Българин създаде фалшив ПОС терминал

Преглед на по-интересните теми в печата за 30 септември
30 сеп 2014 07:04, Елка Василева
38
Българин създаде фалшив ПОС терминал
Снимка: архив, Reuters

Българин създаде фалшив ПОС терминал, който не е свързан към банка или финансова институция, а само скимира данните на потребителите, съобщава "24 часа". Устройството е изработено по поръчка на собственик на заведение в Русия. Когато човек плаща там с карта, измамникът уж отчита плащане, без да получи пари, но се сдобива с всички данни на  клиента. Банките пък няма как да разберат къде е станало скимирането, тъй като терминалът не е свързан към финансова институция. Схема има и при получаването на парите - скимира се в Европа, а се тегли в Южна Америка. 7 930 000 лв. е сумата, източена чрез скиминг в България през 2013 г., според компания  за финансови анализи.

"Сега" констатира: "Актуализацията на бюджета изправи всички срещу ГЕРБ". Всички партии без ГЕРБ са против предложената от служебния кабинет актуализация на държавния бюджет за 2014 г. Критики предизвикват както завишаването на разходите с още 448.5 млн. лв. на фона на липсващи приходи и нарастващи дългове, така и предложените алтернативи за изход от кризата с КТБ. Това става ясно от първите коментари по предложения от служебното правителство проект за актуализация на държавния бюджет. Проектът предвижда намаляване на приходите с близо 1.06 млрд. лв. и завишаване на разходите с 450 млн. лв. Този нов дефицит от близо 1.6 млрд. лв. (заедно с минуса при  еврофондовете и НЗОК) трябва да се покрие с теглене на нови заеми. Допълнителен дълг в размер до 2.9 млрд. лв. се предвижда и за евентуално оказване на ликвидна подкрепа на банковия сектор. Според прочита на ГЕРБ тази актуализация е показателна за наследството от кабинета "Орешарски". "Като гледам каква трябва да бъде актуализацията на бюджета, и най-тежките прогнози се сбъдват", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, без да навлиза в детайли. Партиите от Реформаторския блок са категорично против това безадресно завишаване на разходите. От ДПС вчера разкритикуваха остро момента на публикуване на проекта, но движението също дава знак, че е готово да работи по  него. "Ние не сме наивници. Очакват от нас да приемем безрезервно представянето на проекта точно в седмицата на изборите. Защо това не бе отложено за идната седмица", коментира пред "Сега" кандидат-депутатът Йордан Цонев. В БСП не приемат предложената актуализация на бюджета нито в приходната и разходната му част, нито в увеличаването на дълговото бреме. Актуализацията на бюджета е наложителна, но не точно във вида, в който тя е разработена от финансовото министерство.

От началото на тази година над 270 малки и средни фирми от Русия са проявили интерес към страната ни. Това съобщи изпълнителният директор на Руската агенция за подкрепа на малките и средни предприятия Константин Сергеенко, който е сред участниците в двудневната среща на бизнеса от Русия и България, организирана от Българо-руската търговско-промишлена палата в Албена, информира "Дума". Според него проблемът е, че след въведените евросанкции за Русия фирмите са уплашени да развиват контакти, а където има договори, се чудят как да ги спасят през  обходни мерки.

 Държавата е платила 5 250 000 лв., за да се построи никога невидяла бял свят чисто нова сграда за Софийския районен съд (СРС). Парите са дадени през 2008 г. и са авансово плащане по договор за общо 184 800 000 лв., сключен с "Енемона" АД на 29 декември 2008 г. Този факт за милиони лъсна от отговорите на Министерството на правосъдието по питане на "Труд" по Закона за достъп до обществена информация.

