Токът поскъпва със 7% от октомври

По-интересното от прегледа на печата за днес, 3 септември
3 сеп 2014 07:00,
154
Токът поскъпва със 7% от октомври
Снимка: Архив, Булфото

"Първите разчети на регулатора (ДКЕВР, бел. р) показват - токът със 7% нагоре от октомври", съобщава „Труд”. Разчетите на енергийното ведомство са правени за тримесечие и по тази схема се е очаквало ново поскъпване от януари. Утре ще бъде назначен нов шеф на ДКЕВР. Ако цената на тока се увеличи със 7%, това би вдигнало средната месечна сметка за бита с 3 лева, а ако увеличението е близо 18% - с 8 лева.

Както Dnes.bg писа, 17,9% увеличение на цената на тока от 1 октомври иска ЕВН. Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал пък настоя за откритост за зачитане на разходи и за справедливост. По-късно от ЧЕЗ казаха, че не са далеч от мисълта също да подадат заявление за цени, тъй като "ЧЕЗ електро" е на загуба за полугодието от 6,6 млн. лв., а "ЧЕЗ разпределение" - с 5 млн. лв.

Масова смяна на шефове на ключови дирекции върви в МВР в последните дни, информира "Труд". Служебният вътрешен министър Йордан Бакалов съобщи, че дирекциите "Инспекторат" и "Сигурност"са вече с нови началници. По-късно стана ясно, че са сменени и шефовете на дирекции "Финанси", "Стопанска" и "Координация и информационно-аналитична дейност". Начело на инспектората вече е Николай Гешев, а на финансовата дирекция Йордан Пеев. Двамата са близки до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

"Меркел ми каза: "Спечели изборите, после ще ви помогна", споделя в интервюто си за "Преса" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Винаги съм смятал, че Германия е моторът в Европа. Нямам навика и не е признак на добра култура да се оповестяват разговорите на четири очи. Но моите срещи с Жан-Клод Юнкер, с премиера на Полша Туск, който вече е председател на Европейския съвет, както и с Жозеф Дол, са изключително приятелски", подчертава г-н Борисов.

Избирателните списъци да се изчистят от т.нар. мъртви души. За това ще настояват пред министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Григор Велев - лидери от коалиция "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО", отразява намерението им "24 часа". Те ще пледират и за спешни мерки срещу купуването на гласове и превантивна дейност за ограничаване на търговията с вот.

"Не е важно с кой ще управлява ГЕРБ, а какво ще свърши. Позицията "Няма да управляваме, ако нямаме 121 депутати" не е силна и не отива на ГЕРБ. БСП не предлага адекватна политическа визия на обществото и изглежда обречена да разчита на все по-свиваща се електорална група. Ако някой иска да изпълнява ролята на ДПС, трябва да мине през няколко вота. Реформаторите да обяснят по какъв критерий някакви хора влизат и излизат от листите им", прави анализ на предизборното статукво пред "24 часа" политологът Димитър Аврамов.

От има няма месец група във фейсбук събира подписи за възстановяване на мемориала на загиналите от Първи и Шести пехотен полк в центъра на столицата, отразява гражданската инициатива "24 часа". До вчера в нея се бяха включили 5 166 души. Инициатор е Пейо Колев, създател на сайта "Изгубена България". Членовете на групата настояват за спиране на конкурса на Столична община за нов облик на мястото, където сега се издига паметникът "1300 г. България" и възстановяване там на някогашния мемориал. Идеята е най-после и столицата да се сдобие с паметник на българския войник.

От чешмите в страната масово се леят нитрати и бактерии. Това установи проверка на "Новинар". По данни на регионалните здравни инспекторати 11 области от страната са с различна степен на замърсена вода, което отчасти я прави негодна за пиене и готвене. Статистиката е за последния месец и половина и обхваща цялата страна.

Сред най-засегнатите области са Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Търговище и Шумен.

