Реформите в България се изхабиха, преди да са се случили

Преглед на печата на 17 септември
Обновена: 17 сеп 2014 07:00 | 17 сеп 2014 07:00, Красимир Ангелов
58
Реформите в България се изхабиха, преди да са се случили
Снимка: Булфото, архив

"Реформите у нас се изхабиха, преди да са се случили", казва в интервю за "Сега" социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. Според нея реформите, които днес трябва да се извършат, частично може и да са сходни с онези от началото на прехода, но социалната среда е коренно различна - разбягващо се население, повече училища и университети, отколкото ученици и студенти, обезлюдяващи села и региони.

Ако преди години реформите, основани на знанието, можеха да предотвратят този негативен развой, в момента за всички е ясно, че сегашното положение не може да бъде удържано. Проблемът не е в хората, а в политическата интелигентност да се предложат смислени стъпки, в смелостта да се следват те без изкушения и да се изгради необходимата система за контрол. По думите на Димитрова след печалния крах на кабинета "Орешарски", следващото управление или ще има ясна обществена и парламентарна подкрепа, или ще отиде бързо в историята.

"Мястото в партийната листа има цена", коментира за "Труд" политологът Антоний Гълъбов. За стотици кандидати на властта партийната листа има свой неофициален ценоразпис. Достъпът до митичното "избираемо място предполага инвестиции в комбинация от едно първо, две втори или няколко трети места в различни избирателни райони. Като в тото фиш, с готови комбинации, подготвени от партийната централа, отчита експертът.

По думите му пазарът на гласове в България остава относително устойчив, но преференциялният вот променя неговите условия. По своя замисъл той прави избирателите  съпричастни към подреждането на кандидатите. Това ограничава пазара на "избираеми места" и в същото време изважда от анонимност кандидатите, които досега само попълваха необходимостта от бройка в партийните листи. Така общото спазаряване може да бъде допълнено от условие за избор на конкретен кандидат.

Гълъбов посочва, че преференциалният вот е право на избирателя, а не инструмент за партиен инженеринг.

"Време за диалог", коментира на страниците си"Монитор". Търсенето на формула за широко коалиционно управление по време на изборната кампания е добър знак не само за толерантното й провеждане, но и за изграждането на нов тип взаимоотношения между водещите политически сили. Последните социологически проучвания охлаждат страстите и не дават големи шансове за възможни десни и леви коалиции. Преминаването от политическа криза плавно към политическа стабилност не може да стане с търсенето на реваншизъм, отбелязва изданието.

"Нямо мнозинство бойкотира партиите", казва в интервю за "Стандарт" д-р Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България. Екип на дружеството следи изборите от 2001 г. насам. "Това, което се наблюдава системно, е, че най-голямата електорална група е тази на негласуващите. Нас ни заинтересува това нямо мнозинство. То изразява много неща, касаещи спецификата на гражданското участие във формирането на политики и институционални механизми за управление. Процентите, с които партиите се окичват, и съответните графики в социологическите анализи не отчитат съотношението между подкрепилите дадена политическа партия или конкретен кандидат.

Никога не се вижда и какъв е процентът спрямо всички гласували и дали той е съществено открояващ се на фона на негласувалите. Нито една партия не може да се похвали през последните години, че е събрала повече гласове, отколкото е пропуснала", отбелязва д-р Димитров.

"Прокуратурата знае, че язовирите са опасни. И какво от това?", коментира "Сега". Потопите във варненския квартал "Аспарухово", Добрич и Мизия ни се случиха за по-малко от два месеца. За водоемите отговарят четири министерства, общини, областни управители, знайни и незнайни собственици и наематели.

По отношение на надзора върху язовирите обаче цари тотално безхаберие. Целият този хаос е бил проверяван на два пъти през последните години от Върховната административна прокуратура - през 2012 г. и преди няколко месеца. И в двата случая са констатирани множество проблеми. Всички пишат, никой не чете. А още по-малко изпълнява. Единствената реална полза от цялото институционално усилие е създаване на работна група, която да направи преглед на законодателството и да предложи реформи.

