Жалваме се все по-често заради искани рушвети и груби лекари

По-интересното от прегледа на печата от днес, 22 септември
Обновена: 22 сеп 2014 07:32 | 22 сеп 2014 07:30,
31
Жалваме се все по-често заради искани рушвети и груби лекари
Снимка: Архив, Булфото

Все повече пациенти подават жалба заради рушвет и грубо отношение от лекари, сестри и санитари до изпълнителната агенция "Медицински одит", позната като медицинската ДАНС. Това показва справка на агенцията за две години, изготвена по молба на "Труд". 9% от оплакванията на болните българи през 2012-а са били за дадено нерегламентирано плащане, а тази година процентът им стига до 12 на сто. Доста от броилите рушвет дори не смеят да сигнализират отговорните институции, тъй като животът им или този на техните близки е в ръцете на лекарите.

Абсолютизираният принцип на солидарността, според който младите, здравите и богатите са задължени да плащат за лечението на старите, болните и бедните, не е работещ, коментира в "Сега"проф. Георги Петров, икономист. Той лансира идея за нова здравноосигурителна система, основана на следните общи принципи: Здравната осигуровка от 8%, плащана на паритетни начала от работника и работодателя, се внася по лична медицинска сметка на осигурения в избрана от него банка или лицензиран частен здравен фонд. Титулярът на сметката използва наличните средства по нея за покриване на своите и на семейството разходи за лечение и профилактика. Той сам решава как да плаща медицинските си разходи - чрез превод от личната си сметка или като закупи здравна застраховка за пакет основни заболявания. Остатъкът по личната медицинска сметка се наследява.

Здравното осигуряване (или застраховане) на недееспособните и социално слабите лица се осъществява чрез вноски от бюджета в съществуващата НЗОК. Държавните и частни здравни заведения са самостоятелни и равнопоставени стопански субекти, които се конкурират с качеството и цената на медицинските услуги.

Реставрацията на кадрите на ГЕРБ превзе и държавните фирми, акцентира "Сега". Служебният кабинет вече уволнява и в университетските болници и регионалните инспекторати по образованието. На верни на ГЕРБ кадри са решили да разчитат почти всички министерства. Показателна в сектор икономика и енергетика е последната рокада в ръководството на АЕЦ "Козлодуй". В регионалното министерство възстановяването на стари кадри на ГЕРБ на ръководни позиции стана във важни звена от административния апарат. Само няколко дни след като седна в креслото на служебен вътрешен министър, Йордан Бакалов тихомълком направи ключови промени. Голяма част от новите шефовесе представят за близки на бившия министър от мандата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Държавата да блокира всички активи, които пряко или косвено са закупени с кредити от Корпоративна търговска банка (КТБ). За това настояха в отворено писмо до медиите от комитета на вложителите на трезора, създаден на 19 август т.г., пише "Монитор". Тези активи са закупени с нашите вложения и средства, затова имаме пълното основание да искаме такава мярка, пишат още те и напомнят, че комитетът вече обединява повече от 500 клиенти на КТБ.

Според вложителите в трезора поставянето на банката под спецнадзора на БНБ засяга съдбата, работата и съществуването на над половин милион българи. Управителят на БНБ Иван Искров заяви: Чакаме следващия парламент, за да се реши казусът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
9
 
! Отговори
БГ преди 9 години
РАДВАМ СЕ ,КАТО ЧЕТА КОЛКО СЕЛСКИ ПРОСТАЦИ РАЗБИРАЩИ ОТ РАКИЯ И И ТУРШИЯ ,СЕ ЗАКАНВАТ НА ЛЕКАРИТЕ ,А ИНАЧЕ ХОДЯТ НА ЛЕКАР ДА СЕ ЛЕКУВАТ,ЩО НЕ СЕ ЛЕКУВАТ В ОБОРА С КРАВИТЕ НАПРИМЕР?БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТАКИВА АНДРЕШКОВЦИ КАТО ВАС, СВИКНАЛИ ,ЧЕ РАКИЯТА Е ПО -ВАЖНА ОТ ЗАПЛАТАТА НА ЛЕКАРИТЕ ,ТАКИВА ЩЕ ВИ ЛЕКУВАТ, А ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ И ТЯХ НЯМА ДА ГИ ИМА , И ЩЕ ВИ ЛЕКУВАТ *** И ИНДИИЦИ
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И като питате какво руснаците правят тук- ПОГЛЕДНЕТЕ ДОБРЕ- Руснаците купуват, купуват, купуват и купуват, недвижимост, коли, продукти, стоки... Не са дошли да просят! Парите ги имат, но в Русия всичко е предпоследно, затова се изнасят или искат просто да имат вариант в друга държава ако там стане *** и се запукат отново. Закона и там не съществува, но там държавата конфискува та пушек се вдига- видяхте какво прави с олигарси като ХОдор- няма сигурност за парите и се въртят- тва е!
21
0
 
