Скокът на пенсионната възраст - според продължителността на живота, не на подскоци

Социалният министър: Трябва да се работи около 40 г., за да взима 20 г. пенсия
19 сеп 2014 21:32,
30
Скокът на пенсионната възраст - според продължителността на живота, не на подскоци
Йордан Христосков Снимка: БТА

Увеличаването на пенсионната възраст трябва да се определя съобразно нарастването на очакваната продължителност на живота, а не от политиците и по административен път на подскоци. Това коментира пред журналисти в Перник социалният министър Йордан Христосков.

"Трябва да се спазва пропорция трудовият живот да бъде два пъти по-дълъг от живота като пенсионер, т.е. човек трябва да работи около 40 години и да се осигурява, за да получава 20 години пенсия. Тогава пенсионната система ще бъде финансово стабилна и ще има възможности за по-високи пенсии", каза още министърът.

По думите му статистиката в момента сочи,че от жените се иска 34 години и 8 месеца осигурителен стаж, а средният период на получаване на пенсия при тях е 24 години.

При мъжете се искат 37 години и 8 месеца с тенденция за нарастване, а мъжете получават малко под 20 години пенсия.

Не е възможно от една страна да намаляваш осигурителните вноски, от друга да увеличаваш разходите за пенсии и броя на пенсионерите, като разширяваш кръга на хората, които имат право на ранно пенсиониране, каза още Христосков.

Той посочи, че са проведени 4 заседания на Консултативния съвет по оптимизация на осигурителната система. За следващото правителство ще приготвим пакет от реформи и действия с конкретни финансови разчети и законови тестове, съобщи министърът, цитиран от БТА. 

Йордан Христосков днес посети Пернишка област и постави оценка "отличен" на свършената работа в ръководения от него бранш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Разделяне преди 9 години
Нека МВР и МНО да си изплащат сами пенсиите от техният бюджет пък ако ще да ги пенсионират на 16. Богатите държавици им плащат първа пенсия на 60... В момента гащник гурбетчия или фуражка отива и с щедра ръка започва да граби от парите на осигурените. Две трети от парите на осигурените ги папкат МВР и МНО. Въпроса е защо!?
19
0
 
2
 
! Отговори
бени преди 9 години
Нещо не се рaзбирa!!!Кaкво знaчи"ОЧAКВAНA"!?
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До галактика Посочи и какъв процент от работещите си плащат осигуровките в тези страни! Защото и това има значение. За Турция знам че стажът за пенсия е минимум 10 000 раб. дни (ако не си държавен служител или военен)
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се работи около 40 г., за да взима 20 г. пенсия --------------- И как да стане това при средна продължителност на живота 67,5 години бе, г-н министър?
16
0
 
2
 
! Отговори
MIMOZA преди 9 години
TOZI MINISTAR NE E OT GERB ,NE GI SMESVAITE.NEKA PREDI DA PISHAT ZAKONI DA PORABOTVAT I KATO OBIKNOVENNI RABOTNITSI,A NE DA PISHAT TAKIVA ANTI CHOVESHKI ZAKONI
15
1
 
1
 
! Отговори
KU-KU преди 9 години
PARITE ZA PENSII DA OTIVAT ZA PARTIITE V BALGARIA.PENSIONERITE SA NENUGNI NIKOMU.
14
1
 
3
 
! Отговори
ААА преди 9 години
Бай Тошо беше недообразован, та не знаеше да смята, ама тез могат.
13
1
 
9
 
! Отговори
KU-KU преди 9 години
TOVA MEKERE GADNO NIAMA LI KOI DA MU ZATVORI LAGLIVATA USTA.BO-- GERB ISKAT I PENSIITE DA OBLOGAT S DANAZI.TOVA SKAPANO PRAVITELSTVO STE NI UNISTOGI KATO DARGAVA.NIKOGA NE GLASUVAI ZA GERB.
12
1
 
23
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Този *** с какво ще ми гарантира всичко, което говори? Цялата политика е една голяма лъжа, смисълът е да измамят хората да работят като добичета, да им подхвърлят някой лев да са на ръба на мизерията, политиците да крадат с две ръце от общото и накрая да кажат, че парите не стигали, имало криза, трябвало още да се повиши възрастта за пенсиониране до 80 години!! Българинът не живее повече от 70 години средно. А и да живее споделя над 50 % от пенсийката с богатите фармацевти! Бог да ни пази!
11
3
 
6
 
! Отговори
Не можем да сметаме преди 9 години
До Анти нещо си. Как разбра че след найси години ше станем 5,5 милиона. Как го виждаш това увличение от 500 000 това да не арабеските имигранти...Виж НСИ и сумирай. Работещи, безработни, Пенсионери и деца има офицялни Данни. сумата е малко под 5 Милиона офицялно. Не гледай че в избирателните спосъци има 8000000 души. *** в Силистра или Пазарджик и виж статистиката от 100 000 през 1989 в момента нямат 20000 души
10
0
 
1
 
! Отговори
bogomil преди 9 години
registrirate si domovete kato religiozni hramove i zapochvate nov pochten chasten religiozen biznes - da chetete molitvi - za rajdane, krastenka, svatba, umirane, pomeni, prohojdane, osvestavane, obryazvane, ozdravyavane, zdrave, imenni dni, spane, sabujdane, komkane, prilivane, blagodarnost, nadejda, lubov, vyara, moleben, svesti, tamyan, kartinki po prikazki ot e-biblii, e-korani, e-apokrifi, prilojenia, maeta, kurbani, koledi, ramazani...osvobodeni ste ot danaci i taksi...samo si vyarvaite
9
1
 
43
 
! Отговори
Я преди 9 години
Да работя 40 години , за да ми давате после социална помощ , наречена пенсия ! Я *** !
8
1
 
30
 
! Отговори
койчо преди 9 години
*** им долна продажна не са пили вода потни ,акъл дават за до сто години бачкане
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това че се пенсионираш на 40 години не значи че си пенсионер!!!
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то ако си слагаш парите в банка по 250 лева месечно след 40 години няма да са 120000 лева ами ще са станали малко над 200000120000 е сумата която е внесена
5
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, фуражките и ченгетата работят 20 години и 40 години ползват пенсия
4
1
 
21
 
! Отговори
до номер 3 преди 9 години
т.е. ако си се осигурявал 40 години минималната пенсия трябва да е 400лева
3
1
 
39
 
! Отговори
бараба преди 9 години
ако не крадяха безумно щяхме да сме швейцариябъхтиш или ще бъхтиш като вол до гроб а те си караадът ли крадът
2
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
осигуровките ми на месец са 250леваза 40 години/480 месеца/ това са 120000лева ще трябва да дам на държават като осигуровки.тия 120000 ако са у банка ще правят 5000лева лихва на година или 400лева за месец. и в същото време пак имаш 120 бона в банката.къде отиват парите ,кой,кой ги краде
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
умиране има- излашък нямамор и геноцид ,тяхната.... а .налагат