Потопите у нас - заради глобалните промени на климата

Проф. Пимпирев: Българите трябва да се замислим какво правим с природата
18 сеп 2014 07:09,
78
Потопите у нас - заради глобалните промени на климата
Снимка: Архив, Булфото

Климатичните промени засягат цялата планета Земя, а ние българите си мислим, че "сме една малка държава, която нищо не я засяга и че Господ е българин, но видяхме, че през последната година ни настигнаха доста сериозни наводнения, които пак са резултат от глобалните климатични промени". Това каза в интервю за БТА проф. Христо Пимпирев - директор на Българския антарктически институт и дългогодишен ръководител на българските антарктически експедиции. Ученият е и професор по науки за земята и по история на Земята в Геолого-географския факултет на Софийския университет.

На въпрос дали вече са настъпили климатичните промени у нас, след като през тази година имахме мека и безснежна зима, хладна пролет и лято с непрекъснати дъждове и наводнения, проф. Пимпирев отбеляза, че нашата планета е една динамична система, която е взаимно свързана и че България е част от нея. Затова климатичните промени, които засягат целия свят, засягат и нашата страна - и то с човешки жертви и с много материални щети, измерими в милиони евро. В тази връзка трябва ние, българите, да се замислим и да допринесем да не се замърсява околната среда, да не се насища атмосферата с въглероден диоксид и с метан, призова ученият.

Проф. Пимпирев каза още, че през последните 40-50 години в световен мащаб метанът в атмосферата се е увеличил със 100 процента, а въглеродният диоксид - с почти 60-70 процента. Всичко това води до парников ефект, до топене на ледниковите "шапки" и до повишаване на морското ниво. Така се променя циркулацията на въздушните маси и затова има наводнения в различни места по света, а на други - има засушавания, обясни ученият.

Той отбеляза, че всяка година заедно с българските антарктици изследват Ледения континент, защото на него най-добре се установяват настъпващите климатични промени в света. Полярните региони, и по-специално Антарктика, като континент, който се намира на самия южен полюс, са лакмусът на климата на Земята.

По думите на Пимпирев не може да се говори отделно за климата в България, защото не сме някаква откъсната частица от Европа или от света. Наводнения с жертви имаше в Хърватия и в Сърбия, както и в Китай, припомни той.

"За промяната на климата играе роля и човекът, защото човечеството замърсява хищнически атмосферата", коментира антарктикът. Той заяви, че използването на двигателите с вътрешно горене, на тежката металургия и изсичането на тропическите гори води до нарушаване на баланса в природата, а след това - "тя ни се отплаща".

На въпрос какъв ще е климатът на Балканите и в Европа в следващите 20-30-50 години, проф. Христо Пимпирев отговори, че учените използват доказани научни факти. Такъв доказан факт е, че има парников ефект в атмосферата и че морското ниво се покачва в глобален мащаб, добави той.

"Факт е, че климатът се затопля, което предизвиква обилни валежи в някои части на света, както е сега у нас. В други държави има пък суша", коментира антарктикът. Той отбеляза, че сега заради дъждовете у нас нямаме качествени плодове и зеленчуци.

"Затова ние, българите, трябва да се замислим какво правим с природата, защото само сме обърнати към печалбата" - е тревожната констатация на проф. Пимпирев.

Според учения в световен мащаб трябва да се предприемат действия за намаляване на вредните емисии в атмосферата, така както, когато беше установено, че имаше изтъняване на озоновия слой, бяха взети мерки и сега озоновият слой "се запълва". Също така заради гробалното затопляне е необходимо да се засаждат нови реколти на определени географски ширини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки народ си заслужава управниците, И ако искаш да си оправиш дома, трябва да вземеш нещата в свои ръце,а не да чакаш съседите
58
0
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
не заради затоплянето а заради това, че от алчност мозъците на нашите политици се стопиха и не искат да признаят вината си като избързаха с преватизационните мерки .РАЗДАВАХА И ГРАБИХА НА БЕЗЦЕНИЦА . СТЕНИТЕ НА ЯЗОВИРИТЕ СЕ СКЪСАХА ЗАЩОТО НЕ СА ПИПАНИ ОТ 80 ГОДИНИ . СТОПАНИСВАТ СЕ ОТ ПЕРАЧИ НА ПАРИ .имало е с метри сняг .вървяла съм за училище между стени от сняг но потоп е нямало като се топи снега . ГОРИТЕ СА ПАК ИГРИ
57
0
 
