Токът поскъпва със 7% от октомври

По-интересното от прегледа на печата за днес, 3 септември
3 сеп 2014 07:00,
154
Токът поскъпва със 7% от октомври
Снимка: Архив, Булфото

"Първите разчети на регулатора (ДКЕВР, бел. р) показват - токът със 7% нагоре от октомври", съобщава „Труд”. Разчетите на енергийното ведомство са правени за тримесечие и по тази схема се е очаквало ново поскъпване от януари. Утре ще бъде назначен нов шеф на ДКЕВР. Ако цената на тока се увеличи със 7%, това би вдигнало средната месечна сметка за бита с 3 лева, а ако увеличението е близо 18% - с 8 лева.

Както Dnes.bg писа, 17,9% увеличение на цената на тока от 1 октомври иска ЕВН. Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал пък настоя за откритост за зачитане на разходи и за справедливост. По-късно от ЧЕЗ казаха, че не са далеч от мисълта също да подадат заявление за цени, тъй като "ЧЕЗ електро" е на загуба за полугодието от 6,6 млн. лв., а "ЧЕЗ разпределение" - с 5 млн. лв.

Масова смяна на шефове на ключови дирекции върви в МВР в последните дни, информира "Труд". Служебният вътрешен министър Йордан Бакалов съобщи, че дирекциите "Инспекторат" и "Сигурност"са вече с нови началници. По-късно стана ясно, че са сменени и шефовете на дирекции "Финанси", "Стопанска" и "Координация и информационно-аналитична дейност". Начело на инспектората вече е Николай Гешев, а на финансовата дирекция Йордан Пеев. Двамата са близки до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

"Меркел ми каза: "Спечели изборите, после ще ви помогна", споделя в интервюто си за "Преса" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Винаги съм смятал, че Германия е моторът в Европа. Нямам навика и не е признак на добра култура да се оповестяват разговорите на четири очи. Но моите срещи с Жан-Клод Юнкер, с премиера на Полша Туск, който вече е председател на Европейския съвет, както и с Жозеф Дол, са изключително приятелски", подчертава г-н Борисов.

Избирателните списъци да се изчистят от т.нар. мъртви души. За това ще настояват пред министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Григор Велев - лидери от коалиция "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО", отразява намерението им "24 часа". Те ще пледират и за спешни мерки срещу купуването на гласове и превантивна дейност за ограничаване на търговията с вот.

"Не е важно с кой ще управлява ГЕРБ, а какво ще свърши. Позицията "Няма да управляваме, ако нямаме 121 депутати" не е силна и не отива на ГЕРБ. БСП не предлага адекватна политическа визия на обществото и изглежда обречена да разчита на все по-свиваща се електорална група. Ако някой иска да изпълнява ролята на ДПС, трябва да мине през няколко вота. Реформаторите да обяснят по какъв критерий някакви хора влизат и излизат от листите им", прави анализ на предизборното статукво пред "24 часа" политологът Димитър Аврамов.

От има няма месец група във фейсбук събира подписи за възстановяване на мемориала на загиналите от Първи и Шести пехотен полк в центъра на столицата, отразява гражданската инициатива "24 часа". До вчера в нея се бяха включили 5 166 души. Инициатор е Пейо Колев, създател на сайта "Изгубена България". Членовете на групата настояват за спиране на конкурса на Столична община за нов облик на мястото, където сега се издига паметникът "1300 г. България" и възстановяване там на някогашния мемориал. Идеята е най-после и столицата да се сдобие с паметник на българския войник.

От чешмите в страната масово се леят нитрати и бактерии. Това установи проверка на "Новинар". По данни на регионалните здравни инспекторати 11 области от страната са с различна степен на замърсена вода, което отчасти я прави негодна за пиене и готвене. Статистиката е за последния месец и половина и обхваща цялата страна.

Сред най-засегнатите области са Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Търговище и Шумен.

За "Стандарт" външният министър Даниел Митов обяснява каква е позицията на страната ни по конфликта в Украйна и как България ще помогне на Ирак в борбата с джихадистите. "Трябва ясно да покажем, че държавата ни принадлежи към ЕС и НАТО. Ние подкрепяме териториалната цялост и независимост на Украйна. Никой не иска да се кара с Русия. Тя е важна за нас, както и Украйна. Важно е конфликтът там да спре. Ще помогнем с боеприпаси на Багдад в битката с джихадистите."

166 млн. лв. са парите, които няма да бъдат получени от Брюксел по всичките 7 оперативни програми, цитира думите на вицепремиера Илияна Цанова "24 часа". Това са 1,9% от изплатената безвъзмездна помощ. Орязването на парите е заради нарушения при обществени поръчки в размер на 74%, 3/4 от финансовите корекции са по проекти от оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие". Всеки втори договор при проекти от двете програми е с тъй наречените финансови корекции,стана ясно от презентация на КPMG.

"Управлението на средствата от Европа и допусканите грешки дават сериозно отражение и върху парите на общините, както и на националния бюджет", заяви пък министърът на финансите Румен Порожанов.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари