Критикуват ни международно за расизъм и нетолерантност

Преглед на по-интересните теми от печата за 19 септември
Обновена: 19 сеп 2014 09:43 | 19 сеп 2014 08:36, Александър Попов
108
Критикуват ни международно за расизъм и нетолерантност
Снимка: Булфото, архив

На фона на развихрилия се скандал с недопуснатите деца на бежанци до класните стаи в пернишкото с. Калища се увеличава международният натиск върху България заради нови случаи на расизъм и нетолерантност, пише "Сега". Страната ни е остро критикувана в два доклада на "Хюман Райтс Уоч" и Европейската комисия против расизма и нетолерантността към Съвета на Европа.

Поводът за критиките на правозащитната организация станаха нови случаи на насилие на българо-турската граница. "Хюман Райтс Уоч" е документирала три отделни случая, при които полицията е върнала 43-ма сирийци в Турция. Комисията настоява българските власти да махнат оградата по границата, която спира бежанците, търсещи международна защита.

"Кампанията, която водим, е открита и разчитаме на всекидневните си срещи с хората, за да чуем техните проблеми, защото целта на БСП е да защити интересите на обикновения човек". Това каза пред "Дума" Жельо Бойчев - водач на листата на "Коалиция БСП - лява България" в 23 МИР София.

"Хората искат справедливост, защото я заслужават. БСП е за силна икономика, ГЕРБ - за силова", формулира различията между двете партии Драгомир Стойнев, водач на листата на "Коалиция БСП - лява България" в Стара Загора и бивш министър на икономиката.

Първоначално заделената сума по план-сметката на правителството за организирането на вота в чужбина от 1.2 млн. лв. за отварянето на 293 секции сега вече е 1 876 000 лв., но за 426 избирателни секции - по последни данни на външното министерство - сравнява прогнозните данни с реалните разходи "Сега". Парите са повече заради рекордния брой секции, обясняват от външно министерство. 162-ма свои служители, които да работят в секционните избирателни комисии (СИК) зад граница, трябва да командирова МВнР. Те са само част от общо 388 държавни чиновници от различни ведомства, които на доброволни начала ще участват в организацията и провеждането на изборите в чужбина.

"В управленската програма на ГЕРБ има три стълба, без които не можем да вървим напред. Първият предвижда да запазим най-ниските данъци в ЕС. Вторият стълб е отблокирането на спрените европейски пари. Не на последно място - инфраструктурата", заяви във Ветрино кандидатът за депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова, пише "Новинар".

Изданието остава на предизборна вълна със съобщението, че до края на седмицата се очаква БНБ да приключи с отпечатването на бюлетините. Служебният премиер проф. Георги Близнашки увери, че изработването на изборните книжа става при строг контрол.

"Нещата вървят нормално и в ритъм, няма място за безпокойство. Взети са изключителни мерки за сигурност - и в печатницата, и при транспортирането на бюлетините", подчерта Близнашки.

Според "Преса" в новия парламент се очаква да влязат 6 партии. Това сочат данните за залозите на букмейкърска къща. Следващият кабинет най-вероятно ще бъде съставен от спечелилата партия в коалиция с една формация. Букмейкърите смятат, че най-вероятната избирателна активност ще е между 55 и 65%. Залозите сочат, че ГЕРБ ще има между 100 и 114 депутати, БСП - 55-64, ДПС - 30-39. Ако успеят да прескочат 4-процентната бариера, РБ най-вероятно - 14-19 народни представители, а АБВ - 14. Подобна е и прогнозата за ББЦ. Формацията има шанс да вкара 14 свои в парламента. Патриотичният фронт е "на кантар" - коефициент 1,5 за нито един депутат и 1,9 за 14. "Атака" по-скоро няма да влезе - с 1,05 е оценена вероятността да не класират нито един народен представител. Най-вероятният премиер е Бойко Борисов - неговият коефициент е 1,06. Втори изненадващо е Иван Костов с 5,0, трета е Кристалина Георгиева с 6,0. Възможността Волен Сидеров да оглави
правителството се оценява на 1:500.

"314 лекари от чужбина работят в България в последните години. Първи бяха чехите за инвазивната кардиология, после италианците за пластична хирургия, сега идват турци за онкологични центрове. По моя прогноза лекари от Азербайджан ще дойдат за патоанатоми". Това заяви вчера ген. проф. Стоян Тонев, зам.-кмет на София по здравеопазването, на дебата на "24 часа" "Лекарите, на които вярваме". Най-примамлива в момента била онкологията, след като здравната каса променила правилата за плащане на химиотерапията. От миналата година лекарствата са с ниски цени, но самата процедура по приложението им е скъпа, обясни ген. Тонев. Турски лекари откриват у нас и детска ортопедия.

