На 45% от работещите ни пенсионери не им стигат парите

В Норвегия и Дания възрастните хора се трудят за удоволствие
Обновена: 24 сеп 2014 11:04 | 24 сеп 2014 07:14, Камелия Цветанова
65
 На 45% от работещите ни пенсионери не им стигат парите
Снимка: Булфото, архив

Малко над 45 процента от пенсионерите у нас, които продължават допълнително да се трудят, правят това поради финансови причини сочат данни от анализ на Евростат за състоянието на населението на пенсионна възраст в ЕС-28 през 2012 година, съобщи БТА.

Около 15 на сто от работещите български пенсионери се трудят допълнително, за да увеличат бъдещите си пенсионни доходи и едва под 10 на сто правят това заради удовлетворението от работата, отчита Евростат.

Броят на пенсионерите у нас варира около 2,2 - 2,3 милиона души, а средният годишен размер на изплатена пенсия на един пенсионер у нас за всички видове пенсии достига около 2500 лева годишно, според данни на националната статистика.

Най-значителен дял от пенсионери, които въпреки възрастта си продължават да се трудят, но заради удоволствието от работата, е отчетен в Норвегия и Дания - над 80 на сто от възрастните хора
там работят не заради пари, а за удоволствие.

Около 70 на сто от пенсионерите в Люксембург, Белгия, Холандия и Швеция също остават на трудовия пазар заради удовлетворението от работата, а не поради належащи финансови причини, отчита Евростат.

На другия полюс са пенсионерите в Румъния и Гърция, където близо 80 на сто от работещите възрастни хора правят това поради финансови причини.

В Словакия, Литва и Латвия близо 70 на сто от пенсионерите също се трудят допълнително заради липса на пари.

В Дания и Люксембург работещите пенсионери се трудят по 22 часа седмично, а в Норвегия - по 28 часа.

Най-много допълнителни часове работят пенсионерите в Румъния и Гърция - по 40 часа седмично. Следват пенсионерите в България - по 38 часа седмично, в Словакия и Италия - по 36 часа, в Литва и Кипър - по 34 часа.

Според анализа на Евростат пенсионерите, които работят допълнително поради финансови причини, обикновено се трудят много повече часове от онези, които работят заради удовлетворението от работата. Освен това европейската статистика дефинира следните характеристики като финансови причини за допълнителен труд на пенсионерите: увеличаване на личните средства, осигуряване по-голям семеен доход, както и придобиване на по-високи пенсионни права. Нефинансовите причини за работа на пенсионерите включват само удовлетворение от работата.

Като цяло в ЕС около 63 на сто от работещите пенсионери правят това поради финансови причини, а 37 на сто - заради удоволствието от работата.

В първата група /на работещите по финансови причини/ около 80 на сто го правят заради осигуряването на по-високи лични и семейни доходи, 14 на сто - заради увеличение на бъдещи пенсионни права и около 6 на сто - комбинация от двете.

Средно в ЕС-28 около 16 на сто от хората в пенсионна възраст продължават да работят по едни или други причини, въпреки че получават пенсия за старост, отчита анализът на Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
За незнаещите в България пенсионерите работят от 48 до 60часа седмично.Работят колкото един щатен служител.Казано просто 6 работни дена с една почивка и работно време което варира от 8 до 10часа.Това е статистиката от първа ръка.Не работят за удоволствие а за това че пенсиите им са по 200лв.а тока 400лв.отделно за храна вода лекарства ,консумативи и дрехи ,за да не ходят голи.Това е истината за българските пенсионери.
54
0
 
2
 
! Отговори
Странна работа преди 9 години
Напоследък много безработни младежи ми споделят че им хартисвали много пари и се чудят за какво да ги харчат!?
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за 40 години трудов стаж сложи 200 лева и живей с тях
52
1
 
11
 
! Отговори
РУМИ преди 9 години
Е това ме кара ДА НЕ ГЛАСУВАМ има ли смисъл търчим като овце да си даваме глас да има какво да лапат търтеите а пука им че днес няма какво да слохиш на масата и да не можеш да дадеш левче за училище на детето си БЯСНА СЪМ
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не ни е крив. Да излъжеш у нас, да изхитруваш, да "прецакаш" другите - това смисълът на живота на голяма част от българите. Хитруват и работещите, и работодателите, и държавата. Няма да се оправим, докато не започнем да спазваме строги правила и моралът бъде задължителен за всички. Липсва ни почтеност, липсва ни дисциплина, е, как няма да е тежък животът ни на старини? Обвиняваме всички, но не и себе си. За съжаление страдат и невинните, които цял живот са работили съвестно и честно.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименне си работил в чужбина и нямаш представа за условията за получаване на пенсия от друга страна
49
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До с. Именно, през соца никой не е крил доходи и хората, работили през соца, получават средно 350-400 кинта. Ако не вярваш, огледай се около тебе и разпитай познатите пенсионери. 200 лв получават тези, които са работили най-нископлатена работа. Тези, които тогава са били средна ръка, сега взимат над 400 лв. Естествено, бабите на село взимат дръжки, едно време в ТКЗС-тата са им плащали жълти стотинки.
48
2
 
