Лекари колкото за половин "Пирогов" емигрирали за 9 месеца

ОАЕ и Саудитска Арабия наддават за наши лекари
Обновена: 16 сеп 2014 10:29 | 16 сеп 2014 07:04, Елка Василева
81
Лекари колкото за половин "Пирогов" емигрирали за 9 месеца
Снимка: архив, Reuters

Лекари колкото за половин „Пирогов” са напуснали страната само за девет месеца - от началото на годината досега. Толкова удостоверения за работа в чужбина, без които медик не може да подпише договор там, е издала съсловната организация, пише „Монитор“.

За това време сме подписали  400 удостоверения, което е значително повече, отколкото през 2013-а, когато за дванадесет месеца издадохме такъв документ на 600 колеги. Това съобщи главният секретар на съсловната организация д-р Димитър Ленков.  Особено плашеща е тенденцията, че от 2010-а насам колкото се дипломират, толкова и напускат.

Най-много мозъци с бели престилки изтичат към Германия, която е предпочитана не само заради неколкократно по-високите заплати, но и изключително атрактивни условия за специализации. За разлика у нас, където специализантът държавна поръчка работи в болница 4 години и получава около 450 лв., не му върви трудов стаж, нито пенсионни и здравни осигуровки, защото е на договор за обучение, а не на трудов, германската държава му дава стартово месечно възнаграждение от 2000-2500 евро. Осигурява му се и безплатна специализация.

Великобритания и Франция са другите любими дестинации на младите ни лекари, дори на тези без специалност. В Ирландия например, в която сега има глад за медици, за лекар с минимум две години стаж, без специалност и английски език, се дава заплата между 2500 и 4000 евро на месец чисто, след данъчните удръжки. Същевременно му се осигурява курс по език.

В Германия, ако медикът има 4 години стаж по специалността, месечното му възнаграждение след данъчните удръжки е 6000 евро. Освен това работодателят поема неговите разходите за административни и други дейности, свързани с преместването му там, както и безплатно жилище и мебелировка.

В момента клиника в Лондон търси лекари без специалност, достатъчни са 2 години работа, с английски език, както и джипита. Общопрактикуващите доктори там взимат годишно 60 000 – 70 000 паунда, като при преместването и настаняването там им се дават още 5000 паунда. У нас общопрактикуващите с листа от пациенти 2000 души, след като платят на медсестрата, наема и консумативите, печелят малко над 2000 лева.

Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия наддават за наши лекари, тъй като те са обучени добре и следят новостите в медицината. Освен това младите владеят по няколко езика, казаха още от БЛС. Стартовата (нетна) заплата в Обединените арабски емирства е 9200 евро. Осигуряват им се още безплатни самолетни билети за семейството, покриват се разходите са транспорт, апартамент и образованието на децата.

Предложения за лекари валят и от Саудитска Арабия, която търси не само лекари със специалност, но и медицински сестри, физиотерапевти, лаборанти и болнични фармацевти. Там докторите също започват минимум с 9000 евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: чужбинаработалекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
5
 
! Отговори
toi преди 9 години
В България на почит е мошеника, наглия, кръчмара, магазинера и т.н. Пред тях се прекланяме и си плащаме. Другия, който работи със знания е "некъдърник" и не може да получава повече пари, макар и да ни лекува.
68
0
 
3
 
! Отговори
jp преди 9 години
А Управителните съвети на разни лекарски сдружения по три пъти годишно си правят "тийм билдинги" под мотото "Ние мислим и работим за колегите"- леле какво ядене и пиене пада, не е истина. И с какви пари? Обикновения лекар нека дреме.
67
3
 
2
 
! Отговори
от АЗ до 72 преди 9 години
Аз кво говоря вие пак едно си баете едно си знаете! До сега обяснявах, че като има ЖЕЛАНИЕ се постига всичко и в България! Още повече, че медицината е една от професиите, които все още имат някакво развитие в страната ни (както правото например, адвокати не съм чула да емигрират защото повечето си имат частни кантори, явно и те са големи простаци, че да си стоят в БГ). Емигрирайте махайте се щом искате, кадърните и можещите ще успеят и тук напук на вас и напук на всичко.
66
1
 
2
 
! Отговори
оло преди 9 години
До Вижте сега,Ами за тази цел мой човек си има специализация, стандарти и т.н., акредитационни комисии, лонг тайм еджукешън и т.к., което ти няма как да знаеш, защото си от България с ограничено руско-българско- комунистическо мислене, базирано на завист и псевдоидеали, БЪЛГАРСКИТЕ Лекари са на СВЕТОВНО ниво, не говоря за тези учили през комунизма, защото тогава е нямало никакви стандарти, тези които влязоха в стандартите след 1990 сега са добри, другите по руския модел като теб- некадърни
65
0
 
