Общо 57 фирми искат да участват в санирането с европейски пари

Обявяват резултатите до 20 септември
1 сеп 2014 18:58, Миглена Иванова
4
Общо 57 фирми искат да участват в санирането с европейски пари
Снимка: архив, БулФото

Общо 57 фирми са допуснати до процедурата за избор на изпълнител на ремонтите на одобрените за саниране с европейски пари блокове, съобщава БТА.

Проектът "Енергийно обновяване на българските домове" се осъществява със средства по оперативната програма „Регионално развитие“ 2007 - 2013.

Предстои комисията да извърши проверка на офертите на допуснатите участници и до 20 септември да обяви резултатите, както преди дни обеща вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева на представители на сдружения на собствениците, чиито сгради са одобрени за финансиране по проекта.

Проектът е един от най-рисковите, защото приключва в края на октомври 2015 г. До момента обаче са започнали строителни дейности само по 2 жилищни сгради при налично финансиране за около 180 блока. Още 52 сгради са готови за проектиране.

Заради поставянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) под специален надзор обаче парите на собствениците на одобрените за саниране жилищни сгради са блокирани по сметки в банката. Отделно финансовата институция управляваше и фонда, който трябваше да отпуска нисколихвени кредити на собствениците, които не могат сами да осигурят самоучастието си.

Санирането на сградите трябваше да тръгне още преди две години. Забавянето се отдава на бюрократични спънки.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
трай коньо за зелена трева. или казано иначе - went hors to the river.(уйде, коню у реката).
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NEMATAKAVA DYRJAVA