1.2 млн. семейства в стрес от скока на тока

Преглед на по-интересното от печата за днес, 23 септември
Обновена: 23 сеп 2014 07:00 | 23 сеп 2014 07:00, Веселина Йорданова
161
1.2 млн. семейства в стрес от скока на тока
Снимка: архив, БулФото

"1,2 млн. семейства в стрес от тока. 200 лева през януари ще е сметката за тристайно жилище". Толкова ще плати през зимата средностатистическо българско семейство, решило проблема с отоплението си чрез климатици, които са и най-енергийно ефективни, пише "24 часа". Това показват изчисленията на експертите за бъдещите сметки през заради поскъпването на тока с 9,79% от 1 октомври.

Най-масовите лекарства, които се продават свободно в аптеките, са поскъпнали, показва проверка на "Преса" в София, Пловдив, Варна и Кърджали. Повишението при някои продукти е над 1 лев и идва точно преди зимния сезон, когато всички видове хапчета против простуда, грип и главоболие се продават на килограм. Новият фервекс вече струва 7,20 лева за опаковка вместо досегашните 5,40 лв. Упсаринът скача от 5,30 на 6,40 лв., а разтворимият аспирин "Байер" - от 9,80 на 11,10 лв.

Увеличението се дължи на факта, че цените на лекарствата с рецепта падат и фирмите производители се опитват да компенсират нивата на печалбите си, обясниха фармацевти.

Над 12 500 наблюдатели вече са регистрирани в ЦИК до края на миналата седмица, десет дена преди изборите. Тъй като комисията допълва списъците до изборния ден, може да се очаква,че ще бъде догонен рекордът от европейските избори, когато гласуването бе "наблюдавано" от 61 000 души от 36 различни организации, припомня "Труд".

Септемврийското изследване на "Галъп" отчита: ГЕРБ води на БСП с 2:1 Три партии - сигурни в новия парламент, още три - с данни да бъдат част от НС. 35,9% от българите, за които може да се очаква, че със сигурност ще гласуват на 5 октомври, ще пуснат бюлетина за ГЕРБ, 18,3% - за БСП.

Служебното правителство скандално обслужи интересите на частните съдебни изпълнители и по този начин те ще струват милиони левове на стотици хиляди български граждани, които се явяват длъжници, коментира "Дума". На 28 август ВКС уважава искане на Камарата на частните съдебни изпълнители за спиране действието на постановление, което бе прието в последната седмица от кабинета на Орешарски. С постановлението се отменяше таксата, която ЧСИ събират от длъжниците, дори и когато дължимото е заплатено в срока на доброволното изпълнение.

Таксата се събираше единствено от частните съдебни изпълнители, но не и от държавните. Според запознати става въпрос за няколко десетки милиона лева на година, които се плащат от гражданите, извън лихвите и дълга им. Служебното правителство е имало седемдневен срок, в който е могло да обжалва съдебното решение, но това не е било направено. Пълна пасивност е проявена и от страна на Министерството на правосъдието в лицето на служебния министър Христо Иванов.

"Труд" продължава темата с материала: "Какво видяха евродокладчиците в съдебната ни система". В началото на 2015 ЕК трябва да напише поредния си доклад за правосъдието в страната ни. Специализираната част на доклада ще бъде съставена въз основа на това, което пратениците на Брюксел ще са видели у нас през септември.

Освен срещи в министерствата на правосъдието и вътрешните работи, прокуратурата и Висшия съдебен съвет, всяка година евроекспертите посещават и някой съд. Този път те избраха съда на Варна. "Тук сякаш времето е спряло", е коментарът на пратеник на ЕК по повод на видяното в морската ни столица.

"Само 19 от над 4600 бежанци са успели да си намерят работа", съобщава "Сега". Това са първите успехи в намирането на работа на бежанци - правят коментар от Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

Чужденците са били наети за шивачи, оператори на трикотажна машина, кроячи, механици на шевни машини, готвачи и пиколо в хотел - показва справката на ДАБ, озаглавена "Плахи първи стъпки на трудовия пазар".

