За спад на разводите: Обучение преди брака

Дядо Йоан: Младите не осъзнават тайнството на брака
12 сеп 2014 16:48, Анисия Иванова
46
За спад на разводите: Обучение преди брака
Митрополит Йоан. Снимка: архив Булфото

Необходимо е да се помисли сериозно как младите хора да преминават през обучение, преди да сключат брак, каза днес Варненският и Великопреславски митрополит Йоан пред участниците в кръгла маса, посветена на християнството и семейните ценности.

Варненският митрополит смята, че чрез предварителната подготовка на бъдещите съпрузи могат да се намалят разводите у нас, както и случаите на съвместно съжителство без брак, предаде БТА.

Според него младите не осъзнават тайнството на брака, както и на кръщението. Именно църквата може да им помогне много и да ги обучава как трябва да живеят съвместно, а не да гледат на църковния ритуал като на нещо рутинно.

По думите на владиката през последните години нараства броят на желаещите да разтрогнат и църковния си брак, за да могат да сключат нов. Според него годишно тези случаи са между 150 и 170.

Митрополит Йоан посочи още, че църквата категорично е против гейбраковете и не може да подкрепи подобни идеи.

Той допълни, че тя е особено загрижена за младото поколение. Позицията на владиката е, че в училищата трябва да бъде въведен задължителен предмет по религиозно обучение, но все още няма политическа воля за това.

В дискусията, която се проведе в рамките на Седмицата на православната книга във Варна, участваха и представители на българската, руската Църква и на различни обществени организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като дойде Места на власт ( т.е. Ердоган ) ще ви стане мехлем. Ще забравите че сте християни ( ако пишешти те тук са въобще българи ).А като ви пуснат един милион радикалисти през турската граница и напълно ще се успокоите !
29
0
 
5
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Този свят е загубен. 99,8% от хората са недостойни.Почти всички са заразени с демони. Виждам ги в аурите им. Хората действително не разбират тайнството на брака.Но не е само това. Цялата среда е подвластна на силите на тъмнината.Дяволът влиза в хората чрез медиите, филмите, интернет, музиката, и изобщо цялата среда на обществото.А никой дори не разбира че това е така.Няма и противодействие, защото хората не го осъзнават.Той има интерес от това и хората ще нападат всеки който опита да го промени
28
0
 
2
 
! Отговори
до 33 преди 9 години
Дали Дякона е измислица или не,нека всеки сам прецени!Аман от партийни секретари,които проповядват ТЯХНАТА ЕДИНСТВЕНА ИСТИНА!Въпроса е,какво общо има Левски с таинството на брака!?!?!?
27
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Целият свят е бил открит за нас, не сме имали страх от нищо, защото праведния човек не се бои. Не познавате историята си, не тази писана писана от евреите в учебниците а истинската. Славен народ сме ние, народ древен и достоен. Нашата сила винаги е била вярата в Бога и в това че Той ще въздаде на всекиго според делата му. Надпис от времето на хан Пресиян - "Който и да търси истината, Бог вижда, който и да лъже, Бог вижда".
26
2
 
7
 
! Отговори
Иван преди 9 години
За голямо съжаление този народ - българите е много западнал, а и има много нечисти примеси в него - евреи, *** ... Там където дойдат евреи гнусотата и моралната деградация са факт а едно време какъв народ сме били! В България по времето на хан Крум лъжата, предателството, измяната, недобросъвестността, скъперничеството, зависта, клеветата са били непознати! Българите в миналото винаги са вярвали във Всевишния и са се осланяли на него, били са праведни хора.
25
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЦЪРКВИ ,ПОПОВЕ,ВРАЧКИ,ВСИЧКИ ТЕЗИ СЛУЖАТ ЗА ПРОМИВКА НА МОЗЪЦИ,ДОРИ ДАТАТА НА РАЖДАНЕ И СМЪРТ НА ЛЕВСКИ Е ИЗМИСЛЕНА ОТ ЕЛИТА С ЦЕЛ ПРОМИВКА,И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ,ПОП ГО ПРЕДАВА,ПАК ПРОМИВКА,ИСТОРИЯТА ЗА ЛЕВСКИ Е СЪЗДАДЕНА С ЦЕЛ ЗАЗДРАВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО,СЕГА ТАКИВА ФИГУРИ СЕ СЪЗДАВАТ В МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЯ,НАЦИИТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ ГЕРОИ ,БЪЛГАРИТЕ ТРУДНО ЩЕ СЕ РАЗДЕЛЯТ С ИЗМИСЛИЦАТА ЛЕВСКИ
24
7
 
