Управителят на БНБ: КТБ е изолиран случай

Не можем да надскочим закона, коментира Иван Искров
Обновена: 21 сеп 2014 10:23 | 21 сеп 2014 10:19, Миглена Иванова
112
Управителят на БНБ: КТБ е изолиран случай
Иван Искров. Снимка: Булфото

Корпоративна търговска банка (КТБ) е изолиран случай и състоянието на банковия сектор е стабилно. Това коментира в интервю за БНТ управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров.

Той подчерта, че в края на юни в банковия сектор е било изкуствено нагнетено напрежение. “За щастие нещата се разминаха и още от юли ние виждаме едно възстановяване на доверието и отново нарастване на депозитите”, коментира той, като изтъкна, че предварителните данни за август сочат, че депозитите са нараснали с над 1 млрд. лева за месеца.

Още по темата

"Системата работи. Банките, ако страдат от нещо, то е от липсата на добри проекти, които да финансират. И затова Ви моля и Вас, и чрез Вас и колегите Ви и от другите медии, бъдете внимателни, особено когато каните различни “експерти”, които плашат хората постоянно, продавачи на страх. Нека да не си създаваме излишни проблеми, от които нямаме никаква нужда”, посочи управителят на Централната банка.

Според него за напрежението са допринесли и медиите, и политиците “с техните непремерени изказвания”. "Спомняте си нашите изявления всички медийни и политически фактори да се въздържат от крайни изказвания", каза той.

Искров коментира, че “най-лесно се убива банка и муха с вестник”, както и че колкото повече се шуми около банките, “без значение дали става въпрос за  Щатите, за Европа, за Япония или за която е да е друга държава, в това число и България, това се  отразява на поведението на техните клиенти, което в никакъв случай не е в полза на икономическия растеж на държавите".

Искров посочи още, че евентуална наказателна процедура срещу България не е в компетенциите на Централната банка, тъй като институцията стриктно следва законодателството.

Той припомни, че в случай на отнемане на лиценза на банка, законодателството предвижда, че в срок от 20 дни трябва да започне изплащането на гарантираните депозити в размер до 100 хил. евро (196 хил. лева).

"Дали това ще се случи с Корпоративна търговска банка и търговска банка “Виктория” е много рано да се каже. Имаме заявени желания от страна на сегашните акционери. Дай Боже да са сериозни, ние ще ги подкрепим. Има политици, пак казвам, които ще се произнесат дали да има държавна помощ, или не и чак тогава ще се реши”, посочи той.

Иван Искров подчерта, че без политическо решение няма как поставената под особен надзор банка да отвори врати. Той припомни, че и в Европа са били национализирани редица банки, но банковите кризи в европейските държави и в САЩ са били решени със законодателни решения. “Няма как да избягат от своята отговорност  политиците, тъй като това наистина не е отговорност на Централната банка. Най-отговорно, като  управител на Централната банка, и Вашите записи се пазят, предполагам, поне сто години,  заявявам, че Корпоративна търговска банка не може да бъде отворена само с усилията на БНБ. А  не защото БНБ не иска. Това не беше възможно никъде в света”, посочи той.

Искров каза, че първоначалната идея на БНБ е била КТБ да се одържави, за да се отвори бързо. "След като видяхме, че има изключително висока несигурност по отношение на активите на КТБ след 10-дневната проверка на одиторите, тогава предложихме добре известния на запад вариант – разделяне на добра и лоша банка, така щото всички вложители, клиенти без изключение – подчертавам, да имат достъп до своите сметки от 21 юли, само месец след като се случи особеният надзор", поясни той.

Искров подчерта обаче, че по независещи от БНБ причини, Централната банка не е намерила политическа подкрепа. "Вие знаете, че след заседанието при Президента на 14 юли самият той съобщи, че няма единодушие и БНБ ще си продължи по стриктно по сега  действащия закон", коментира той.

Какво още каза Иван Искров четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: БНБКТБИван Искров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искров, Петя разбра ли с кого се срещна в Турция? Иван Искров отлетя в Турция на море напук.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искров, кажи защо ти биха шута навремето, когато беше банкер в тогава държавната ДСК? Я,кажи брат ти в коя банка работеше и колко милиона изчезнаха.Петя и Бориславова взеха ли те на работа още от първия ден, след като завърши.Защо не разкажеш за фирма Кулинар и как осъдиха БНБ.Ти или Бойко е по-голям шеф в групировката?Риторичен въпрос.Бойко те назначи за гуверньор на БНБ. Преди това ти го направи политик чрез много мръсни пари, които даде на Първанов.Абе Искров, ти си пътник.Шах-мат!
72
0
 
4
 
! Отговори
Deqn преди 9 години
Izoliran slychai my e mozaka na Iskrov
71
1
 
10
 
! Отговори
БОМБА преди 9 години
"Разполагаме с документи, които установяват, че управителят на Българска народна банка Иван Искров има свръх доходи, които са необясними. Голяма част от тези пари се прикриват, защото между реалното му имотно състояние и това, което е декларирал пред Сметната палата има голямо разминаване! В срок до една седмица ще внесем сигнал в Националните агенция по приходите и прокуратурата. Ще настояваме да бъде направена проверка на доходите и имуществото на Искров", заяви сензационно пред ПИК Яне Янев.
70
1
 
9
 
! Отговори
Deutsche Welle преди 9 години
Групировката Доган Пеевски постигна целта си създаване на хаос, обърканост и несигурност в банките, а от там и щурм на вложителите да теглят парите си.
69
1
 