Изданието съобщава и за това, че около 150 души български сезонни работници живеят при нечовешки условия в Италия, получават по 5 евро на час за 10-15 работни дни. Те имат само двудневни договори с местни кооперации, които освен че не поемат грижата за подслон и храна, при здравословни проблеми не желаят намесата на здравните органи. Българите са наети за гроздобера край град Асти, в една от най-популярните със своите вина северна италианска област Пиемонте.

В интервю за "Труд" Иван Нейков, експерт и бивш социален министър, обяснява: "Защо ранното пенсиониране не носи нищо добро. 40 години работиш, 20 години вземаш пенсия. Само при такава конструкция системата ще е стабилна. Затова беше разумно предложението на бившия социален министър Хасан Адемов да бъде направена връзка между продължителността на живота и възрастта за пенсиониране. Щом нараства продължителността на живота, трябва да се увеличи и възрастта за пенсиониране."

Темата е водеща и за "24 часа". "Заради дефлацията догодина трябва да се намалят пенсиите", разяснява ежедневникът. По швейцарското правило, независимо дали е положителна, или отрицателна, инфлацията, участва с 50% тежест в правилото. Другият компонент е ръстът на осигурителния доход, който няма да успее да компенсира дефлацията.

Проблемът е обсъждан в консултативния съвет за реформа на осигурителната система към социалния министър Йордан Христосков. Предложени са 3 варианта за решаването му. Първият е замразяване на пенсиите за година.

Вторият и третият предвиждат дописване на формулата, като е възможно дори леко повишение на пенсиите, ако някой от тях се приеме. Решението трябва да вземе следващото управление.

Отличнички стават дилъри срещу 50 лева за джобни пари, оповестява "Монитор". Това е новата мода в училище, за която алармираха неправителствени организации и обезпокоени родители, които вече са съобщили и в полицията. Вестникът прави разследване на вербуването, последващото зареждане, разпространението и отчитането на дрогата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
0
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
Ами тия 2 000 000 семейства да си поискат своето, в Палма де Майорка най-нискага почасовата надница е 10евра, във Великобритания е 6,5паунда, а в България 2лв. 2 000 000 семейства по 4 човека - 8 000 000 човека, *** то толкова няма в България бе хора, аман от простотий в пресата и въобще.
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
интересно как тея семейства не са във стрес когато ходят да харчат пари по морето
114
0
 
0
 
! Отговори
Днес 1 милион преди 9 години
прецакани , утре дай Боже, политиците! Всичките *** по уличните лампи, с партиен билет, закачен на врата, да се вижда на кое чудовище е служил!
113
0
 
0
 
! Отговори
ddr преди 9 години
Ако едно семейство тази зима ще плати 200 лв, то означава че миналата е платило 182 лв.
112
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този скок нищо не е! До 1г и нещо ще го вдигнат с 40-50%. Парите за ВЕИ-тата са безумни. Там е голямото източване на държавата. ЕРП-тата и Мариците също са в схемата. Трябва да се национализират ЕРП-тата,които са продадени на безценица и постоянно лъжат. Въпреки "загубите си" изнасят ежегодно по 2 милиарда печалба. Защо тези пари да остават в България???? Мръсни продажни безродни български политици!
111
0
 
0
 
! Отговори
хахахаха преди 9 години
до 113хубава идея е да гласуват само тези които да четат, смятат и говорят разбираемо...... НО нали всеки знае, че 80% от младежите ни до 20г. възраст нямат нито едно от изброеното... даИ им айфона цЕл ден да слушат 4алга...
110
0
 
1
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Пратете Болен в психиатрия, сложете един военен пенсионер уставняк и ще гласувам за вас, пфу!
109
2
 
7
 
! Отговори
vivian преди 9 години
Само *** не са в стрес, понеже те знаят, че колкото и да струва тока, българите им го плащат. Гласувайте за АТака, за да избутаме ДПС назад и да са с колкото се може по-малко депутати в парламента.
108
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Шаран -БГЗа да дойдат пак бкп на власт ли? Ай марш троловете по дупките!
107
3
 
