73-годишна жена почина от зелена мухоморка в Пловдив

Тя била дългогодишна гъбарка
29 сеп 2014 17:27, Анисия Иванова
12
73-годишна жена почина от зелена мухоморка в Пловдив
Снимка: архив Булфото

Дългогодишна гъбарка е починала от отравяне със зелена мухоморка в Клиниката по токсикология на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. 73-годишната жена е от Стара Загора, каза за БТА началникът на клиниката доц. д-р Янко Илиев.

По думите му случаи на тежко отравяне с гъби отдавна не е имало в Токсикологията, на лечение постъпват много пациенти, но с леки отравяния. Те много често се лекуват за стомашни проблеми по други клинични пътеки, отбеляза доц. Илиев. 

От Токсикологията призовават хората да бъдат особено внимателни при събирането на гъби, още повече, че заради честите валежи те са в изобилие у нас.

Зелената мухоморка (Amanita phalloides) е смятана за най-отровната гъба в природата. Тя е причинител на повечето смъртоносни отравяния, настъпили след консумиране на гъби, тъй като все още не е открит антидот, обясниха лекарите.

Зелената мухоморка, често бъркана с печурка и гълъбка, съдържа смъртоносния токсин алфа-аманитин. Най-засегнатите органи при отравяне са черният дроб и бъбреците. Симптомите се появяват след 6-24 часа, след като вече са настъпили необратимите увреждания на организма. Смъртността, напомнят медиците, е от 50 до 90 процента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
1
 
! Отговори
Бай Гъбар преди 9 години
Трудно е мухоморка да се сбърка с печурка. И по вид и по мирис се разлияават. Сигурно е искала да сложи край на живота.
5
1
 
2
 
! Отговори
М преди 9 години
Ако бях гъбар и исках да се самоубия, бих го направил с гъби.
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казано е : "Не изпитвай своя Бог!" Можеше да си хапне култивирани гъби от магазина - ама не! Тя е мн стара гъбарка и всичко й е ясно. Но това може би в като с яденето на Фугу в Япония. Дано да се е покаяла в последните си мигове и да е избегнала ада. Бог да я прости!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами след като от дълги години е запозната с гъбите , едва ли може да сгреши ? Да не би някой друг да е " сгрешил " ?
2
35
 
2
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Пустата лакомия и изяде главата. У старците това качество е типично. Кой знае как се е натъпкала с мухоморки ,та сигурно си е изходила и червата. Така и се пада !
1
0
 
28
 
! Отговори
gubar преди 9 години
Бог да я прости! Отравянето със зелена мухоморка води до мъчителна смърт от чернодробна и бъбречна недостатъчност....Уважаеми гъбари, никога не берете младите неразтворени "печурки" и всякакви бели или белезникаво-сиви, зелени и пр. гъбки. Задължително по-младите екземпляри да се разрязват, за да се проверят ресничките- трябва да са бледо розови или бледо кафяви. Задължително е нюанса на ресните да се различава от месото. Запомнете, ако месото и ресните са еднакво бели хвърляйте ИМА ПРОБЛЕМ!!!