без зъби,изтощени и омаломощени.На тях ли да заприличаме.Да,ама не.На някой ми се ще.
25
2
 
1
 
! Отговори
АНТИОВЦА преди 9 години
До JulisЗдравей Жули, абе къде се кри до сега бе затъжих се за тебе, отдавна не бях те виждал?
24
1
 
8
 
! Отговори
XxMLGBGVOT3RxX преди 9 години
Пффф ако си мислите, че имат значение гласовете ви се лъжете ама много яко. Истинските кукловоди, задкулисието, са си все там и все се гушкат с управляващите.
23
1
 
12
 
! Отговори
az22 преди 9 години
Не, не е добра идея. Тук в Германия всеки гласоподавател получава писмо, с което го канят да гласува. Защо трябва да се редя на опашки 2 пъти, за да упражня конституционното си право на глас? Не е ли по-добре държавните чиновници да се поразмърдат и да оправят сами тези списъци? В България, чиновника е издигнат в ранг на цар. Това го няма на друго място в света.
22
4
 
12
 
! Отговори
Пиар агент преди 9 години
Много умни коментари. Тия не стават, ония не стават и то какво стана, май тук работят за ДПС. Техния електорат гласува под строй и нищо не го интересува. Ало тролчета какво искате фесове ли.
21
2
 
6
 
! Отговори
Вигенин преди 9 години
Абе къде е батко, къде е батко Станишев. Нищо не ми уреди в Брюксел, а и тук не ме искат . Батко ..о...о върни се, че без теб съм зле.
20
1
 
1
 
! Отговори
Julis преди 9 години
Хахаха глей сега с долния ми коментар как се ловят партийните ***, без значение от коя партия, достатъчно е след няколко часа само да видите минусите и ще разберете общата бройка :))
19
2
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
Изобщо за какви избори говорим, това не е избори, а пазар на гласове и фалшификации в полза на БСП, ДПС и ГЕРБ. Това са диктаторите, които сами се преизбират с купени гласове и фалшификации.
18
1
 
3
 
! Отговори
Извод преди 9 години
Ако както твърди "ФАКТ" 21 на изборите, които не гласува, значи е гласувал за ДПС, означава само, че на избори всички партии са равни, но някои са ПО-РАВНИ!!!И за пореден път ни заблуждават, че така нещо ще се промени въобще.
17
3
 
5
 
! Отговори
Лозан преди 9 години
Новата коалиция всички я знаем. ГЕРБ И ДПС + РБ ( КАСИМ ДАЛ И РАМАДАН КЪНЕВ) . В Общи линии Бг граждани с турски произход има над 800 000 квото и да става ДПС са все в игтата а като добавим и братята роми....и задължително гласуване не може да повлияе вота на движението
16
2
 
3
 
! Отговори
клизма преди 9 години
Цялата работа я правите с клизма, насила. Не се правете, че от сърце желаете изборите да са честни. Ето сега новото 20 е, че вече можело българските граждани да гласуват в чужбина, обаче ... пък от външно министерство обясниха, че няма пари за изборите извън страната. И така омагьосаният кръг ще се разкъса, но пак няма да е точно сега, а някъде, някога в бъдещето...Един номер знаете и той винаги минава, а времето си върви!
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисля си,че давейки се помежду си като кучета,партиите малки и големи,десни и леви или баш по средата знаят всички врътки за това как се правят избори.Единственото, от което си нямат понятие е как да издигнат България и да работят за нея.Умните хора бягат панически и по добре така, особено за младите.Какво могат да научат тук.Как се *** лъже и как се търсят лесни начини за правене на пари.Така ли ще продължаваме и докога.
14
1
 
6
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
Който не отиде да гласува .......все едно е подкрепил ДПС ! Не трябва да си учен или вундеркинд за да го разбереш ! Все едно турците да си хранят редовно кучето ....Българина да не храни нито 1 куче от другите ......е познайте кое куче ще е по силно и наядено ?
13
7
 
5
 
! Отговори
Julis преди 9 години
Ако не гласуваш, помагаш на ДПС, ако гласувш за малка партия помагаш на коалиция ДПС-БСП, ако гласуваш за БСП помагаш на откровенни мошенници и на коалиция БСП-ДПС, ако гласувам за ГЕРБ помагам на мошенници, и кво се оказва хората трябва да избират кое е най-малкото зло.Значи по горната логика аз трябва да гласувам с ясната представа, че с моя или без моя глас при всяко едно положение ще пратя престъпници в парламента...**ем ти и демокрацията !!!