10
 
! Отговори
Българин от Австрия преди 9 години
Кръгът Доган сигурно не искат да плащат дълговете си особено взетите кредити от КТБ за покупката на Булгартабак, която е приватизирана непрозрачно чрез офшорни фирми. За тези и за други кредити те се надяваха, че щом съсипят КТБ, ще платят само малка част от дълговете си. В СЛУЧАЯ С КТБ СТАВА ДУМА ЗА ОРГАНИЗИРАНА КАМПАНИЯ, В КОЯТО ПРОКУРАТУРАТА СЕ ЯВЯВА ГЛАВНО ОРЪЖИЕ пише Дер Щандарт.
68
1
 
8
 
! Отговори
Българин от Австрия преди 9 години
Кой търсеше краха на КТБ и предизвика банковата криза? Австрийският вестник Дер Щандарт пише:Какво е ФЕНОМЕНЪТ ПЕЕВСКИ млад човек без особена квалификаця, но издигнал се много бързо във властовите структури. За специалистите Пеевски е поставено лице на Ахмед Доган, който играе в ПРЕПЛИТАНЕТО НА ОЛИГАРСИТЕ МЕЖДУ ПОЛИТИКА, ИКОНОМИКА И МЕДИИ.
67
1
 
20
 
! Отговори
Аси преди 9 години
Искров, гнусна платена и некадърна *** на ДПС!!! Срам за България! Всички знаят, че кампанията срещу КТБ е подета от ДПС и изпълнител е Прасето! За тов Василев го е страх да се прибере, защото Прасето го е заплашил, че ще го фитне!Оставка, Иванчо!
66
0
 
22
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРНО!!! преди 9 години
ИСКРОВ Е ЗА ЗАТВОРА ЗА НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА СЛУЖЕБНИТЕ МУ ЗАДЪЛЖЕНИЯ!!/ Да не говорим , че лъже и разпрастранява неверни слухове по медиите/Арестувайте го и на СЪД!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
65
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този *** се продаде на прас и на турците, използваха го и накрая всички ще се избършат с него, ще го изхвърлят и ще лежи поне по три члена...
64
1
 
8
 
! Отговори
L. преди 9 години
Като син език е изолиран.
63
1
 
21
 
! Отговори
11 преди 9 години
ГОНЕНЕ ДО ДУПКА -НЕ ЗАБРАВЯЙ ИСКРОВ ТОВА,ОЩЕ ПОВЕЧЕ КАТ МАХНАТ ОТ БНБ СИ ГОСПОДИН НИКОЙ,НЯМА ПОЛИТИЦИ ЗАД ТЕБ,НЯМА ОХРАНА.ЕДИНСТВЕНИЯТ ТИ ШАНС Е ДА ИЗКАРАШ ИСТИНАТА НАЯВЕ,ИНАЧЕ МОЖЕ ДА СИ ЗАМИНЕШ С НЕЯ
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kade sa parite kaji ,koi gi otkradna .drygoto da obiknovenia chovek li shte derete .ne svarshili tarpenieto na toq narod che da vi izbesi do krak taq oligarhia tia predateli tia izmenici izednici .
61
1
 
25
 
! Отговори
Luxemburg преди 9 години
Иван Искров да каже истината за банката, както и да спре да заплашва със съд Вежди Рашидов или който и да е потърпевш от казуса КТБ.Искров, ще се видим тук с теб и Цацаров. Не забравяй, това не е 1996, ние ЕМИГРАНТИТЕ с влофове в КТБ не сме за подценяаване. ЩЕ ГОНИМ ВИНОВНИТЕ ДО ДУПКА. Признай си кой стои зад тебе, докато е време !
60
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естесвено е изолиран случай другите банки дават 3,5% а тези 7%-10% а и вложителите добре знаят, че са мошеници като искат 10%. това се наказва по закон...
59
6
 
18
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Горкият, сам трябва да вади картофите от жарта. Тиквата, и другите мутри си гледат живота и здравето, надявайки се пак да колят и бесят. Да му мислят обикновените хора. Вижда се, че и да има закони и договори, държавата България е в отпуска!
58
1
 
21
 
! Отговори
Генка преди 9 години
Върнете си незабавно парите на хората, говоря за малките влогове - по 2-3 хилдя лева, това са всичките спестени пари на някои семейства!!! Идва зима, парите трябват за отопление и зимнина! Имаме деца дето ходят на училище!!! Не ви ли е срам - КРАДЦИ!! Сложили сме ги тия пари да искараме по 100 лв лихва, не сме ги сложили да забогатяваме! И на тях ли посмяхте да посегнете!
57
0
 
8
 
! Отговори
Маймунопровод преди 9 години
До Анонимен 87Може и да не му се размине - все някога търпимостта на маймуните ще свърши и всички живи лъгали или ползвани да се лъжат чрез тях маймуните ще бъдат търсени :)))))))))))))
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кажи си бре Иване-как се убива банка и муха с вестник и кое по лесно се пребива,значи стоял си великия шивач над кройките с шаблоните и бръм,бръмчетял си вестник,шляп и пребил с един замах седем мухи и преобърнал банката с трушията,добър замах,станал известен,тръгнали поръчките.
55
0
 
21
 
! Отговори
???? преди 9 години
Кой е взел големите кредити и сега не иска да ги връща? Кого крият Искров ,Цацаров и всички запознати с тази далавера? До кога ще чакаме отговор????