Главният мюфтия за върнатите деца в Ковачевци: Грешно е!

"Трябва да се интегрират и да станат добри граждани на България"
16 сеп 2014 12:23,
89
Главният мюфтия за върнатите деца в Ковачевци: Грешно е!
Снимка: архив Булфото

Грешно е да се върнат тези деца, защото няма къде да отидат. Така главният мюфтия Мустафа Хаджи коментира пред БНР напрежението в Ковачевци. Местното население там се вдигна преди дни на бунт срещу възможността 12 деца на бежанци от Сомалия и Афганистан да учат с техните деца в местното училище.

Според Мустафа Хаджи бунтът на хората е резултат от дейността на някои партии, които се опитват да извлекат предизборни дивиденти. „Тези хора са избягали от войната. Когато осъждаме насилието, трябва да покажем, че подкрепяме тези хора, които са избягали от насилието“, каза още главният мюфтия.

Още по темата
Той попита задочно как ще реагираме, ако има подобно отношение спрямо наши младежи в Европа. Според Мустафа Хаджи децата на бежанците трябва да бъдат настанени някъде, да бъдат интегрирани и да станат добри граждани на България.

Главният мюфтия потвърди, че в момента тече проверка по информациите за нелегални ислямски пансиони у нас. Миналата седмица репортаж на Нова телевизия разказа, че в приютите децата се обучават безплатно на Корана. „Изпратихме писмо до районните мюфтии и чакаме отговор от тях. Трудно ми е да кажа кой има интерес от тези неща“, каза Мустафа Хаджи.

Според него цялото българско общество е слабо религиозно, включително и мюсюлманите. „Въобще не може да става дума за радикален ислям“, каза той.

„Ислямът не приема убийството и насилието като средство за решаване на проблеми“, каза Мустафа Хаджи. В края на миналата седмица главно мюфтийство излезе с декларация, с която осъди действията на „Ислямска държава“.  Мюфтията обясни, че според Корана, ако човек убие една душа, убива цял свят и обратно, ако спаси един човек, означава,че е спасил целия свят. „Убийството не може да бъде средство за налагане на каквато и да е идеология, още по-малко ислямската“, каза още той.

Мустафа Хаджи изрази съжаление, че в съвременното общество има хора, които не подбират средствата, за да се  домогнат до власт и пари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
4
 
! Отговори
България преди 9 години
Понеже ние сме ХРИСТИЯНСКА държава, а имигрантите са мюсюлмани, тогава нека този мюфтия извади малко пари и ги прати в някоя мюсюлманска държава, по на юг например. Не да приказва само. Щото в България се говори БЪЛГАРСКИ. И който не иска да го учи и да го използва, а да се опитва тарикатски нас да приобщава към друга вяра, да напуска ВЕДНАГА моята Родина. С еднопосочен билет.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Zashto da ne uchat decata Balgarski ezik? Da ne bi da e grqh ? Chak se stresnah!
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
toq balgarin li e ...neee ...na vajeto .
41
2
 
3
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Както вече писах 500 пъти - избиването на евреите е изхода! Ако избием всички бежанци евреите още същия ден ще докарат нови. Диваците са милиарди, а ние сме няколко милиона които стремително намаляват. След като ножа е забит до кокал, редно е да направим нещо за самозащита!
40
0
 
2
 
! Отговори
до непукист преди 9 години
Това за интерната е лъжа!Видя се колко си и образован-"смятал"...Смята се в часовете по математика,евентуално.Друга е думата,____ главо!
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато видя,че родителите на тези хлапета,работят като българите и получават колкото нас,тогава може би ще имат уважението ми.Който откаже работа да напуска България в три месечен срок
38
3
 
5
 
! Отговори
Урунгел преди 9 години
Че е грешно, грешно е, ама ти по-добре кажи за пансионите в Айтос и други градове?!А иначе 50 и 51 са типични прости и ограничени селяни без капчица мозък в *** си въшливи глави...
37
17
 
4
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Не знам дали съм псевдо демократ или овча глава, но смятам себе си за образован и възпитан. И като такъв ме е срам, ама много, от изказвания, тези на 50 и 51. Някога, до моето училище, имаше интернат за бежанци от Афганистан, по време на руската инвазия там, и тогава, ние като деца ги приемахме нормално и без предразсъдъци. Не ни пречеха, а и имаше какво да научим от тях. Нямам против и моето дете един ден да учи с такива деца, дали в България дари другаде. Другото е слабообразована простащина.
36
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То вече на всички ни писна от словоблудствата на разни псевдодемократи, опитващи се да ни насадят чувство за вина.Искам да ги видя тези политици,"общественици" и журналисти от босфор тв и другите подобни, как записват собствените си деца в класове с "бежанци" и ***.Долно лицемерие.
35
0
 
25
 
! Отговори
СПЕШНО!!! преди 9 години
ИСКАМЕ БЪРЗ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕМИГРАНТИТЕ!!! СПЕШЕН!!!
34
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разни лицемери заплашват и плюят от телевизионния екран и се опитват да ме накарат да се чувствам гузен, че искам на майка ми ,работила 40 години, пенсията да не е 160 лв, а помощите на новодошлите джигатайци, недали нито лев на държавата, да са по 600 лв на месец!!! Сметката е много проста! БЕДНАТА НИ ДЪРЖАВА НЯМА ПАРИ ЗА ТЯХ, защото няма пари и за собственото си население! Да ги интегрират по-богатите държави!
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това, че идват в най-бедната държава в Европа, значи че на другите места не им минава номера! Имаме сбъркано законодателство и те нагло се възползуват от това!
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...трябва да се интегрират и да станат добри граждани на България'.........ей там ти е грешката, другарю мюфтия...трябва да станат добри БЪЛГАРИ, независимо дали са от афганистански, зимбабвийски или марсиански произход...Граждани имаше в Съветския съюз и Югославия, видяхме докъде я докараха.Крайно време е да си научим урока, че човек е БЪЛГАРИН, независимо от етническия произход - дали е турски, индийски, нигерийски и т.н. Тогава ще изчезне всякаква дискриминация и никой няма да може ни дели!
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на изборите подкрепете патриотите,а не предателите от БСП и Герб.Те са против затварянето не зелената граница с турците и сега всички ние храним незаконните талибани.
30
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да отглеждаме деца бъдещи Джихадисти !Мюфти и ти ще се интргрираш по добре в Мюсюлманска държава . Не се меси в политиката на България !
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Америка се заговори че Турция - да бъде изключена от НАТО . Ердоган е радикалист и се занимава с терористични мисии.България трябва да постави граничари на Южната граница , и никакви деца- бъдещи Джихадисти и сегашни терористи. , повече да не влизат тук
28
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до СофиянецПровинциалисте, въпреки че не пишеш напълно грамотно, все пак можеш да четеш/пишеш и това е, защото (подозирам) си ходил на УЧИЛИЩЕ - за разлика от тези деца, на които искате да ЗАБРАНИТЕ! Псевдо-духовит ***.
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не искаме да отглеждаме Джигадисти ,Както ги отгледага в Англя , да им режат главите .А вие мюфти , не работете срещу България !
26
1
 
23
 
! Отговори
Не е грешно ! преди 9 години
Добри граждани ще станат в техните си държави !В християнска държава ще станат Джихадисти да ни убиват.В България са временно и си отиват !
25
1
 
8
 
! Отговори
До Aндрешко преди 9 години
Aндрешко ,писaнето нa шльокaвицa , е кaто писaнето с *** пи стенaтa. Чете се , но не е крaсиво. Пишете нa кирилицa , не е толковa трудно.