Високата скорост - убиец №1 на пътя в България

Октомври, ноември и декември са най-опасни за пешеходците
18 сеп 2014 22:17,
45
Високата скорост - убиец №1 на пътя в България
Снимка: архив Булфото

Шофирането с превишена и несъобразена скорост е основна причина за тежките катастрофи в България. Това беше отчетено по време на заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността по пътищата, чийто председател е вътрешният министър Йордан Бакалов, съобщиха от МВР.

Още по темата
По време на форума беше представена статистика, според която инцидентите с пешеходци са най-много през октомври, ноември и декември. Комисията реши, че октомври тази година ще бъде обявен за месец на „пешеходната безопасност”.

Участниците в заседанието застанаха зад инициатива за установяване на опасностите по маршрута на първокласниците от дома до училище и обратно. Ще се следи и за спазване на правилата за движение около детските градини и училищата.

До края на годината освен кампанията „Запази пешеходец”, предстои и друга - „Зима”. Ще има засилен контрол по пътищата и около студентския празник, Коледните и Новогодишни празници. На 16 ноември пък и България ще отбележи Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия.

По време на заседанието беше припомнена и черната статистика за произшествията на пътя у нас от началото на годината. Според нея през първите 8 месеца на 2014 г. по пътищата на страната са станали 4 479 тежки пътно-транспортни произшествия, загинали са 413 и са ранени 5 525 души.

1387 от тях са получили тежки увреждания. В сравнение със същия период на миналата година тежките пътно-транспортни произшествия са със 119 по-малко, а загиналите - с 41 повече. Броят на ранените е намалял с 287. През август е регистриран най-ниският брой загинали през последните 50 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: скоросткатастрофи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде сега пък скоростта била 1, какво стана с ФАРОВЕТЕ?
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди две седмици ме удариха на кръстовище в Пловдив.Нахален и нагъл шофьор с джип мина безцеремонно на червено и ме удари.След като го попитах после,защо е минал на червено,той само се усмихваше самодоволно.Eй Богу,имам чувството,че в тази държава не живеят нормални човешки същества,а само хора лишени от разум и сърце!
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статистика на КАТ е изцяло погрешна и не трябва да се ползва за някакви промени в закони или в работата на някакви държавни отгани. Къде в статистика на КАТ са произшествията поради дупки на пътищата? Няма ги и са подменени с измисленото от КАТ несъобразена скорост. Разбира се според КАТ има определение за несъобразена скорост: Несъобразената скорост е скоростта, която не е съобразена, т.е. определение няма и в момента КАТ ни глобяват за нещо, което не може да се дефинира предварително.
27
0
 
2
 
! Отговори
Весо Парцала преди 9 години
На шофьорски изпит....-гражданино, приближавате се към пешеходна пътека, по която се движат хора...как треа' да действате?- 1во подавам рЕзко газ и 2ро отварям прозореца!- Гражданино, защо така?!!- 1во подавам резко газ, за да отучим пешеходците да пресичат къде треа' и къде не треа' и 2ро отварям прозореца, че ако некой ми каже нещо...да му го върнем също! :)
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Катаджийски измислици - според КАТ винаги шофьорите са виновни. Основната причина за произшествията в България са: лошото състояние на пътищата, лошата инфраструктура като цяло, лошата работа на КАТ, безумните ограничения по пътищата, безумните кръстовища на главни пътища и може би някъде на 10-15 място е первишената скорост. Несъобразена скорост няма - тя няма определение, т.е. никой не може да ти дефинира каква е съобразената скорост в даден момент.
25
2
 
6
 
! Отговори
Факт преди 9 години
Понятието "несъобразена скорост" е въведено от КАТ, за да изкарва винаги шофьора, че е виновен. Това понятие не се подава на друго определение, освен определението: Несъобразена скорост е скоростта, с която се е движело МПС в момента на произшествието. С други думи с каквато и скорост да се движиш, стане ли произшествие, значи си виновен - движил си се с несъобразена скорост. Между другото даже и само леко да помръдваш, т.е. скоростта ти да е 1 метър/час, пак може да си с несъобразена скорост.
24
0
 