1
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Ако тропическите гори се изсичат, нашите гори направо се унищожават до голо. И никой, ама никой не го е еня за това и после кършим пръсти, че имало наводнения. Множеството язовирчета със глинени преградни диги също са безконтролни по отношение на безопасността на населението. При тях единствено се контролира риболова. До сега в България не са валели проливни дъждове ама никога !!??!!
56
0
 
1
 
! Отговори
Silence преди 9 години
Това с глобалното затопляне не променя фактите,а само ги подчертава. Къде е емел етем,да каже кол- ко от резилите й не излязоха наяве? А сегашният състав на "Бедствия и аварии" защо още не е публи-куван,за да знае цяла България кои точно са отговорни за липсата на превенция и ,особено - на реакция при бедствията.Колкото до предизвикването на природата с лоши мисли и дела,това никога не е преставало. Най-вероятно при нас концентрацията е по-голяма...
55
2
 
5
 
! Отговори
менте преди 9 години
и в село Бисер преди 2 години за скъсаната язовирна стена ли беше виновно глобалното затопляне а ? професора експерт да го обясни това на семействата на загиналите в потопа причинен от немарливостта .
54
1
 
5
 
! Отговори
Magy D преди 9 години
Учудена съм, че коментиращи тук се нахвърлят върху проф.Христо Пимпитрев,сякаш не казва истината и прикрива истинските причини за бедствията у нас. Вероятно вина имат и политици и некомпетентни ръководители на водни басейни,както и замърсяването на реки и нестабилната инфраструктура,но всичко, което е казал световно известният ни учен е истина. Той е един от най-достойните българи,прославили родината ни по целия свят и благодарение на когото имаме база на Антарктика, управлявайки този континент.
53
1
 
1
 
! Отговори
Банков преди 9 години
Най-големия лихвен процент на банките в България води до масово обедняване на населението и от там се случват: изсичания на гори, непочистване на реки, дерета... , занемаряване на язовирите, ПРОСТО ЗАЩОТО КРЪВОНОСНАТА СИСТЕМА Е ЗАТЛАЧЕНА!!! Затова е масовото обедняване и от там лошите мисли, които предизвикват и Природата! В цяла Европа 3 %, а в България 300 % лихви? А вземете, че правете бизнес? Ето затлачването! Взимат се пари от Европа на 3% и се продават на 300% процента! И безвъзмездните?
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поръчкова статия!!!Господа "журналисти" няма ли да спрете да пишете глупости по поръчка?Горите в България са изсечени, язовирите не се стопаниват... Вижте оголените баири, затлачените корита на реките и ще ви стане ясна картинката. Не ми се мисли какво ще стане ако някой от големите ни язовири направи беля. Надявам се, че там контрол все пак има някакъв.И преди години е имало такива лета с толкова дъжд...С глобалното затопляне се спекулира!
51
0
 
5
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Основните причини са корупция и беззаконие.Ако реките се чистят шахтите и те.язовирите се чистят има контрол.не се сече поголовно тогава съм съгласен да обвиняваме природата.
50
0
 
0
 
! Отговори
Мурджо преди 9 години
Извинявай, но ако е за 42.595795, 23.852276 въобще не е вярно? Това е вилата на баба ми!
49
0
 