За "Стандарт" външният министър Даниел Митов обяснява каква е позицията на страната ни по конфликта в Украйна и как България ще помогне на Ирак в борбата с джихадистите. "Трябва ясно да покажем, че държавата ни принадлежи към ЕС и НАТО. Ние подкрепяме териториалната цялост и независимост на Украйна. Никой не иска да се кара с Русия. Тя е важна за нас, както и Украйна. Важно е конфликтът там да спре. Ще помогнем с боеприпаси на Багдад в битката с джихадистите."

166 млн. лв. са парите, които няма да бъдат получени от Брюксел по всичките 7 оперативни програми, цитира думите на вицепремиера Илияна Цанова "24 часа". Това са 1,9% от изплатената безвъзмездна помощ. Орязването на парите е заради нарушения при обществени поръчки в размер на 74%, 3/4 от финансовите корекции са по проекти от оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие". Всеки втори договор при проекти от двете програми е с тъй наречените финансови корекции,стана ясно от презентация на КPMG.

"Управлението на средствата от Европа и допусканите грешки дават сериозно отражение и върху парите на общините, както и на националния бюджет", заяви пък министърът на финансите Румен Порожанов.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
убий гербераст спаси България!!!!
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И това е само предизборно!А какво ни чака след изборите като дойдат Боко и Цецо на власт -не ми се мисли!Преселвам се в коя да е страна!
109
8
 
2
 
! Отговори
Христо Ковачки преди 9 години
Това е напълно закономерно на фона на умишлено поддържаната ниска цена на тока от Коалицията на БСП и ДПС. Няма как да продаваш под себестойността, НЕК да задлъжнява с милиони и накрая пак ГЕРБ ще излязат виновни, че вдигали цената на тока.
108
1
 
7
 
! Отговори
СЕГА преди 9 години
Чета коментарите под новината и имам идея, тези които са много загрижени за ЕРП-тата, НЕК, БЕХ и т.н. , много са пазарни, либерални, десни да отидат и да подадат заявление да плащат със 100 % увеличение, за другите като мен, които изобщо не ги интересува кой как краде, за да е такова състоянието на енергетиката, задръстени и старомодни няма да плащаме увеличението. Надявам се, че всички са доволни.
107
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Дидо Много ти е евтина пропагандата! Май забрави, че Плевнелиев премахна таксата от 20%, която т.нар. комунисти бяха наложили на намазаните пехливани с ВЕИ-тата и ветрогенератори. Ако държавата престане да плаща тока им 17 пъти по-високо от Козлодуй и свали безумните такси на Мариците, няма да има скъп ток. Но нали Цв. Бориславова и другите "бедняци" като нея с политически протекции трябва да лапат, ние ще им плащаме масрафа и ще ревем.
106
0
 
8
 
! Отговори
случаен преди 9 години
Сутринта един трудноговорещ български ,господин обясни,че тока няма как да не се увеличи,в противен случай нямало да го има.Държавата била длъжна да дава помощи за увеличението.Говореше така сякаш срещу него седяха роми завършили само втори клас,неграмотни и неуки,съгласни със всеки и всичко.И така уважаеми господине,представител на някое от ЕРП-тата,ние не искаме помощи от държавата,а достойно заплащане на труда и нормална цена на ток,вода и други консумативи.
105
8
 
1
 
! Отговори
Дидо преди 9 години
"Супер"! Това е заради комунистите които изкуствено задържаха цената на тока и се опитваха да водят социална политика през енергетиката.
104
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Рали1За Атака !
103
14
 
3
 
! Отговори
Krasimir преди 9 години
Ех, че изненадващо! *** пропагандираха, че видиш ли те свалят цената, а сега се оказа, че трябва да се качи. Колко "държавнически" акт от тяхна страна. Вкара НЕК в омагьосан кръг и умопомрачителен дълг. Сега следващите да му мислят. БСП и ДПС не трябва да помирисват власт никога вече.
102
1
 
0
 
! Отговори
lanski преди 9 години
До Георги Ламбуровглупак!!!
101
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ееее, най-накрая нещо добро да се случи. Браво на служебното правителство!
100
0
 
