Работа с необезопасени машини - най-честото нарушение в земеделието

От началото на годината в сектора са установени 5280 нарушения
25 сеп 2014 10:29, Красимир Ангелов
1
Работа с необезопасени машини - най-честото нарушение в земеделието
Снимка: Булфото, архив

Експлоатация на земеделски машини с необезопасени движещи се и въртящи се механизми е сред най-често срещаните нарушения в селското стопанство, показват данните на агенция "Главна инспекция по труда" след специална кампания за проверки в сектора.

Резултатите показват, че често се използват трактори, ремаркета и комбайни с липсващи или неизправни системи за контрол и сигнализация. При извършване на ремонт не се вземат мерки за обезопасяване и се допускат до работа механизатори без необходимата правоспособност.

Голяма част от нарушенията са свързани с организацията на безопасността на труда. При употребата на препарати за растителна защита например, често няма оценка на опасностите от използването и работата с химични вещества, констатират от инспекцията, цитирани БТА.

Установено е, че не се изготвят инструкции или указания за безопасно боравене с тях. Пренебрегват се и ежедневните инструктажи за работа с отровни вещества. Не се осигурява работно облекло и лични предпазни средства, съобразно съществуващия химически риск.

Други открити нарушения са, че на местата, където се извършват дейности, свързани с използването на отровни вещества, не се осигурява вода, миещи препарати и неутрализиращи вещества.

Нарушения има и в Кодекса на труда, като работа без договор, нерегламентирано полагане на извънреден труд, незаплащане на по-високо възнаграждение за работа в почивни и празнични дни. От инспекцията по труда обаче отчитат, че секторът е един от малкото, в които през годините на криза делът на нарушенията на изискванията за осигуряване на безопасни условия на труда остана по-висок от тези, свързани с трудовите правоотношения.

От началото на годината до края на август в рамките на кампанията са извършени 1073 проверки и са констатирани 5280 нарушения. От тях 3251 са свързани с изискванията за безопасни условия на труд. Нарушенията по трудовите правоотношения са 2029.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, открихте топлата вода! Работното време в земеделието нищо не важи - работи се и събота и неделя при това без да се заплаща инзвънреден труд. Машините не се обезопасяват, защото няма кой да ги провери или ако има то минава веднъж годишно, контрола е минимален а глобите символични, хора които могат да си позволят да закупят зърнокомбайн за 300 000 да платят 200 лв глоба? Влизането в нормите изисква време и пари и ясни правила както и контрол. Ред се налага не се чака на съвестта на хората!