23
 
! Отговори
darcas преди 9 години
Маргарет Тачър има една фраза - Икономиката ***! Без работеща икономика няма кой да пълни пари в бюджета. Това не го ли разбраха хората? Инвестиции, иновации и развитие на малкия и средния бизнес и свиване перките на монополите, мутрите и олигархията. Толкова е просто.
47
1
 
7
 
! Отговори
darcas преди 9 години
Имат си БСП, ГЕРб, АТАКА - те ще ги оправят, да си гласуват за тях пак
46
1
 
25
 
! Отговори
с. преди 9 години
До ШопТова го мислиш само ти и група съветски учени!Масово пенсиите са над 400 кинта,ама в някой друг живот!"Бизнесът" масово плаща и нереални ниски осигуровки и като цяло ситуацията е пълна ***!А и през соц-а нали се сещаш,че нямаше как да лежиш!Юркаха да бачкат всички!Айде стига простотии!
45
25
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До MarinС 200лв пенсия няма как да оцелееш.--------------Защастие пенсиите масово са над 350-400 лева. Стига сте дъвкали тая мантра, 200 лева получават тия, дето цял живот са лежали.
44
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няколко важни факти- ба българите не им се работи. Те са мързеливи. Доказателство- измислените индвалидни пенсии на група мързелива ***. Всеки гледа да измами, да облажи с нещо. Всеки гледа да се скатае от работа и мисли само за пари. Не за кариерно и обществено развитие- готов е да стане тираджия или мияч, нищо, че ще е нула в обществото. Масово нисък осигурителен доход и пари под масата. Еми, положението е такова. 80% от хората са просто лош материал. Да не кажа и по-голям процент.
43
0
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
По тази логика работещите непенсионери къде са?
42
0
 
30
 
! Отговори
До 46 преди 9 години
Нещо не си разбрал как функционират чуждите пенсионни системи. Всеки работи за собствената си пенсия и за собствената си сметка. Защо например в западните държави има различни частни пенсионни фондове, а не като в България една обща касичка? Ами много просто - за да си избереш кой да ти управлява парите за пенсиониране, които натрупваш с годините стаж за себе си, а не за други хора. А в България има един пенсионен фонд и управниците в един момент го крадат, както е ставало вече неведнъж!
41
1
 
22
 
! Отговори
е как иначе преди 9 години
В Норвегия и Дания монополите са държавни, а тук, който лансира тази политика е наричан луд !!!
40
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как ще им стигат...? Като комунистите ограбиха пенсионният фонд още 1989г. и го раздадоха куфарче по куфарче на партийните секретари/сегашните капиталисти-комунисти/ !!!
39
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами ако безработицата продължава да бъде толкова висока и все повече млади хора да се принуждават да емигрират, в скоро време няма да има кой да плаща пенсии. Всички емигранти плащат пенсиите на германци, австрийци и т.н. те живеят с техните пари. В България никой нищо не внася, просто защото няма работни места или ако има заплатите са за по 500-600 лв. (в провинцията са и по-малко). И после бг пенсионера взема 150-200 лв. пенсия. Това живот ли е?!
38
1
 
17
 
! Отговори
До 37 преди 9 години
Като са се Самоопределили сами,че не са *** то не значи че не са такива,турскоговорящите *** се самоопределят като турци!И това го няма никъде по света при преброяване някой сам да казва какъв е!Ами ако всички *** в Африка се самоопределят като руснаци?НСИ пее приспивни песни за простия български етнос,които след 10г. ще са вече погребални за него!Не е лесно да си ***,защото няма как да оцелееш!!!
37
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Братя работещи български роби, сега няма живот за нас, но и като станем пенсионери няма да има. Който не иска да работи с памперси, трябва да поработи на запад поне 5 години, за да има право поне на чужда социална пенсия като навърши възраст за пенсиониране, ако не му достига стаж, която със сигурност ще е по-висока от българската пенсия за оцеляващи. Успех на всички!
36
2
 
19
 
! Отговори
outlaw преди 9 години
До партиен членда на българският работодател най му е добре да не плаща и заплати ако питате мен а кой допуска това да стане пак ще кажа прочете мнението на намер 38 последните редове