Съвременната храна зомбира децата ни

Педиатърът д-р Чакърова с полезни съвети как да преборим затлъстяването
Обновена: 23 сеп 2014 18:49 | 23 сеп 2014 18:49, Анисия Иванова
70
Съвременната храна зомбира децата ни
Снимка: Reuters, архив

Затлъстяването при децата е в резултат на съвременния начин на хранене, а проблемът е предвестник на метаболитен синдром, диабет от втори тип, високо кръвно налягане още в училищна възраст. Със съвременния начин на хранене се променя дори геномът на детето - на практика това не е детето, което е заченато, защото се променя психологическият му облик и се отключват различни видове болести. Това каза за Dnes.bg д-р Силвия Чакърова, която е педиатър и специалист по хранене.

Д-р Чакърова работи в тясна връзка с д-р Георги Гайдурков, създател на Фондация "Живот без лекарства". Философията им и начинът им на лечение са основани на системата на Лидия Ковачева.

"Нищо не се е случило с гена на българина, не може преди Освобождението да е имало толкова много столетници, а сега още от ученическа възраст детето започва да трупа килограми и почти във всеки клас има по няколко дебеланковци", каза тя. Българинът едно време почти 200 дни в годината е бил на постна храна. Много рядко е използвал животински храни, само по време на празници. Затова и генът е бил по-здрав. А днес между 40 и 60 години почти всеки е с хронично заболяване."

Според нея затлъстяването в училищна възраст е почти неминуемо при днешния начин на хранене, защото в училище подрастващите се хранят с луксозно опакована мъртва храна – кроасани, чипсовете, бонбони, шоколадови вафли.

"Рекламата е вафла трепач и тя наистина е трепач, защото има висока калорична, но не и хранителна стойност. Храната ни е пълна с консерванти, мононатриев глутамат, а в резултат на него децата огладняват по-често“, обясни тя.

Съвременната храна зомбира нашите деца, тя ги прави почти като наркозависими, защото е вкусна, те огладняват често, хранят се в по-голямо количество, но без да бъде нахранена клетката. Тоест едно пълно дете е най-гладното дете – това е парадоксът с наднорменото тегло при децата, обясни д-р Чакърова.

По думите й проблемите в храненето започват още при бременността на майката. Ако майката не се храни правилно, детето запаметява нейните навици и привички в своята клетъчна памет. Когато детето е на кърма, то няма нужда от ранно захранване. Едно време българските майки са давали кърма на момиченцата до 2-годишна възраст, на момченцата до 3-годишна възраст и затова толкова много дълголетници е имало в страната ни, смята тя.

 Д-р Чакърова обясни, че до 1 годинка детето утроява теглото от раждането си. Но ако то го увеличи повече пъти, тогава се увеличава броят на мастните клетки, а не обемът им, т.е. това дете завинаги запаметява на клетъчно ниво по-голям брой килограми. Много е трудно след това то да свали излишните килограми със съвременния начин на хранене в детските градини и училище, обясни д-р Чакърова.

Според нея обаче много лесно може да се помогне на едно дете с наднормено тегло, защото при тях нивото на здраве не е толкова разрушено както при възрастните, организмът не е толкова зашлакован с токсини и много лесно може да се върне клетъчната памет. На едно дете с подобен проблем може да се помогне, като се подложи на разтоварващ режим на плодове и зеленчукови сокове.

Д-р Чакърова препоръчва плодови и зеленчукови фрешове, подготвени вкъщи, като между тях трябва да се спазва половинчасов интервал, в противен случай се получава ферментация. Не трябва да се поемат течности по време на хранене, защото се разреждат храносмилателните сокове и отново се получава гниене.

За  фрешове изключителен са полезни зеленолистните зеленчуци – тученицата е много богата на витамин С, 7 пъти по-богата от лимона. А това е един от най-нетоксичните антиоксиданти, който изчиства като с метла токсините, обясни д-р Чакърова. Освен това суровите ядки като орехи, бадеми, слънчоглед, тиквените семки, лешник са изключително важни като растителни протеини. Авокадото също е много ценно – то е изключително богато на  омега-3 ненаситени мастни киселини в една съвършена природна комбинация.

В храненето на детето може да се включат и някои от така наречените супер храни, защото плодовете и зеленчуците вече не са това, което са били преди 50 години, поради деминерализацията на почвата. Сусамът е една изключителна супер храна, но трябва да се смели преди употреба, конопени семена, водораслите също са изключително полезни, те се сушат при физиологична температура до 38 градуса и така се запазват биологично активните вещества.

Няколко супер храни в добра комбинация в индивидуален режим на хранене задължително изправят клетъчната памет на едно дете със затлъстяване и могат да възстановят здравето му, смята педиатърката.

„Клетката има собствен оздравителна система, когато към нея не се подават вредни храни, тя може да се самооздрави. А като се добавят няколко супер храни, много лесно се лекуват атопични дерматити, бронхиални астми, проблеми с хранителните навици се оправят“, обясни д-р Чакърова.

