2014 година ще е нулева за европрограмите

Преглед на по-интересните теми в печата на 2 септември 2014 г.
2 сеп 2014 07:00, Елка Василева
14
2014 година ще е нулева за европрограмите
Снимка: архив, Reuters

"2014 г. ще е нулева за европрограмите", обявява в интервю за "Труд" Илияна Цанова, служебен вицепремиер по еврофондовете. Изключение може би прави програмата "Развитие на човешките ресурси". Тя е в най-напреднала фаза, освен това има огромно влияние върху социалната политика, обучението на безработни, пазара на труда. Обмисля се предварителна работа по схема за младежката безработица, която е сериозен социален проблем. За останалите програми тази година ще е нулева, но България не е единствената държава в такова положение. По правило 3 месеца след подписването на споразумението за партньорство с Брюксел трябва да се одобрят и програмите. Досега 15 от 28-те държави  имат одобрено споразумение и България е една от тях. Цанова посочва, че влиянието на европрограмите е навсякъде, 72% от публичните инвестиции в България са от евросредствата.

"Категорично няма да приема увеличението на военния бюджет." Това е заявил пред "Преса" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпроса дали ще изпълни ангажимента, поет от президента Росен Плевнелиев в Брюксел, България да повиши финансирането на армията от 1,3 на 1,5 от брутния вътрешен продукт. "Като няма пари за пенсии, за майчинските, за  финансиране на европроекти, откъде да вземем още 200 млн. лева за армията", пита Борисов. Каквито и ангажименти да поеме Плевнелиев на срещата на върха на НАТО в Уелс, те трябва да бъдат съобразени с възможностите на най-бедната държава в ЕС, подчертава Борисов.

 "Училището не е въпрос на наръчник", коментира "Труд". Майките на първолаците ще получат наръчник как да се справят с проблемите на малкия ученик. Инициативата на асоциацията на родителите е похвална и полезна. Наръчникът обаче няма да помогне. На училището, на учениците, на учителите, на нас като общество и на държавата. Отдавна съветите не вършат работа в образователната система, която повече от 20 години се лута между миналото, бъдещето и разпокъсаното настояще. Спорим какво да се учи и дали учебникът да е един, но никой не пита каква да е  философията на образованието за децата, които ще живеят в 21-ви век. Производството на поколения с убит потенциал ни праща вече не на дъното на таблиците по грамотност, а под чертата на икономическия просперитет.

От над 520 деца бежанци, които живеят в България, само 96 са се записали да ходят на училище през новата учебна година, е съобщил за "Сега" източник от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). 424 няма да могат да учат от 15 септември, въпреки че всички отговорни административни фактори се кълняха преди  година, че този проблем ще бъде решен бързо. В момента у нас има сирийчета, които не са ходили на училище от три години. Според различни данни около 2000 деца с бежански или хуманитарен статут са пропуснали поне една учебна година. По сведения на БЧК миналата година само около 50 деца със статут са ходили на  училище. Причината не е в ниския интерес от страна на бежанците, както доскоро твърдяха от ДАБ, а в бюрократичните пречки, които държавата създава.

"Задават се ожесточени предизборни битки", коментира "Сега". Партиите и коалициите хвърлят най-силните си козове в избирателните райони с най-много мандати, показва обзорът на листите малко преди официалния старт на предизборната кампания на 5 септември. Затова в София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен и Благоевград централите са поставили начело най-популярните си лица. Техният успех ще донесе и най-много места на съответната партия в парламента. На тези места ГЕРБ  залага на лидера си и по-борбените бивши депутати и министри, БСП следва инструкциите на "Позитано" 20 за разпределението на водачите, без оглед на противника, а ДПС провокира с откровено скандални кандидатури и екзотична гражданска квота.

 "Лошо, ако след 5 октомври се окажем без ново правителство", казва в интервю за "24 часа" проф. Михаил Константинов, индивидуален член на Изборния борд. Той се надява България да бъде управлявана от следизборна коалиция във формат Европейска народна партия, а именно ГЕРБ плюс Реформаторския блок. Тази коалиция обаче трябва да бъде с ясно разписано коалиционно споразумение кой за какви ресори отговаря, какви политики ще провежда и в какви срокове. Може ГЕРБ и реформаторите да не съберат 121 мандата и тогава изходите са два. Или ГЕРБ ще направят правителство на малцинството, или ще поискат подкрепа на партии от типа на "България без цензура", или на някоя от  националистическите формации. Ако не се състави кабинет, се отива на нови избори. Това ще покаже колко е безотговорна българската политическа класа.