1
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
113 имаш пълно право! Но този хубавец, за да си мълчи и да не вдига джангър за НОВ ИЗБОРАТЕЛЕН ЗАКОН, съобразен с интересите на народа, а не на политическите хайдути , го направиха БАШ ПОЛИТИК министърпредседател на временото правителство ! И да ИМ осигури качествено преизбиране! Бойкот на ишзборите! Нека харчат милиони те пак са от нашия гръб! Цял свят да ги види колко пари струват! Не се подвеждайте НЕДЕЙТЕ ГЛАСУВА!!!!
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДръндерБарекат и ти ли бруте нае ***?
105
0
 
6
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
Дигат се лекарства, дига се ток, а скоро и храните заради тока, това ще е най-тежката зима и ще ни управлява коалиция Бостан, жална ни майка! А в момента се вдигат тези цени на пожар, за да не може после никой да обвини Бойко, той нали е спасител как може да си помислите че Това резервно правителство е негово!
104
0
 
7
 
! Отговори
До 120 преди 9 години
Квартирата не е на ЕОН а на ЕВН!
103
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГешевТака ли писаха във вестник дума?
102
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А на никой ли не му прави впечатление, че 1.2 милиона семейства са приблизително цялото население на България. И как така са в стрес ***, които никога не са плащали ток и никога няма и да плащат. И друго - как така става, че щом *** видят, че нямат шанс за власт, всички структури здраво захапани от тях почват да вдигат цените - ток, вода, фармацевтични компании, здравеопазване? 6 пъти да е съвпадение - нещо имам съмнения?
101
2
 
24
 
! Отговори
Гешев преди 9 години
Позаинтересувайте се как е създадена партия ГЕРБ,с помоща на кои немски фондациии,кои са "Ханс Зайдел"," Конрад Аденауер","Глобална България","Типинг Пойнт", кои хора и с каква идеология стоят зад тях и как се финансират и тогава ще ви се изяснят много неща ,за скъпия ток ,за ВЕИ,за замразените доходи и пенсии ,за геноцида над българския народ,за подготвяната трета национална катастрофа!
100
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През последния месец излезе информация, че ще поскъпне:- токът с 10 %- гражданските застраховки от 2015 г с 10%- от статията става ясно, че и лекарствата през последния месец стремглаво тръгват на горе.Питам:- Какво прави Президента в тайната квартира на ЕОН във Виена преди 6 месеца? Срещата бе тайна и в последствие бе разкрита!- кой политик идва от застрахователния и охранителния бизнес?- не е ли личен приятел ББ с г-н Марешки който е основен вносител на лекарства в България?Е ?
99
1
 
23
 
! Отговори
Julis преди 9 години
Протестите не вършат работа, нужна груба сила и линч. Когато правосъдието не произвежада справедливост, тогава трябва да се намеси народа. Олигарси, политици, магистрати не може да очакваме от тях да действат според съвеста си, единствено страхът е нещото което ще ги спре да прекрачват границата на търпимоста и нека им дадем тогава СТРАХ ! Добрия стар линч му е цаката и трябва да започнем от корумпираните *** в съдебната система, не да се лигавим с протестчета, а да започнем да се въоръжаваме
98
16
 
14
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 9 години
Другари пенсионери, защо се притеснявате нали вашето любимо БСП ви повиши значително пенсиите с цели 4.50 лв. С тези пари може да карате още дълги години, но вашата партия ви обещава, че ако гласувате пак за тях ще има увеличение от 5.50 лв. Така, че айде на избори и да не объркате бюлетината ей мушмуроци.
97
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо никой не говори,че в Македония,Хърватска, ще се опрощават задълженията на бедните.В България бедните да ***.По-важно е една шепа продажници да стават все по-богати.От близо и далече,в профил и анфас скоро и Албания ще ни изпревари.