АЕЦ "Козлодуй" празнува 40-годишен юбилей

Годишнината събра заедно стотици енергетици
3
АЕЦ "Козлодуй" празнува 40-годишен юбилей
Снимка: архив, БулФото

Преди 40 години е открита единствената в страната ни атомна електроцентрала - тази в Козлодуй. Празникът за годишнината днес събира заедно стотици енергетици.

На този ден преди 40 години с пускането на първия ядрен реактор у нас е открита АЕЦ "Козлодуй".

Осем години по-рано спогодба с тогавашния Съветски съюз поставя началото на ядрената ни енергетика. Три години по-късно е направена първата копка, а на следващата година започва мащабното строителство, в което участват над 100 000 монтажници и строители.

Пет години е срокът, през който на гола поляна край Козлодуй е изградена и пусната да произвежда ток първата ядрена централа у нас и в Югоизточна Европа.

Професионалният път на Атанас Койчев се припокрива напълно с историята на Централата.

"Дойдох като млад инженер по разпределение, при условие че имах възможност да избирам и други места, но тогава идеализмът беше над всичко и избрах младежки национален обект - АЕЦ "Козлодуй". И от този период нататък съм работил непрекъснато в атомната централа", разказва той пред БНР.

"Беше време на някакъв идеализъм. Аз съм от друго поколение. Поколение, което израсна и в по-бедни години, поколение, което изпитваше удоволствието от работата. Нищо лошо за новите времена, просто е различно. Понеже съм започнал работа на Първи блок, до Четвърти блок, най-тъжно беше спирането на тези блокове, защото бяха спрени много рано, защото можеше още много време да работят, не бяха отслужили нормалния срок на служба, но... политици", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честит юбилей!
1
0
 
2
 
! Отговори
Празнува ???? преди 9 години
Има ли поканени Руски специалисти , които са участвали в строителството на Централата ?Бългрия произвеждаше евтин ток и потреблението беше голямо!Хората се ОТОПЛЯВАХА на ток . Заводите работеха с този ток и имаше РАБОТА.Това беше ТРЪН в очите на Западните ни " Приятели ".