Напреднала работата по оперативната програма за наука

Бюджетът й за периода 2014-2020 г. е 1.37 млн. лева
0
Напреднала работата по оперативната програма за наука
Румяна Коларова. Снимка: БТА

Работата по новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" е в  изключително напреднал стадий, заяви образователният министър Румяна Коларова пред журналисти.

По думите й крайно време е да имаме оперативна програма, която да се ръководи от Министерството на образованието и науката. Днес беше обсъдена финалната версия на програмата.

С тази нова програма за първи път на образованието се гледа като на стимул за развитие на икономиката и за развитието на обществото, заяви министър Коларова, цитирана от БТА.

Тя съобщи, че бюджетът на програмата "Наука и образование за интелигентен растеж" е 1,37 милиарда лева - финансиране от ЕС и национално съфинансиране. Управляващ орган на програмата ще бъде Главната дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" към МОН.

Основните цели на програмата са свързани с повишаване на инвестициите за наука и научни изследвания до 1,5 процента от БВП, с намаляване на процента на преждевременно напусналите училище ученици до под 11 процента, както и до увеличаване на процента на завършилите висше образование до 36 процента - от хората между 30 и 34 години.

За целия период на програмата бюджетът за наука е близо 546 милиона лева, като средствата са от Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет.

За направлението "Образование и учене през целия живот" бюджетът е близо 505 милиона лева - от Европейския социален фонд и от националния бюджет.

С тези средства ще се финансират мерки за повишаване на качеството на образованието във всичките степени - предучилищно, училищно, висше и професионално образование, както и за кариерното развитие, за подготовката на педагогическите кадри, на учените и преподавателите, и на ученето през целия живот.

Ще бъдат отпускани средства за ученически и студентски практики в реална работна среда, както и на студентски стипендии в приоритетни специалности.

В направлението "Образователна среда за активно социално приобщаване" са предвидени 266,2 милиона лева - от Европейския социален фонд и от национално съфинансиране. С тези средства ще се осъществява ефективна образователна интеграция на деца, ученици и младежи от уязвими групи.

По програмата са предвидени и 55 милиона лева - за "надграждане на административния капацитет и на уменията на потенциалните кандидати за финансиране по програмата". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари