Трафикът на хора все по-често е за просия и кражби

540 българи са станали жертви на трафик за 2013 г.
16
Трафикът на хора все по-често е за просия и кражби
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Голяма част от жертвите на трафик от Европейския съюз са от България и Румъния, каза Добряна Петкова, старши експерт в Националната комисия за борба с трафик на хора пред БНР.

540 българи са станали жертва на трафик за миналата година по официални данни.

“Това са хора, чиито сигнали са регистрирани и са постъпили в правоохранителните органи. Реалният брой е много по-голям”, посочи тя.

Част от пострадалите, особено сериозно малтретираните, не искат да се знае за тяхната история, заплашвани са от трафикантите или искат да забравят, че това ги е сполетяло, и затова премълчават.

По думите на Петкова много често става въпрос за трафик на хора с цел трудова експлоатация.

Все повече се отчита трафик на хора с цел просия и джебчийски кражби.

Уязвимите групи са няколко. Групата на младите жени и непълнолетните момичета - за сексуална експлоатация, по-възрастни жени - за трудова експлоатация, хора с различен тип увреждания често са уязвима група, лесно се манипулират, обясни тя.

Петкова даде пример за трудова експлоатация с домашни помощници, които са набирани за работа в Англия от фирми, държани от нигерийци, а напоследък и от руснаци. Оказва се, че условията за работа не отговарят на първоначално заявените, но част от хората нямат избор, защото вече са свършили парите или е трудно да се върнат у нас.

На въпрос дали бежанците попадат в графата за трафик на хора, Петкова каза, че това е различно престъпление.

“Когато става въпрос за бежанци, те много често заплащат на каналджии, които да ги прекарат от една граница до друга, докато при трафика на хора винаги има елемент на експлоатация и трафикантът винаги иска да спечели от дадено лице”, посочи експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Костов и другите експерти от институти по пазарни икономики и демокрации са специалисти по риска и може да кажат какво да се прави.
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мде .. на западняците им се и оте ..ба - то с тая кончита и на куче ще му се оте .е
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жени и мъже все някак ще оцелеят но проблема е, че и все повече деца и българчета се продават.
4
2
 
1
 
! Отговори
към коментар 5 преди 9 години
Само да подчератая, че тази жена си беше чиста българка! Иначе има една в квартала, пак българка, учителка и рови по казани! Сърцето ми се скъса, като я видях. Бивша учителка с нищожна пенсия. Ето, на тази жена помагам с каквото мога. Не на разни мургавелковци и разни ,,бели", дето ,,уж" за хляб нямат, а си имат и мобилен, цигари, кафе..няма да изкарвам заплатата на никой просяк! Но, на интелигентен човек- на драго сърце помагам. Не, че и аз много имам..за моето дете никой не мисли. Човещина
3
1
 
3
 
! Отговори
:) преди 9 години
Бог, когото не е пожалил, не е необходимо да го жалиш Ти! Всеки си има карма, прераждане, урок и т.н. Има една жена, от път за в къщи, все попадам на нея! Винаги моли за 0,50 ст. за хляб. Подминах я, купих си цигари и ми проговори съвестта..върнах се и й оставих 2 лв. На следващия ден пак,после пак, докато не я видях пред няколко възлови места..Един ден реших да я наблюдавам. Жената си купи кафе, запали цигара, говори по GSM и като видя хора, пак същата история: -,50 ст. за хляб. Не ги жаля вече
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Демокрацията не прощава.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
просия и БРАНЕ(кражби) е "бизнеса" на ония нискочелите(до бъмзита, ястребочки-лоши)