Майчинските за гледане на дете между първата и втората му година са се увеличили с 90 лв. през първата половина на 2014 г. спрямо същия период на предната, показва публикуваната от НОИ статистика, коментира "24 часа". Увеличението се дължи главно на повишаването на минималната работна заплата от началото на 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България бежанци няма! Тези които пресичат нелегално зелената ни граница в страните от ЕС ги вкарват в затвора! Даже бежанските лагери в западна Европа са оградени с повече бодлива тел отколкото централния затвор! Ако в Германия направят лагер като този в харманлийско вс. Чиновници ще ги вкарат в затвора! А да ги настанят в база като тази в Ковачевци- просто няма начин.
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕКА да ни знаят като расисти..евала..така *** араби няма да стъпят тука и да си знаят че ще ядат БОЙ!!! В англия като не са расисти или са н*ани кат пед...чета е пълно с забулени и брадясали бомбаджии с по 4-5-6- лапета ..ама щот са меки китки навънка и скоро арабите ще ги завладеят !
58
1
 
5
 
! Отговори
$$$$$$$$ преди 9 години
koito iska bezanzi v doma si da dade tyk dres+tel -vsi4kite da idat v doma my i da ostanat
57
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гладен, беден, мързелив и много *** народ, как очаквате да бъде толерантен, е няма как да стане. А и се топят със дни като нация, както е тръгнало скоро българите ще бъдат малцинство!
56
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като реват, че не сме толерантни, що не вземат да си интрегрират в тяхното общество? Ама нали тука е ***, малцинството с повече права от нас.
55
1
 
7
 
! Отговори
Петър преди 9 години
Силно се надявам първите, да бъдат последни. Стига вече БСп ДПС и ГЕРБ! Време е за промяна!
54
1
 
9
 
! Отговори
Стоян преди 9 години
Кога са ни хвалили нас? Точно никога! Само Боко се хвали сам, че еди кой си бил казал мили думи за него. Нищо ново!
53
1
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
От правозащитната организация да ми отговоят:1- Има ли Испания две мрежи около територията на Сеута и Мелия - граница с Мароко. 2 - Колко стотици емигранти върна Испания на Мароко. 3 - Колко доклада са написали? 4 - Обвиниха ли Испания в расизъм ? Да си гледат наградния ***.
52
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Страната ни е остро критикувана в два доклада на "Хюман Райтс Уоч" и Европейската комисия против расизма и нетолерантността към Съвета на Европа."Естественно че страната ни ще е критикувана от тези две организации. И двете следни организации следват принципите на масонството и се опитва да затрият България като държава. Хич не се учудвам че ни критикуват. Изкараха ни расисти, лепнаха ни го като етикет и обявиха всеки български национализъм и патриотизъм за фашизъм и нацизъм. Бог е с България.
51
1
 
20
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Най-много обичам да ме критикуват, и да ми обясняват как нещо не правя както трябва. От личен опит знам, че това винаги и със сигурност означава че съм на прав път и правя нещо добро за себе си, което не се харесва на околните. Затова като ми казват така само се усмихвам....и продължавам в същия дух, даже още по-усърдно .
50
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малцинствата в България нито са малцинства, нито са дискриминирани. Точно обратното!
49
2
 
26
 
! Отговори
хейтър преди 9 години
А бе я си ****е международната майка. Хората тук ровят по кофите за да преживеят! А вие ш****и международници сметка ще ми държите?!! Що не приютите по някое емигрантче в луксозните си международни имоти?!!
48
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
преди 10 години, бриджит бардо беше тръгнала към букурещ да прави кампания за защита на уличните кучета, понеже румънския кмет ги прибра всичките в приюти. журналисти ги питаха: вълнувате ли се че идва такава звезда тук, а той каза: какво ми се мъкне сега, да беше дошла преди 40 години.:)..същото и за бежанците - да бяха мислили преди да бомбардират сирия и афганистан, сега тук ще ядат лапад и ще стоят зад огради. все пак нали трябва да се грижим и за нашите ***, а те са си конкуренция..:)
47
1
 
7
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
ДГД!
46
2
 
28
 
! Отговори
Димо преди 9 години
Какъв расизъм!!!Те ни изядоха ушите малцинствата!!!
45
11
 
1
 
! Отговори
Ени преди 9 години
Еми ако Станишев и Борисов и царя бяха направили нещо да интегрираме Ромите, нямаше да е така предпомагам
44
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тато,къде си? Върни се да ни спасиш!
43
2
 
6
 
! Отговори
до 74 преди 9 години
лъжа! не си следил внимателно кой какво е внасял. хайде провери пак и виж другарчетата ти от дпс, бсп и герб как гласуваха против.
42
1
 
19
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Бежанци в Германия се оплакват от лошите условия в лагерите за временно настанявне в Берлин.След 3 г.в страната,турчинът Турбай Улу казва,че все още не е получил документи за пребиваване.''Животът тук не е свободен.Не ни позволяват да излизаме от палатковия лагер,койко сме издигнали.Тук сме повече от година и настояваме властите да обърнат внимание на лошите условия в лагерите за бежанци в Германия.Храната е лоша, пространството е ограничено.''7.10.13г.Та кой и за какво ни критикува?
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
72. Ама ти за който и да гласуваш , те който са насрочили ще го направят и така се въртят .Я кажи за кой да се гласува !