Само 10% от зарзавата, който ядем, е български

Всичко останало е вносно, обработено допълнително с химия
Обновена: 17 сеп 2014 16:00 | 17 сеп 2014 15:58, Камелия Цветанова
57
Само 10% от зарзавата, който ядем, е български
Снимка: Булфото, архив

Българските плодове и зеленчуци вече стават голяма рядкост и не надвишават 10 на сто от общо консумираните у нас, като останалото е внос, оплака се Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България, цитиран от БТА.

Още по темата
Според него състоянието на сектора е критично.

Пряко и косвено заетите в производството са около 200 хиляди. Няма логика 20-25 процента от напусналите страната ни 1,5 млн. души да работят градинарство в Гърция, Испания, Англия и други държави, вместо да правят това тук, коментира Трифонов.

Той е убеден, че ако българските плодове и зеленчуци имаха по-голямо присъствие на пазара, това би осигурило и много повече работни места за нискоквалифицирани хора, при които безработицата е голяма.

В България почти не се предлагат свежи, т.е. набрани днес или вчера, плодове и зеленчуци, а те имат огромно значение за здравето на децата и нацията, посочи производителят.

Вносните не само че не са пресни и съдържат изкуствени подобрители, но се обработват допълнително, за да издържат по 20 дни, отбеляза той.

Браншът е значим, уязвим и неоценен, коментира и  Никола Гунчев, заместник-председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

Той цитира национална статистика, според която от 470 кг храна на глава от населението за година 194 кг са плодове, зеленчуци и картофи.

Секторът е уязвим заради вноса и по-високото субсидиране и подпомагане на производителите в съседните страни, добави той.

Един тон продукция, докарана от разстояние 2500 км, води до отделянето на 250 кг въглероден диоксид, отбеляза Гунчев.

От бранша заявиха, че искат по-голяма част от продукцията да излезе "на светло", тъй като в момента "сивият" сектор е около 85 на сто.

Според производителите периодичните акции на държавните чиновници за проверки по митниците и борсите не могат да свършат тази работа. Правилният път по думите им е задължителна регистрация на търговците и производителите на селскостопанска продукция по ДДС и намаляване на ДДС за тях, с което ще се понижат и цените на храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
На пазара има 15 вида домати, който разбира и има пари, знае какво да купи. Ако ходите да си купувате дървени, гумени или некви други домати, никой не ви е виновен. И така е с всички продукти и стоки. Никой не ви е длъжен за нищо, вие сте обикновена биологична единица, една шестмилиардна от човечеството. Като ви се яде качествено, погрижете се да си го набавите (по законен път). Ако не, ***.
45
4
 
1
 
! Отговори
И въздуха ще внасяме преди 9 години
Докато България се управлява от София няма начин да се оправи тази страна никога. Ама каквото и да става. Ако ще да дойде някой отвън и да ни каже ето давам ви еди си колко милиарда и се оправете страната. Всъщност то така и става. От Европа ни подаряват помощи а тия психичноболни тарикати не могат и да ги усвоят даже. И с пари на тепсия даже не се получават нещата. Да го обградят този град като психиатрична клиника и България да започне да се развива!
44
1
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Първо, българската продукция изобщо не може да стигне до потребителя, защото производителите са дребни стопанства, които не могат да осигурят регулярни и крупни доставки;Второ, едно е да береш в Гърция са 600 евро, друго е в България за 150 евро на месец.Трето, субсидиите в България са на декар, а не на продадена продукция и крайната цена на българската продукция е по-висока при многократно по-ниски разходи за труд и транспорт.Като се оправят тези неща, тогава ще имаме производство.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз ям 100% български зарзават, защото го купувам от централния пазар в града от възрастни отрудени хора, отгледали продукцията си в двора. Хак да им е на вносителите!
42
0
 