7
 
! Отговори
мила преди 9 години
герб трябва да се върне на власт ,за да почнат да се усвояват всички пари и да спрат издевателствата над гражданите. 200% да ги вдигнат този ток. нали всеки взима по 5000лв....
99
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Токът поскъпва със 70% от октомври ....Това и истината след изборите, коланите коланите коланите
98
16
 
5
 
! Отговори
i. преди 9 години
Така става, когато изкуствено се намалява цаната на тока, в един момент всичко се връща като бумеранг. С намалаването на тока БСП целеше да си спечели симпатии и следващите управляващи ще трябва да обират негативите, защото реално цената на тока няма как да бъде по ниска от себестойността.
97
6
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
1999 г.Иван Костов и Месут Йълмаз-в-к Капитал 3.04.1999 г."Още през тази година фирмите ще плащат по 3.87 цента на квтч без ДДС.Програмата за действие в енергетиката,която одобри МВФ,предвижда през 2001 г.цената на електроенергията да достигне средно 3.90 цента на квтч-фирмите ще плащат по 3.89 цента на квтч,а населението-по 3.92 цента/квтч.Тоест през 2002 г,когато ще продаваме тока на Турция по 3.53 цента,цената му на вътрешния пазар ще бъде много по-висока."Не е Борисов,по-добре ПРОГЛЕДНЕТЕ!
96
0
 
2
 
! Отговори
111 преди 9 години
До Анонимен-ДОБРЕ ДЕ СЪГЛАСНА СЪМ ,ЗА КОГО ДАЙ ПРЕДЛОЖЕНИЕ
95
3
 
1
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
2009-добавка за зелена енергия.Намаление на дневната тарифа."През 2010 г.във фактурата за ток влиза и добавката "високоефективно комбинирано производство"-тя е за тока,който произвеждат топлофикациите и нейната цена в началото е символична"2011-увеличението е символично,но през 2012"са включени прекалено много и в последния момент фотоволтаични паркове,които вече са с мощност от 1000 мегавата,както и вятърни централи.През 2012 г.заработи на пълна мощност и американската централа "Марица-Изток1
94
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако искате да ви вдигнат тока-гласувайте за ГЕРБ.Ако искате да ви смачкат бизнеса-гласувайте за ГЕРБ.Ако искате да вземат 7 милиарда лв.заем и вие да ги плащате-гласувайте за ГЕРБ.Ако искате отново замразяване на заплати и пенсии-гласувайте за ГЕРБ.Ако искате калинки в управлението,които не знаят за какво са там-гласувайте за ГЕРБ.Ако искате да ви подслушват,погрешка арестуват и фалшифицират резултатите от изборите-гласувайте за ГЕРБ.Ако искате пак да източат здравната каса и да опоскат хазната
93
3
 
1
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"втози период се подготвя и продажбата на електроразпределителните дружества.За първите три години след приватизацията на новите собственици бе дадена печалба от 15,99%.""През 2005 г.ДКВР премахна евтините 50 квтч от нощната тарифа,но не промени другите цени.2006 бяха премахнати и евтините 75 квтч от дневната тарифа.Затова цената на пръв поглед пада-до 0,146 лв.за квтч,нощната си остава 0,093 лв.По това време ДКЕВР държи цените във фризера.2007-Такса за пренос и цени без ДДС.7%-дневна и 12%-н
92
3
 
2
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"В края на миналия век цените на тока у нас са субсидирани.През 1998 г.под надзора на Международния валутен фонд се прави план как 1 киловатчас ток в България да стигне 4 цента, или 0,072 лв.До 2001 г.обаче той не е изпълнен.Така през 2002 г.се приема от парламента енергийна стратегия, това е по времето на управлението на Сакскобургготски, а енергиен министър е Ковачев.За първи път в стратегия са заковани цени.Тя предвижда увеличение за 2002 г. с 20%, за 2003 г.- с 15% и за 2004 г.-с 10%"