4
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
При нас само шофьора е виновен.Къде е Организацията на движението и контрола на пътищата.Вчера карах с 30-40 вкогато нацелих дълбока дупка ако в дясно на мен имаше кола или човек щеше да стане ПТП.Виновен щях да съм аз.Несъобразена скорост.В Сърбия.Хърватия.Словения през града се кара с 60-80 км.Но там явно има реален контрол.
23
1
 
2
 
! Отговори
Akia преди 9 години
Превишената скорост убива, обаче осъждат само за алкохол и то без да има нарушение. А за превишена скорост - глоба. А пък народа седи и плюе като хванат някой пил. Вижте статистиката-около 5% на година са ПТП заради алкохол и окло 10% от жертвите, а 40% от ПТП са заради превишена скорост и половината от жертвите. Това не ви ли говори нещо?
22
2
 
11
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Немците имат поговорка " Бързият влак струва поскъпо" !! Ако не платиш като гориво и ремонти, ще платиш като глоба ако не платиш като глоба, ще платиш с ъс свое или чуждо нещастие! На пътя маловажни неща няма ! Строгият и безпристрастен контрол е абсолютно задължителен! Защо въобще се произвеждат и продават антирадари, защо роптаем против скрития встрани от пътя полицай ? В нарушение ли си ПЛАЩАЙ Парите майната им.! Нека срамът от тази глоба да остава за цял живот!Така трябва!!!
21
0
 
13
 
! Отговори
Край преди 9 години
Високата скорост е опасна. Вина има народопсихологията обаче и ОГРАНИЧЕНИЯТА. Българските шосета са пълни със забравени след ремонти знаци и необосновани с нищо драстични ограничения. Това кара хората да не вярвват на знаците и действа деморализиращо. Тръгнете от София за Варна и спазвайте всички ограничения - ще пътувате над 10часа. Естетсвено никой не ги спазва.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЖоАми така е, ама на *** обикновено другата ръка е заета а с цигара, я с телефон...
19
2
 
5
 
! Отговори
Жо преди 9 години
ВЯРНО Е, че пътищата ни са осеяни с дупки и неравности.Точно затова искам да подчертая, че има още една причина за произшествия, която е пряко свързана с лошите пътища.Това е небрежното държане на волана с лявата ръка.Устройството за управление на колата не случайно е направено кръгло, а не е ръчка за една ръка. Воланът трябва да се държи с две ръце, защото мускулатурата им позволява усилията да бъдат в двете посоки.
18
3
 
25
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
В България пътищата убиват. Те са номер 1. Опасни дупки, клони и храсти и още десетки капани по пътя. И с 5 км. в час да се движиш като паднеш в дупката и се потрошиш ти лепват милиционерското клише - несъобразена с пътните условия скорост.В Германия ако се появи малка дупка или неравност на платното веднага се обозначава с конуси и светлини.При нас от КАТ и пътната агенция разчитат на някой гражданин да забучи в най-дълбоките дупки и шахти по някой клон.
17
3
 
16
 
! Отговори
адъ преди 9 години
Убиец 1 - лошата инфраструктураУбиец 2 - липсата на контрол у контролните органи. Те са просто рекетьори.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И на хубави пътища много народ измря! Така ще е - простотия, парвенющина, самоувереност! Лека им пръст!
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Високата скорост - убиец 1 на пътя в България"Така е, предполагам убиец 2 е пътя в България.
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Несъобразена скорост и неправилно изпреварване - това са основните причина да даваме толкова много жертви на пътя. Просто шимпанзетата си мислят, че навсякъде могат да карат със 100-120км/ч. - било в града, било при гъста мълга, било на път с много и остри завои. Затова трябва да има наистина строги закони, при чието нарушение да има солени глоби. Само така има шанс да се чувстваме по-малко застрашени на пътя.
13
1
 
23
 
! Отговори
Емигранта преди 9 години
N1 е манталитета, възпитанието и културата те убиват хората. Високата скорост е само резултат от първото!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като има пътища за каруци, ще има "катастрофи с леки коли"
11
5
 
10
 
! Отговори
Миро преди 9 години
Високата скорост до сега не е убила нито 1 човек ... внезапното спиране вече е нещо друго