Проблемът при неправилното хранене рефлектира в храносмилателния тракт. Когато се смесват неправилни храни, детето не успява да ги изхвърли от организма, остатъците ферментират, тялото се подкиселява, променя се рН на кръвта, тя става кисела, а трябва да е неутрална, обясни лекарката.

Алкалните храни са зеленчуците, а подкиселяващи са млечните продукти, тестените - баници, кифли, мекици, пържени храни, и те трябва да се избягват, съветва специалистът

Изключително сериозна е връзката между начина на поведение при подрастващите и храненето, обясни педиатърката. Депресията в детска възраст много често е резултат на наднорменото тегло и затлачването на организма. Днешните деца са по-подтиснати, по-депресирани или пък става обратното – те стават хиперактивни, започва посещение при психолози, психиатри изписват им се антидепресанти от най-крехка възраст.

"Днешните деца са много информирани, но в същото време всяко следващо поколение е и по-глупаво. Причината е, че паметните възможности намаляват поради тази хронична умора и застоялия начин на живот. Това води до агресия. Момичетата са с момчешко поведение и обратно - момчетата трябва да бъдат ухажвани, вместо да бъдат инициативни", смята докторът.

За да се преодолее вредният начин на хранене повече от 50 дори 70% от храната при подрастващите, трябва да е в суров вид – плодове, зеленчуци, плодови и зеленчукови сокове, суров небелен сусам, конопени семена, салати, авокадо и няколко супер храни, водорасли, съветва тя.

След периода на разтоварване, който може да е до 14 дни, може да се включи и готвена храна – зеленчуци  на пара. Позволено е пилешко месо, рибата може и сурова да се даде на детето. Д-р Чакърова съветва майките да поставят за 10-12 часа скумрия или сьомга в марината от много лимонов сок с малко черен пипер. Така рибата става много мека и вкусна, а в този си вид тя е по-малко токсична.

Месото обаче не трябва да е всеки ден, може да е два или три пъти в седмицата в различни комбинации от сезонни зеленчуци. Детето хаби по-малко енергия, за да обработи растителни протеини, отколкото животинските във вид на месо и млечни произведения – сирене, кашкавал. Тези продукти трябва да бъдат три-четири пъти в седмицата, а не ежедневно, според нея.

Традиционната готвена храна, която познаваме, д-р Чакърова я позволява единствено като празнична храна.

Приготвените десерти вкъщи също трябва да останат като празнична храна, един път в седмицата. Много вкусни десерти могат да се направят с авокадо и банан, смлени в домашен робот, а отгоре с кокосови стърготини.

Но дори и след такъв компромис с празнична храна тялото трябва отново да се чисти, убедена е тя.

За пиене се допускат единствено вода и чайове. Натуралните сокове и газираните напитки изключително много подкиселяват рН на кръвта, обясни д-р Чакърова. За да се неутрализира изпиването на една чаша газирана напитка, трябва да се приемат 30 чаши чиста структурирана, преварена вода, дори повече, според нея.

Д-р Чакърова е оптимист, че здравето и храненето на нашите деца може да се възстанови. В практиката си тя има сериозни резултати с излекувани атопични дерматити, деца, при които са коментирани онкологични заболявания, но с въвеждане на правилен начин на хранене по много лесен и адаптивен начин детето е успявало да изчисти токсините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
МАМА МИА преди 9 години
Първо - като се почне от бременните бъдещи майки, които приличат на катамарани и се клатят при ходене от единия до другия край на улицата, оттам е изначално проблемът....
54
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не може преди Освобождението да е имало толкова много столетници, а сега още от ученическа възраст Според статистиката, средната продължителност на живота в Европа до края на 19-ти век е 21-22г. сега е 70-80г. Тази педиатърка, да вземе да прочете някоя книжка, че сама се компрометира с изфабрикувани знания. Формулата е много проста. Ако изяждаш 3000 калории и израсходваш 3000 калории, ще поддържаш едно и също тегло. Ако ядеш повече отколкото изразходваш ще дебелееш, ако ядеш по-малко от колкото изразходваш ще отслабваш. Сега тука, зомбита-момбита.. и т.н. простотии, може на село, тука нещо н
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не може преди Освобождението да е имало толкова много столетници, а сега още от ученическа възраст
52
3
 
4
 
! Отговори
Химия и металургия преди 9 години
Глупости за наивници.Ясно че всичко трябва да е балансирано, но когато ми заговорят откровени глупости и то медицинско лице, просто става дума за лобиране за "органик" ***.Поне в България всеки е от село и знае какво е да яде на баба си доматите и например тези скъпите от магазина.Ясно че фрешът е по-полезен от фафлата, нищо ново.Балансираната храна и количествата са важни.Детето трябва да опита всичко, именно за да не се пристрасти на по-късен етап към, "забранените" храни.
51
0
 