 "Реформаторите си заложиха капан", е коментарът в "Стандарт" на Юлий Павлов, Агенция за маркетингови и социологически проучвания. Пред Реформаторския блок възниква нов проблем - на 13 септември трябва да се избере неговият председател. Ще възникне сблъсък - не толкова между партийните лидери, колкото между редовите привърженици. Част от тях  проявяват някаква едва ли не патологична нетърпимост към Иван Костов. Затова не приемат априори участието на ДСБ в коалицията. Другата част пък - пак поради същата по сила емоция, проявяват подобна нетърпимост към Меглена Кунева, не са съгласни "България на гражданите" да бъде част от политическото обединение. Въпреки това всички дясно насочени български граждани подкрепиха този крехък баланс, което пролича на евровота на 25 май. Но сега заради избора на председател на коалицията този баланс ще бъде застрашен. От чисто тактическа гледна точка решението за избор на председател преди изборите бе не просто неразумен, а направо рискован ход.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Най-важна от изброените е темата за образованието. Вярно е, че изисква много пари, които могат да дойдат само от външни инвестиции, но самата концепция не изисква чак толкова много.- Насърчаване на екипната работа на учениците;- Постоянно повишаване квалификацията на преподавателите, платена от държавата и адекватно стимулирана от заплатата;- Ранно специализиране;- Насърчаване на творческото мислене на учениците;- Обучение на практически професионални умения.Това е добро начало.
11
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Този *** Борисов няма ли да престане да говори в първо число -АЗ,АЗ,АЗ.Няма ли край него хора да му кажат че така говорят малограмотните и необразовани хора.В управлението на една държава няма АЗ,но простотията Борисова няма граници.Като ни стане и цар тогава може ще се ази колкото си иска от името на всички ни.
10
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Професор Вучева/мисля че не трябва да обяснявам коя е/сутринта но ТВ 7.В момента фискалния резерв на държавата е 8,2 млр лв,може да се провери на сайта на министерството и няма никаква опасност от финансова криза,всичко е предизборна манипулация.
9
1
 
5
 
! Отговори
човек преди 9 години
Никога повече за ГЕРБ! Не се заблуждавайте и да гласувате за тях. Нито БСП, нито ГЕРБ !
8
0
 
3
 
! Отговори
мамицата ви боклуци преди 9 години
2 години бездействате, папкате в меките кресла на службите за земеделие, министерства и агенции - 2013 беше нулева, 2014 беше нулева - какво ни говорите неща, които ги знаем. Раздвижете се ***!!!
7
5
 
9
 
! Отговори
Борисов унищожи .... преди 9 години
... за 3.5 години 245.000 работни места като наду двойно и без причина безработицата от 6.8% на катастрофалните 13.8% и лиши близо 800.000 души от доходи, изяде фискалния резерв, облозга резерва на Здравната Каса, докара дефлация, спря окончателно икономическия растеж и забатачи икономиката и заетостта в трайна рецесия, продължаваща вече 5та година. Борисов върна икономиката с 12 години назад, на ниво 2001-2002 година. Сега тръгнал да забаламосва простият електорат, гласуващ за ГЕРБ.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не откачам още, 2,9 по Рихтер според Сеизмологичния институт на БАН. Няма страшно.
5
2
 
7
 
! Отговори
BG преди 9 години
"Като няма пари за пенсии, за майчинските, за финансиране на европроекти, откъде да вземем още 200 млн. лева за армията", пита Борисов"Е, ако Борисов наистина е искрен с това изказване и поеме задължението да го изпълни - наесен ще гласувам за него !!А президента доказа че въобще не е в час - в случей на война, армията е само върха на айсберга - война води стабилна и богата държава. Как ще води война - с нация дето няма джан-джун доктор, или села с по 2 бабички в тях, с разбито производство?
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой усети ли току-що лек трус в София, или откачам нещо, сериозно питам?
3
5
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Сетил се Боко,че сме най...бедната държава в ЕС,като става въпрос за повишаване с 200 милиона мижавият бюджет на...армията.Лъсна му антибългарския...продажен ***.Обединените усилия на всички...седераски политици,от 1990 година насам за смачкване на...армията,продължават,защото само в нейно лице могат да получат...отпор за геноцида,който налагат на българите.
2
1
 
4
 
! Отговори
Ama kak taka преди 9 години
Nali sega sme dmokrati I stiahme da se opravim s EU. Ta kakvo stana - novi 45 godini zastoi am sega s EU.
1
0
 
14
 
! Отговори
NORMALNO преди 9 години
NIE OT 30 GODINI VSE OKOLO NULATA GRAVITIRAME I VSE OT DYLBOKI KRIZI IZLIZAME SYS ZATEGNATI KOLANI I STISNATI ZYBI.....TE DAJE VECHE MNOGO HORA I BEZ ZYBI OSTANAHA OT GOLQMOTO STISKANE!!!