1
 
! Отговори
от 52 - 3 преди 9 години
кметове и общинари, за да си ги чуват и даряват на авери и "наши хора", окраденото от помпените станции и тръбопроводи замина през скрапопунктовете, където на всеки опит за някакъв макар и доста закъснял контрол съзнателно се отблъсква и противопоставя - от кантарджията до депутата-лобист. А съществуващата инфраструктура освен, че има някакъв лимитиран живот от средно 30 до 50 години, през това време задължително трябва да се обслужват, ако не се изпълняват - експлоатационният им период намалява
48
0
 
3
 
! Отговори
ии преди 9 години
Стига глупости 25г никои не поглежда язовирите!Хората които имаха знание, как да ги стопанисват вече се пенсионираха.Случи се по дъждовна есен и проблемите са налице.-----------Лоша(никаква) подръжка + липса на качествени кадри за стопанисване + никъкъв контрол от държавата.
47
0
 
1
 
! Отговори
Сони преди 9 години
Привет! Обърнали ли сте внимание на Слънчевите петна, след което следват наводнения, аномалии, та говорите за българските антени в пясъка край София, от с. Голема Раковица на 6 км виж на мабса, като за българския ХАРП, който послужи за еталон, та беше построен американския ХАРП, който също е една бутафория? Разбира се, че НЕ Е ВЯРНО, че може да се командва природата с нагряване на Литосферата..!!!! Ако беше така Слънцето не е важно! Колкото за "изпусналите се сами" язовири, не е вярно!!!!
46
0
 
7
 
! Отговори
От 52 - 2 преди 9 години
Конкретно за България е налице възможно най-опасната комбинация - безволево народонаселение с лакоми, крадливи и безотговорни управници, оползотворяващи властта си само с една цел - облага в личностен и донякъде партиен план. Изсякохме и изнесохме в Гърция, Турция и Италия горите си. Онези веднага (още през 2000 г.) спряха да секат своите. Интересно защо ли?!! Ликвидирахме структурите на водно стопанство и напоителни системи, деактуваха се стотици км диги и канали, малките язовири се подариха на
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И да се замисляме и да не се замисляме, не ние налагаме на света употребата на течни горива, просто следваме тенденцията. Дори да станем най-екологично чистата страна, докато големите световни икономики бълват тонове отрова, това ще е все едно да се опитваш да изгасиш горски пожар с плюнка.
44
0
 
1
 
! Отговори
Мунчо преди 9 години
Аз съм един обикновен ***, който живее с 500-600 лева на месец, не сека тропически гори, нямам фабрики, карам автомобил под 10 000 км. на година, горя около 5 кубика дърва годишно, не съм голям потребител на каквото и да е-по обясними причини. Какво точно да направя за климатичните промени?
43
1
 
1
 
! Отговори
хитър петър преди 9 години
Б къжете колко часни язовири са скъсани в българия за последните 3 месеца и за последните 3 седмици?
42
1
 
3
 
! Отговори
Хммммм преди 9 години
Пък аз все си мислех че Костов е виновен, или пък Бойко.......... а пък то каква била работата.
41
0
 
3
 
! Отговори
shady до 36 преди 9 години
Така, съгласен съм, че климатът на Земята е цикличен, което зависи основно от естествени процеси в самото слънце и донякъде на самата земя. Тези климатични промени обаче се изразяват в доста дълги времеви периоди. Проблемът тук е (това съм го чел на доста места), че от началото на индустриалната епоха въглеродният диоксид и др. парникови газове се покачват, което причинява парниковия ефект. Дори и да се намираме в естествена фаза на затопляне, то нашата дейност със сигурност го увеличава в пъти.
40
0
 
1
 
! Отговори
shady до 36 преди 9 години
Така, съгласен съм, че климатът на Земята е цикличен, което зависи основно от естествени процеси в самото слънце и донякъде на самата земя. Тези климатични промени обаче се изразяват в доста дълги времеви периоди. Проблемът тук е (това съм го чел на доста места), че от началото на индустриалната епоха въглеродният диоксид и др. парникови газове се покачват, което причинява парниковия ефект. Дори и да се намираме в естествена фаза на затопляне, то нашата дейност със сигурност го увеличава в пъти.