Оценка за туристическия сезон тази година прави в "Новинар" Румен Драганов, който оглавява Института за анализи и оценки в туризма. "Летният сезон беше може би най-трудният в последните 25 години за българския туризъм. Ако трябва да прибавим и зимния сезон, имаме изоставане с около 10 процента в параметъра брой туристи и изоставане от 12 процента в параметъра приходи от туризъм. Спадът на приходите се дължи както на намаляване на  пътуванията и през зимния, и през летния сезон, главно на уикендовите пътувания, така и по отношение на спада на покупателната способност на един от основните пазари - руския, който загуби голяма част от стойността на руската рубла.

Превърнато в евро и в лева, намалението стига до 40 процента. Фалитите на руски туроператори също се отразиха неблагоприятно на целия руски пазар и като цяло българският пазар ще загуби в абсолютни числа от порядъка между 150 и 180 млн. евро", обяснява Драганов.

Над 2,6 млрд. лв. са вложили българските застрахователни компании в чужбина, които представляват 47,4% от активите им, сочат данните на БНБ към края на юни, пише "Стандарт". Родните застрахователи инвестират по-агресивно в Европа и САЩ, като търсят по-рискови активи.

Основната причина за това е падането на лихвите по депозитите, както и съживяването на глобалната икономика, което отваря перспективи пред пазара на акции. 5,525 млрд. лв. са средствата, управлявани от застрахователните дружества в България към края на юни. По-голяма част от  вложените в чужбина пари са насочени към страните от ЕС - 2,36 млрд. лв. В САЩ са вложени 123,3 млн. лв. Към други страни застрахователите са насочили само 131 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
НЕМА СРАШНО! преди 9 години
*** КАТО ОГЛАДНЕЕ И ОБОСЕЕ ....ПОЧВА ДА МИСЛИ ПО-ДОБРЕ!!!МЪКИТЕ СА СЪЗДАДЕНИ ЗА *** --ОТ ТЯХ ,ТЕ СТАВАТ ПО-УМНИ!!!
24
0
 
2
 
! Отговори
до 35 преди 9 години
Така е,но не само те!Изборите ги нагласиха на връх Рамазана когато никой не работи,направиха над 130 секции в Турция,и никой не се обади!Нито Герб,нито БСП,нито Атака!А за разни деформатори,***,вувузели,дудуци и вся остальная *** изобщо да не говорим!България-начин на употреба и грабеж,това е положението!
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
правилната реформа е да внесем малка администрация и съдии от например Финландия, защото с тукашните абсолютно нищо не става. ако и тогава не стане,трябва изцяло да се смени населението на територията наречена бг
22
5
 
4
 
! Отговори
БГ преди 9 години
ГЛАСУВАЙТЕ ! Не вярвайте, че като не гласувате или пуснете невалидна бюлетина ще се оправим и "ще им покажем" нещо си... Само с гласуване може да се промени нещо в тази държава.
21
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Ако някой си мисли че като дойде Борисов на власт ще прави реформи,забравете го.Той самия няма потенциал а и хората край него за нищо не стават.Той както и преди ще слуша разните докопали се до него какво му приказват,и понеже не може да отсее информацията защото просто е неук,ще се влияе пак от разните олигарси и ще се прави на мъжко момче пред тях,а народа кучета го яли.Вече прехвърлят средства от ЕП за магистрали,пак това ще ни се случва строеж на магистрали и нищо друго и накрая разорена дър
20
0
 
4
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ЗА КАКВИ РЕФОРМИ ГОВОРИТЕ, ТА НИЕ СЕ ВЪРНАХМЕ В ПЪРВОБИТНО-ОБЩИННИЯ СТРОЙ, ТА ТЕ ТОГАВА СА БИЛИ МНОГО СПЛОТЕНИ И ОБИЧАЩИ СЕ ХОРА, БОРБА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ. КЪДЕ ОБИЧТА МЕЖДУ ХОРАТА В БЪЛГАРИЯ, СПЛОТЕНОСТТА, САМО ЕДНИ ГАДНИ, МАЗНИ МАФИОТИ, АЛЧНИ ЗА ВЛАСТ И ОТ ТАМ ПАРИ, ДРУГО НЕ ИМ ТРЯБВА. ОПОМНЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ!!! НАПРАВЕТЕ ВИЕ РЕФОРМИТЕ, А НЕ ТИЯ *** КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ !!!!
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До йорданАбе "умник" това, което си описал е реформа на цялата държава, как не е имало реформи? Това, че тази огромна реформа на държавата не е довела до положителен резултат е друг въпрос. Това и никой не го е гарантирал, но да превърнеш една средно развита страна в средно бананова си е реформа и то голяма.
18
4
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Правилният път за излизане от дупката е икономическата политика на Китай:Привличане на инвестиции в производства и технологии със стабилност, законност, ниски данъци и висока производителност.Реинвестиране в инфраструктура, наука, образование и повишаване на квалификацията.В образованието да се насърчава екипната работа, творческото мислене, практическия опит и писането под формата на есета.
17
0
 
