850 души укрили 20 млн. лв. данък върху доходите

Ако не бъдат платени в срок до 2 седмици, ще се събират принудително
Обновена: 2 сеп 2014 14:19 | 2 сеп 2014 11:33, Десислава Попова
10
850 души укрили 20 млн. лв. данък върху доходите
Снимка: архив, Dnes.bg

850 физически лица, които са били ревизирани в периода от януари до юни тази година, са укрили 20 млн. лв. данък върху доходите, сочат данни на Национална агенция за приходите.

На всички тях са издадени ревизионни актове. Ако сумите по тях не бъдат платени в доброволния двуседмичен срок, те ще бъдат събирани принудително, допълват от приходното ведомство.

Над 80% от всички ревизии на физически лица се извършват, за да се установи съответствието между имущество и доходи. Най-често срещани са случаите, в които имуществото (имоти, автомобили, лични вещи), които един човек притежава, са на много по-висока стойност от официално обявените му доходи.

В този случай ревизорите оценяват стойността на имуществото, съпоставят я с приходите и върху разликата налагат дължимия данък с лихвите за последните 5 години. Общият размер на установените задължения за данък върху доходите на физическите лица за шестте месеца на 2014 г. е 33 млн. лв.

При ревизиите данъчните използват информация не само за апартаменти, къщи и автомобили, които се регистрират пред различни държавни органи, но и за индивидуални покупки на висока стойност като яхти, битова техника, скъпи бижута и други.

Всяка регистрирана по ДДС фирма в България подава в НАП месечно информация за купувачите си, включително техните имена и ЕГН. По този начин компютърната система често засича случаи, в които месечните вноски по лизинг и ипотечен кредит, например, са на стойност в пъти по-висока от официалния доход на съпрузите в едно домакинство.

Още за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: НАПданъкукриване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
0
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Baf reketa!
9
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 9 години
трябва със закон да се осигури вземането на дължимите данъци! Да се криминализира невнасянето на данъци! Ако не се издължи в срок - на часа да се запорират сметки на длъжника (и семейството му), или направо да се взема имуществото му (или на семейството му). Ха да ги видим тогава тез хитреци как ще укриват !...
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само че в други медии пише 200 милиона. Виж vesti.bg
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
850 ТОВА СА КОМУНИСТИТЕ КРАДЦИ И УБИЙЦИ....ВСИЧКИ БОГАТАШИ СА МЕРЗАВЦИ И *** ЗА РАЗСТРЕЛ ...КУПИХ СИ КАЛАШНИК ДА ЗНАЯТ КАКВО ИМ МИСЛЯ....
6
2
 
23
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
В Германия укриването на данъци се смята за едно от най-тежките криминални престъпления. Нарушителите, освен че плащат сериозни глоби, могат да получат и присъди за лишаване от свобода. Зависи от размера на укритите суми. България никога няма да стане нормална държава, докато не се справи с криминалетата, които като бесни кучета ръфат снагата й!
5
5
 
7
 
! Отговори
Трите букви преди 9 години
4, като имаш предвид, че осигуровките отиват не за бъдещите пенсии и здравеопазването на тия, дето ги плащат, а за помощи на ***, излиза че всъщност тия, трибуквените правят услуга на работниците си.
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мда...в една национална верига магазини за строителни материали, дето бяха собственост на немци, ама сега ги купиха едни трибуквени българи, всички хорица от 800 лв. реална заплата с осигуровки сега се водят на 350 лв. основна заплата, със съответно намалени осигуровки. и викате дайте да ги глобяваме, че не им съответстват доходите и харчовете на заплатите?
3
3
 
38
 
! Отговори
БПФ преди 9 години
Кога служителите на НАП ще отидат в незаконните ромови развъдници и ще се поинтересуват как така "социално слабите и трайно безработни" ромове си позволяват да строят незаконни къщи, по-големи от селско училище, да карат скъпи коли, да правят пищни сватби, да купонясват денонощно, да ходят окичени със злато без да са платили и стотинка данък в живота си? Че на всичко отгоре и ние на тях им плащаме помощи, защото били "бедни"?Докога данъчният рекет ще е само за хората, а помощите - за ромовете?
2
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е оня мумифициран *** бисеров?
1
5
 
7
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
А в Гърция укриването на данъци е Национален "Спорт".