7
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
Аз незнам за един човек, който да живее в планината, да яде МАЗНО сирене, с МАЗЕН кашкавал, МАЗНО домашно отгледано месо, да пие МАЗНО мляко, да си готви храната която нашите баби и дядовци са правели, да яде домашен, НЕ ПЪЛНОЗЪРНЕСТ хляб, в който няма милярд ядки , а е от най - обикновено брашно и да е болен. Някога правеха нещата да са здрави, да не се трошат, сега ги правят еднодневки, същото е и с хората - по млако живеем по добре, а и Фармацефтичните компаний трябва да ядат от Модерния хляб
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ако си дебел ти, животът ти и твоите мечти ще се слеят в едно" Мишо Шамара
49
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статията е изключително неграмотно и дилетантски написана. Все едно докторката не е учила медицина.
48
3
 
6
 
! Отговори
лоена топка преди 9 години
Това не е вярно! В България е по-добре да си дебел, тогава имаш приятели и всички те уважават, особено ако имаш и БМВ или "Пасат". Почти всичките ми съученички се омъжиха за гнусни дебелаци, които дори не са много богати!
47
2
 
10
 
! Отговори
Диетски преди 9 години
Права е жената, нашата храна е пълна с ***, ама нали нещо требе да се яде.Не всеки може да си произвежда каквото му се яде.
46
2
 
15
 
! Отговори
селска диета преди 9 години
закуска: в 6.30 ч. винена попара с чер хляб 12.30 комат хляб с свинска мас и глава лук 19 30 ч боб с джумерки туршия и праз
45
1
 
10
 
! Отговори
щурофон преди 9 години
А колкото до д-р ЕМИЛОВА С НЕЙНОТО ЛЕЧЕБНО ГЛАДУВАНЕ - СТАВА КАТО МЕТОД, НО ЗАЩО НЕ КАЗВА НА.ХОРАТА, КОИТО се лекуват по него че се развалят дори и здравите ЗЪБИ бре! Иначе женицата е много сладкодумна бре!
44
3
 
2
 
! Отговори
Ясен преди 9 години
Професор Чакърова драскачи неграмотни!!!!!
43
1
 
3
 
! Отговори
щурофон преди 9 години
До Василев коментар 45Не мисля че Земята може да даде качествена храна за 9 000 000 000 човека! Но все пак все още не се използват напълно запасите на Световния океан бре!Също така преди 1989 г. Храната в България се субсидираше, но най-важното - имаше БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВЕН СТАНДАРТ (БДС).
42
2
 
6
 
! Отговори
щурофон преди 9 години
Тука съм бре!А и Василев е тука! Браво на него!По въпроса за ХРАНАТА в днешно време - в България дори няма една читава лаборатория, където да провериш състава на храната! А ХРАНАТА в магазините в днешно време е ужасна! Смес от ХИМИЯ и ЕРЗАЦ!!!! И ТИЯ ДЕТО НА ЕТИКЕТО ИМ пише че са ЕКОЛОГИЧНИ - лъжат наглите производители!!!!!!На свои разноски съм пранил изследвания на храни от български супермаркети във Франция - там лаборантите беха ужасени бре!!! Това е от мене бре!
41
1
 
16
 
! Отговори
Аналитично преди 9 години
Всъщност диетоложката на пръв поглед се изказва компетентно, но в действителност подвежда. Пример: Наскоро беше проведено изследване, което е свързано точно с продължителността на живота по нашите земи и съвсем не изненадващо се оказа, че средната продължителност през 1865 г. е била 35 години. Това, че отделни хора са стигали до дълбока старост е изключение. Още повече посочените храни до скоро са били непознати за българина и не е имало как да допринесат за дълголетието дори на отделни хора.
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
", при които са коментирани онкологични заболявани"Какво значи коментиране или имаш онкологично заболяване или нямаш. И аз мога да коментирам нещо пред някой това не доказва никаква теза.
39
2
 
29
 
! Отговори
Глупости преди 9 години
Не храната , а обездвижването големият проблем. По 1 час на ден тичане и няма да затлъстявате. Каквото и да плюскаш и да не се движиш , ще станеш ***
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"За да се неутрализира изпиването на една чаша газирана напитка, трябва да се приемат 30 чаши чиста структурирана,"Защо 30 а не 29, или 31. И какво по дяволите трябва да значи "структурирана". Някакъв източни, медицинско изследване в подкрепа на факта.
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"зеленчуците вече не са това, което са били преди 50 години, поради деминерализацията на почвата."Тази доктор ли сте или специалист по почви. Говорите пълни глупости. Хубаво е преди да пише да прочета каква дефиницията на "минерал"
36
2
 
10
 
! Отговори
до Василев преди 9 години
Как се изхранваше България преди 1989-та? Как храната беше качествена и евтина? Какъв е проблемът да имаш собствено производство, вместо да станеш консуматор?