Възраждане на индустрията иска КНСБ от бъдещите управляващи

Синдикатът настоява за това да се използват всички възможности
17 сеп 2014 17:55,
7
Възраждане на индустрията иска КНСБ от бъдещите управляващи
Снимка: архив, БулФото

Целенасочени мерки за възраждане на индустрията и за нарастване на заплащането на труда в България иска от бъдещите управляващи КНСБ. Това се посочва в позиция на Изпълнителния комитет на синдиката във връзка с парламентарните избори в България на 5 октомври 2014 година.

Възраждането на индустрията според синдиката трябва да стане с използването на всички инструменти и източници за финансиране – от стимулиране на вътрешните и външни инвестиции, през държавно финансиране и публично-частни партньорства, до усвояване на възможно най-много средства от предвиждания мащабен Инвестиционен пакет за работни места и икономически растеж на Европейската комисия в новия й мандат.

Това е важна предпоставка за преструктуриране на икономиката към нови високотехнологични производства с висока добавена стойност и за създаването на трайни работни места, смятат от синдиката.

Заплащането на труда в страната следва да се промени чрез конкретни параметри за догонващо нарастване на доходите от труд и чрез последователно провеждана политика. КНСБ препоръчва да бъде направена оценка на всяко работно място, да има отчитане на индивидуалния и колективен принос чрез адекватни системи на заплащане на труда, както и стимулиране на колективното трудово договаряне.

Синдикатът ще очаква от новата власт по отношение на доходите залагане на три важни ориентира с хоризонт края на 2017 година: средна работна заплата – 40% от средната за ЕС-28; относителен дял на компенсацията на наемния труд – 50% от БВП; съотношение между минимална и средна работна заплата – не по-малко от 50%.

За минималната работна заплата следва да се прилага ежегодно договаряне по установен от социалните партньори механизъм. Синдикатът иска и усъвършенстване на законодателството, ясен ред и методология, определяне на конкретни икономически и социални критерии, показатели и съотношения, които са база и ориентир при определянето минималната заплата.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: КНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво ще произвежда индустрията която синдикатите искат - и сега мините копат въглища които нек не плаща!
1
0
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Няма да забравя как синдикатите продадоха интересите на учителите за места в листите за европарламент по време на тройната коалиция.Българските синдикати са по подобие на американските мафиотски синдикати- форма на рекет едновременно срещу работещите и работодателите. Малката разлика е , че са *** на всяка власт.