4
 
! Отговори
Уморих се от вас преди 9 години
Аз съм лекар и това, че ми дават най-малко пари , а един бензинджия взема повече от мен не ме учудва в България, защото тук умствения труд не се цени, защото не се вижда, всеки излекуван изглежда здрав, нормално всички са здрави и хората пак не оценяват лекарската работа, плюс това липсата на уважения от пациентите, при положение, че си вършиш добре работата е демотивиращо, те се държат все едно си им ВРАГ, не оценяват, че другаде това е високоплатена услуга, как да останеш тук ? само простотия
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До от АЗ до Д-рАйде, селяните като теб да мълчат, нищо не си завършила, медицината първото което СОЦИАЛНА работа, второ- ВИСОКО КВАЛИФИЦИАРАНА, трето- НАЙ-ОТГОЕОРНАТА РАБОТА, никой НЕ иска да учи медицина, тези, които се навиваме се броим на пръсти, плщс това не говорете глупости, на Бойко сестра му е лекарка и той знае за какво става въпрос, просто нямаме условия, пари , реформи и т.н. , за да се осъществи промяна, който и политик да направи реформа,ще има милиони засегнати а той губи избори
63
3
 
3
 
! Отговори
от АЗ до Д-р преди 9 години
Аз какво съм завършила не е твоя работа. Имам позната лекарка, която заедно със съпруга си има частна клиника и вади може би стократно повече пари от колкото ти като се продаваш в друга държава. Хората имат най-модерната апаратура в града ни и всички ходят при тях.И в България става, ама трябва акъл. Не всеки го може, не оправдавайте некадърността си с ниските заплати в БГ. Като не ви харесва прав ви път по Либия и арабските страни там щото е много хубаво... оставайте си със здраве.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 69ЕВАЛЛА!!!! Право у тиквата УПС! У десетката исках да кажа!
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Boiko tikvata iska da e na vlast- za da dovurchi i smage bulgarstinata.de ba pendel de ba.
60
0
 
15
 
! Отговори
Национал преди 9 години
Таз държава умре!Нема я вече!
59
0
 
9
 
! Отговори
рестарт преди 9 години
На печелившите - Честито!
58
2
 
16
 
! Отговори
До "има провиде преди 9 години
А като заминат всичките, ти сам ли ще се лекуваш, *** такъв?!!! Или ще те лекува тоя дето ти изчуква ламарината на евтината кола , и на когото даваш стотици и хиляди левове без да ти трепне окото и без да се възмущаваш!! Защо лекарите, които треперят всеки божи ден за здравето на някой *** като теб да работят без пари? Ти нормален човек ли си?!
57
2
 
4
 
! Отговори
Me преди 9 години
До Вижте сега,Ти си пълен ***, надявам се да го осъзнаеш рано или късно и да ограничиш съществуването си само до форуми като този, пълни предимно с доказани неудачници.
56
0
 
6
 
! Отговори
Суека преди 9 години
Ако Ботев и Левски и всичките ни велики някога истински патриоти няколко комитета из България и "СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ" щяха да падат глави на депутати , олигарси , полицаи и т.н. *** ! Държавата няма как да се оправи като 1944 9-ти септември се подмениха всичките ни институции и хората там ... вече само послушковци и еничари са на власт станахме като МОНАРХИЯ на *** !!! Хора искате България да е на българите отново !? Еми по-дяволите излезте и си я вземете обратно на каквато и да е цена !
55
2
 
9
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
единствено КАДЪРНИ ЛЕКАРИ СА В ПИРОГОВ !!! на тях да им плащат по -високи заплати от тези на запад ! ТЕЗИ ЛЕКАРИ МЕ ВЪРНАХА ОТ "онзи " свят
54
2
 
11
 
! Отговори
Бай мангау преди 9 години
За кво са ни лекари бе ?? Ние сме бъдещето на България и борим болестите с ударна раждаемост ! :)
53
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо не е тази бройка.Сега като дойде Тиквата ще побегнат на тълпи и с писъци!!!!
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То си е толкова, *** те е домързяло да провериш :)
51
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРАВО НА ТЕЗИ ЛЕКАРИ ОТЪРВАЛИСА СЕ ОТ ВСИЧКИ МЪКИ И НЕВОЛИ ..... ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ЛЕКАРИ ПО БЪРЗО ДА СЕ УСТРОИВАТ И ДА ЗАМИНАВАТ НА ЗАПАД,,,, ДАНО,,,,АМИН
50
6
 
16
 
! Отговори
Д-р преди 9 години
До Аз А ти какво си завършила?! И като е толкова лесно запиши се медицина и шекувай хората в БГ. Само че едва ли ще минеш кандидат студентските изпити, камо ли да влезеш в МУ пък не говорим о да го завършиш. Мен първата година в 5,58 и 5,51 по бология и химия не ме приеха и трябваше следващата година пак да кандидатствам. Защото второ класиране нямаше!