7
 
! Отговори
О,да преди 9 години
Със сигурност ЦРУ е виновно,че масово бг народа се интересува от чалга,футбол и кво има за ядене.През останалото време ако не може да краде просто лъже.А политиците- ми те произлизат от народа.
16
2
 
6
 
! Отговори
йордан преди 9 години
От 89 година до сега реални реформи в страната ни не е имало.Раздържавяването се осъществи по най-бандитският възможен начин.Собственноста мина в ръцете на избран кръг представители на БКП/сега наричана БСП/.Страната ни беше превърната в бананова република.За да излезнем от тресавището изходът е един-БЮЛЕТИНА 11-АТАКА
15
5
 
15
 
! Отговори
Oleee преди 9 години
Реформи в БГ никога не е имало след 89-а! Реформа означава действия, които водят до подобряване живота и благосъстоянието на хората. Поне да бяха научили значението на тая дума за 25 г. престъпни управления!
14
2
 
8
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 9 години
Докато проклятието на България БСП и ДПС са в политиката , нищо няма да се подобри. Това са престъпни партии и в миналото и в настоящето. Харесваме или не това е истината.
13
4
 
10
 
! Отговори
Гост преди 9 години
Аз съм напълно разочарован/а/.Вече не вярвам в нищо и в никой.Това може би е някаква форма на депресия,която се получи след 25 годишна вяра в по-доброто,в по-новото,в промяната и прогреса.За жалост, за мен вече е много късно да променям живота си,а вярата в по-доброто ще я затворя в килия.
12
2
 
13
 
! Отговори
martony преди 9 години
Какви реформи, какво образование?! Прочетете първите 30 страници от книгата за Стив Джобс и ще разберете как американците са имали изключително по-добра система на бизнес среда и образование още преди 70-80 години. Преди 50 години Фортрана е бил вече демоде, а при нас все още се учи във висшите учебни заведения!Без коренна промяна сега в образователната система, нищо няма да се случи и след 30 години.Децата днес се страхуват от учителите си, вместо да бъдат респектирани и мотивирани.
11
1
 
27
 
! Отговори
РЕФОРМИРАН ЕМИГРАНТ преди 9 години
Не ме интересуват ни партии, реформи и всички други лъжи. Искам ВЪЗМЕЗДИЕ. ЗА ИЗГУБЕНИТЕ 25 ГОДИНИ ОТ ЖИВОТА МИ, КАКТО И НА ОСТАНАЛИТЕ БЪЛГАРИ. И ПРИСЪДИ ЗА ВСИЧКИ РЕФОРМАТОРИ.
10
0
 
15
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
9
4
 
3
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 9 години
Reformite nyama kak da stanat dokato komunisti turci i fashisti ni upravlyavat 500 godini i oshte 65 godini.Vijte samo kolko e ogromen rasizma zavistta bezochieto i ateizma i vupreki tezi dohovni planini vse pak ima nadejda i to zashtoto chestni i pochtenni hora ima,no ne sa i nyamat smelost da sa vuv vlastta.Za nula vreme gi zombirvat v pari...prosto gladni politici ne.Sityte pak iskat oshte....... Samo chatal na vrata ot Evropa e izhoda
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Реформите в България се изхабиха"... реформаторите също.
7
1
 
15
 
! Отговори
потенциален емигрант преди 9 години
За каква "политическата интелигентност" става въпрос ? Скоро в България няма да има трудоспособно население . Замислят ли се заставащите на власт , че това ще се случи скоро ...
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какви реформи бе.всичко се забатачи.