 Истерията по Роналдо и компания ще лиши феновете от възможността да се докоснат до "Реал" във вторник, предупреждава "Стандарт". Европейският шампион каца по програма в 13,15 . в София, а в сряда в 21,45 ч. излиза срещу "Лудогорец" в Шампионската лига. Очаква се автобус на испанския гранд да вземе звездите директно от пистата. Така "ловците" на автографи и любители на селфита ще са лишени от пряк контакт със звездите. Другите възможности са ентусиастите да чакат пред "Хилтън" или да дебнат "Реал" за тренировката на "Васил Левски". Тя започва в 19,00 ч. Периметрите пред хотела и стадиона също ще бъдат  отцепени, така че родните фенове ще трябва да разчитат на бинокъл, за да видят по-добре Роналдо. Първите два етажа на "Хилтън" пък са тотално забранени за посетители извън групата на "Белия балет".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама свинята снощи по Слави как пелтечеше ,когато сценаристите я попитаха -КАКВО НАПРАВИХА ГЕРБ С ОТКРАДНАТИТЕ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА 1.5 млд.
23
0
 
3
 
! Отговори
турчин преди 9 години
а аз създавам само като клекна
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко му е. Създадохме цела фалшива държава.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До whereпри дебела сметка нема смисъл от него, най-много да ти прекарат картата през 2 терминала ако първият не "проработи" :) обикновено това се прави за по-малки сметки, че къде ти е далаверата ако някой изпие 2 дон периньона да му покриваш сметката. Но примерно кафенце, тва онова за 20-50 долара може да мине номера :)
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българските инженери са били винаги на много високо ниво. Проблемът е, че заплатите са ниски и посягат масово към такива начини за допълнителни доходи.
19
0
 
10
 
! Отговори
where преди 9 години
кажете го къде е това заведение - ще взема една празна дебитна карта и ще хапвам и пийвам там до насита и ще плащам само с нея :)
18
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мдаа, новина от Расия. Естествено никой не го е проверил от къде е закупил техниката си, понеже там в Расия освен водката други закони и правила не важат. По принцип изобщо не ми пука за пияните мужици, но е изключително жалко, че Русия наложи своя си модел на управление в България и вече 75 години не можем да се отърсим от него. Той просто съсипа държавата ни.
17
1
 
13
 
! Отговори
папагалче преди 9 години
дам, подобни устройства, които само записват инфото има от десетилетия, наричат се папагалчета и са по-малки от кибритче. този го е вградил в доста по-голяма кутийка, което не е чак такова постижение, но бизнес-модела на руснаците си струва :)
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
v balgaria tr.diktator i togava shte se opravi inache nadejda niama takav e naroda takiva i ypravnicite .
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хехее и това ако е новина, за подобна схема знам още от бригадите ми преди 10 г в УСА, в хотела където бях едната година изрично ни предупредиха да не си правим илюзията, че номера ще мине :)
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами образовал се човека, направил. то с образование става и талант разбира се.ако си *** няма да можеш.
13
1
 
19
 
! Отговори
чаве преди 9 години
сокерес бре има ли алумин
12
4
 
11
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
11
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато банкер краде обикновените хора - може, но обратното вече е престъпление. Така ли...
10
29
 
9
 
! Отговори
Русия Путина преди 9 години
Всичко престъпно в България идва от Русия Путина и е по поръчка на Русия Путина
9
5
 
17
 
! Отговори
Престъпно преди 9 години
А как критикуващите актуализацията партии изтеглиха заеми за 7 милиарда и ги праснаха всичките в сметка Текущи разходи, от където не се знае къде отидоха?ГЕРБ, ако искат да бъдат уважавани като партия и експертно-държавническо мислене, първо трябва да покажат престъпленията на Орешарски-Чобанов-Искров-Бобева, а не да ги замитат под килима.Мотив и оправдание за исканата актуализация може да бъде само яснота по финансовата политика на предходното престъпно правителство на Орешарски!
8
1
 
18
 
! Отговори
Иван Пешев преди 9 години
Никакво пазаруване с карти , д.г.д всичките мошеници.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бонджорно каро мафиозо...
6
1
 
21
 
! Отговори
голяма работа преди 9 години
Скоро ще кажат - картите не са сигурни - чип в мозъка или дясната ръка. А който приеме белег ще погуби душата си - внимавайте, живеем в апокалипсис
5
5
 
9
 
! Отговори
до 9 преди 9 години
Нали... Бсп и Дпс правиха бюджета, слагаха едни неизпълними приходи и разходи и сега дай да скачаме срещу другите.