3
 
! Отговори
До Георги преди 9 години
Георги ако искаш да се запознаем- аз живея и доскоро работех в Русия сега имам фирма там и не работя. Причината да отида там беше еднаквото заплащане по професията ми, дори без разрешение за работа, пълния списък с клиенти и тоталното безхаберие по отношение на данъци и прочие. За 2 години изкарах повече от колкото за 3 в Испания и 3 в Германия преди това, понеже на едното място те дебнат като бандит и 4-та класа човек, а в Русия им стига, че си бял а не чурка с дръпнати очи или чеченец с брада!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако си имаш дни и лекарите не могат да те уморят
19
0
 
3
 
! Отговори
Сомалиец преди 9 години
Най ме радва как се жалват братчедите,май те ще се окажат прави за съжаление.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То от жалване файда никва.Цялата система е толкова прогнила а докторите са най-човеци от цялата ***.Има хиляди случаи на лекари свършили си работата и не поискали стотинка не лев.Каква да кажем за катаджии и даиаджий има ли случай веднъж да са си свършили работата и да не потриват алчно ръце за подкупи?Един единствен?*** нагли униформени и пари имаш ли..Лекарите,са хора.Ония са машина за пари облечена в униформа.
17
7
 
19
 
! Отговори
пациент преди 9 години
населението е подложено на своеобразен геноцид с безхаберните лекари, които винаги са недосегаеми, ненаказуеми и прочее. Цялата тази система се поддържа от държавата! Другото са празни приказки...Как ще ми обясните иначе:1. Откровено грозното писане в документацията, с което дори се хвалят? Такъв екземпляр в нормалният свят би се засрамил, че не може да пише, защото писаното е да може другите да го четат!2. Липсата на специализиран съд за такива измамници, които после се покриват?и още и ощ
16
5
 
2
 
! Отговори
Лао Цзъ преди 9 години
По-добре млад, здрав и богат отколкото стар, беден и болен.Древна китайска поговорка
15
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това с рушветите си е от "светлия" комунизъм, когато се чакаша за една торба цимент по няколко седмици.
14
5
 
18
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
След 70 години комунистическо-социалистическо беззаконие и мракобесие на БСП и се иска още толкова да тормози народа и да ги лъже, че мисли за тях. И така както мисли Станишев, Миков, Мая Манолова, К.Нинова, Кутев и всички от партийната върхушка станаха милионери, а баба Гицка и дядо Кольо карат с 130 лв. пенсии. На тях им повишиха с 4.50 лв. и то на месец, а на себе си по няколко милиона. Не благодаря от такава партия.
13
6
 
16
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
Хм, никой тук не коментира тоталното завладяване /без избори/ на цялата власт в държавата от ГЕРБ и по-специално карикатурата Цвъко - *** му са вече на всички ключове места в България. А са седнали пак да ни отклоняват погледите към незначителни нещица :)
12
4
 
8
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
До ГеоргиПич, по-ограничено мислене от твоето надали ще се намери някъде другаде. Не измислихте ли нещо умно или поне малко по-човешко, "протестиращи соросоидчета" - нали уж бяхте красивата, умна и интелЕгентна част от българите ;)
11
7
 
10
 
! Отговори
до голтаците преди 9 години
Ами голтаци,за толкова пари ,толкова лечение и внимание бе ! Избийте си политиците,които ви крадат ,та може и да забогатеете :)) !
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !ШУМИ МАРИЦАШуми Марицаокървавена,Плаче вдовицаЛюто раненаМарш, марш,с генерала наш!В бой да летим,враг да победим! (2)Български чеда,цял свят ни гледа.Хай към победаславна да вървим.Лъвът балканскив бой великанскис орди душманскиводи ни крилат.Марш, марш,с генерала наш!В бой да летим,враг да победим! (2)Млади и знойни,към вихри бойни.Ний сме достойнилаври да берем.Ний сме народа,за чест,свобода,за мила родакойто знай да мре!
9
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А реват *** като ги трепат в Бърза помощ , че закъсняват. Малко им е на тия ***.
8
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лекарите са най-големите кожодери. Но решил съм-такъв *** поиска ли ми рушвет-ще си замине преди мен, със сигурност. Такива *** нямат място на планетата.
7
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Катаджии, лекари, политици, съдии спокойно могат и без заплати. Толкова са корумпирани.
6
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Здравеопазването е проблем 1 ! Реформа веднага ! Ангажимент на студентите към обществото-договор, преподаватели на съвременно ниво, смяна на " групата " ,която управлява всички болници От А до Я - Реформа, иначе няма да стане
5
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО ДА ЖИВЕЕ РУСИЯВолене ти ли си бе не си ли на източния фронт с *** мегафон.
4
0
 
16
 
! Отговори
Дянков преди 9 години
В Русия съм, в Русия съм!