8
 
! Отговори
рационално вярващ преди 9 години
Религията разделя хората, а в последно време дори ги насъсква едни срещу други.По тази причина религията няма място в училището като отделен предмет. В часовете по история, литература и философия има достатъчно теми, посветени на различните религии.Вярата е предмет на семейството, а не на държавата. Човекът има нужда от човещина, а не от страх. Има нужда от мир и разбирателство. Омразите днес и без това са много. Нямаме нужда от още една.
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 23 от САЩ: В Англия не са и никога не са били протестанти.... Англикани да, но има разлика.
22
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма по голяма тъпотия от религията
21
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоз *** к'во сте го сложили вече 2 часа на първа страница бе?
20
1
 
8
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Izkorenihte na-cennoto ot sebe siDa, da, znam, 4e izob6to ne razbirate za kakvo govorq... ;-)
19
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Йоане, алкохолик скапан искам да видя как ще задължиш детето ми чрез закон за задължително религиозно учение да изучава тия простотии с възкресения и щуротии. 2-ри клас е. Ще имаш ли време докато завърши да прокараш тоя закон и депутатите да го гласуват? Ти е.а майката жалка.
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПАПАЗА ДЪРЖИ ЖЕЗЪЛ СЪС ДРАКОНИ, САТАНИСТ ЛИ Е ПАПАЗА, НАЛИ НА ИКОНИТЕ СВЕТИ ГЕОРГИ НА КОН Е ПРОБОЛ РЕПТИЛА СЪС КОПИЕТО СИ,ДРАКОНА Е СИМВОЛ НА САТАНАТА
17
15
 
1
 
! Отговори
Исмаил преди 9 години
"Позицията на владиката е, че в училищата трябва да бъде въведен задължителен предмет по религиозно обучение"-Много е прав.Исляма учи на добро дечицата.Ислям означава-МИР.
16
2
 
12
 
! Отговори
От САЩ преди 9 години
Моята дъщеря има История на Религията .Децата е добре да знаят , кои са принципните доктрини и през кой век , католическата църква се е отделила от православната ? Защо в Англия е приет Римския католицизъм и след това , при кой крал са станали Протестанти ?Няма да ги заболи главата ако знаят малко повече !
15
11
 
3
 
! Отговори
Исмаил преди 9 години
За да има трайна връзка трябва да има инструмент не празна кожа.И да ви кажа един виц.Един дядо отишъл в аптеката за презерватив.Дядото го разпечатал и почнал да го оглежда.И казал недоволно на аптекарката. "Аз външното си го имам,нямам вътрешното". Ние външното го хвърляме на кучетата да е качествено вътрешното.
14
3
 
11
 
! Отговори
Дядо Николай преди 9 години
Това вярата в църквата е страшна работа. Оня ден влиза в църквата Гуньо-простия и започна да духа свещите запалени от молещите се. Викам му с жален глас: Гуньоооо, к'во правиш беее, к'во е това нещооо сега от теб, беее? А той се хили насреща и ми вика: Имам рожден ден!Божееее, сами ще се унищожим, Божееее!
13
8
 
3
 
! Отговори
Отец Ангеларий преди 9 години
И ние в Гърция не изтрезняваме, но ни уважават навсякъде хората. Това вярата на гърците в Господ ме кефи. Ще му се изпикая пред него, а той ще го вземе за божи знак, че нося благодатен дъжд на тази земя.
12
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да уча детето си на морал, етика и ценности е моя работта. Дали ще живея без брак с някого, както и моят морал и ценности са си моя работа, стига да не нарушавам закона. Църквата няма право да се меси, освен ако аз не поискам това. Часове по религия или предбрачни курсове може, но САМО ПО ЖЕЛАНИЕ.
11
4
 
8
 
! Отговори
Дядо Николай преди 9 години
Всичко е преходно, само к*те и оргиите с тях обилно поляти с "Джак Даниелс" остават в спомена!Амин!