7
 
! Отговори
КАКВИ ДОМАТИ ,БЕ.. преди 9 години
...Я ХОДИ ТИ ДА САДИШ ДОМАТИ , *** ДА ТИ ВЗИМАТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ СУБСИДИИ....А НИЕ ДА КЛЬОПАМЕ ДОМАТИТЕ С КОЛЦИТЕ!!ТОВА Е ПЪЛНА КОНСПИРАЦИЯ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО:КРАДАТ СЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ СУБСИДИИ НА СТОПАНИТЕ /ДОКАТО ФАЛИРАТ/ ...А ,ПОСЛЕ ЧЕРВЕНИ ФИРМИ ВНАСЯТ *** ОТ ЧУЖБИНА , ЗА ДА ТИ ГИ ПРОДАВАТ ПО КАКВАТО ЦЕНА СИ ИСКАТ---БЕЗ ВЪТРЕШНА КОНКУРУНЦИЯ!!ТОВА Е СТРАТЕГИЯТА НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ!!ТЕ НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ --САМО ТЪРГУВАТ И СЪСИПВАТ КОНКУРЕНЦИЯТА В СТРАНАТА!!!!!!!!
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименОбясни на нас помнещите кой ? Или не помни ( а въобще занаеш ли ) как с ,, От ЕС ни казаха , че трябва ... " приватизация , връщане на земята , застваряне *** блокове в Козлодуй ...--------------------obqsniavam - za da ima bylgarski domati niakoi triabva da otglezda domati v bylgaria.tova stiga li ?
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименБулгаристанеца яде турски домати и краставици и мааа гюбеци---това е истината.------------i turski filmi gleda...kyv ES vie ste si tam orienta
39
0
 
6
 
! Отговори
Даола преди 9 години
В Карфур миналата седмица всичките зеленчуци бяха от Турция: чушки, домати, зеле, ***. На женския пазар само надписите са български и лъжливи. Пълно е вносни нектарини и грозде - абсолютно безвкусни. И големите червени ябълки под 1 лв в Кауфланд са брани зелени и напълно безвкусни. У нас се засаждат най-лошите нови сортове.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 44Обясни на нас помнещите кой ? Или не помни ( а въобще занаеш ли ) как с ,, От ЕС ни казаха , че трябва ... " приватизация , връщане на земята , застваряне *** блокове в Козлодуй ...
37
3
 
6
 
! Отговори
... преди 9 години
И после като напише някой нещо за ПП "Атака", веднага наскачат разни и му нацъкат минуси на коменара, без даже да си направят труда преди това да се запознаят основно с онова, което предлагат от Атака. Ами цъкайте си минуси, плюйте добрите идеи, плюйте тези дето ви казват нещата кавито са, повтаряйте до безкрайност едни и същи мантри без грам логическа мисъл, плюйте по форумите, не предприемайте нищо и чакайте да сте добре. Няма какво повече да кажа. Давайте сега с минусите!
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много неща нямат логика ,ама са ежедневие у нас.
35
6
 
1
 
! Отговори
Хоросан преди 9 години
Дреме ми . Все тая?!
34
1
 
7
 
! Отговори
мониту паси преди 9 години
важни са само димукрацията и правата на пйендилите, *** и бижансите и да живэе ЕССР. другото са бели кахъри дето се вика. а като станем част от туркестан всичкуту зарзават ше е от там да знаете.
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Булгаристанеца яде турски домати и краставици и мааа гюбеци---това е истината.
32
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И защо да няма логика защо работят тези 1.5 милиона българи в чужбина вместо в България? Логика има, ама ако си малаумен, Трифонов, или не се сещаш ще ти я кажа в прав текст - В БЪЛГАРИЯ ЗАПЛАЩАНЕТО Е МИЗЕРНО, ЗАТОВА ХОДЯТ И РАБОТЯТ В ЧУЖБИНА БЪЛГАРИТЕ.
31
5
 
6
 
! Отговори
ЗА др.СЪР ПИЧУК преди 9 години
..АБЕ , ТИ КАТО ОБИЧАШЕ КОМУНИЗМА , ЗАЩО ИЗБЕГА ОТ СЕЛО И ОТ ТКЗС-то И ОТИДЕ У ГРАДО ДА СТАНЕШ "ПАЗИТЕЛ НА РЕДО" !!???ЗАЩО НЕ СИ ОСТАНА ДА КОПАШ ЦАРЕВИЦА НА ПЕРО И ДА СЛАВИШ "ТРУДА" ??!!!С ПИЩОВ --КОМУНИЗЪМ НЕ СЕ ПРАВИ ,БАКЕ --НАЙ-МНОГО ДА ТИ ГО ЗАВРАТ ОТЗАД /....КАКТО И СТАНА ЗА НЕКОИ.../
30
23
 
6
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
До ИванНие българите обичаме САЩ и ЕС и капитализма, мразим русия, евразийския съюз и комунизма.
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 29Ми купувай си български розов домат бе, на пазара има всякакви, въпрос на личен избор
28
10
 
4
 
! Отговори
ЩО БЕ ИВАНЕ...31... преди 9 години
...ТИ СЕГА , РУСКАТА ИНФЛАЦИЯ ЛИ НИ ПРЕДЛАГАШ...ХА,ХА,ХААААААААА...И СИБИРСКИТЕ КАРТОФИ..??!
27
13
 
28
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Искахте ЕС и НАТО и викахте "45 години стигат". Ето ви !