Всеки втори брак у нас се разпада, сочи проучване

28% от майките и татковците живеят без брак, 11% са самотните родители
30 сеп 2014 18:19, Анисия Иванова
65
Всеки втори брак у нас се разпада, сочи проучване
Снимка: БТА

Всеки втори брак в България се разпада, сочи проучване на 10 неправителствени организации с опит в работата с деца, родители, образователни и социални институции.

Проучването е извършено със съдействието на социологическа агенция сред 1100 респонденти от цялата страна в периода юни-юли 2014 година.

Данните бяха представени в националния пресклуб на БТА от Деян Петров от асоциация "Родители".

Живеещи без брак партньори са 28 на сто от българските родители, а самотните родители са 11 на сто, добави Петров.

Представители на неправителствените организации обявиха началото на кампания за активно участие на мъжете в живота на децата и семейството - "Да бъдеш Баща". Грижовните бащи отглеждат уверени и успешни деца, като кампанията се фокусира върху ползите от активното участие на мъжете в живота на децата и семейството за създаване на семейна среда без насилие и пълноценно развитие на детето, допълни Петров.

Сред родителите е налице широко съгласие относно необходимостта за по-активно включване на бащите в грижите за децата. Около 97 на сто от родителите са съгласни, че най-важните решения, свързани с детето, трябва да се вземат съвместно.

Образът на отдадения баща, който се включва в ежедневните грижи за децата и дома, и изразяващ емоциите си дори пред външни хора, започва да среща широка обществена подкрепа.

Въпреки това делът на бащите, които се включват във всекидневните грижи, образованието и здравето на децата е значително по-нисък от този на майките.

Основните бариери пред активно включване на мъжете в грижата за децата и дома са заетост с осигуряване на прехраната на семейството; стереотипите, според които всекидневната грижа за детето не е мъжка работа, и недостатъчното обществено разбиране за значението и подкрепа на бащинската роля в грижите за децата.

"Да бъдеш Баща" е част от международна кампания МеnСаге - a global fatherhood campaign, която се провежда в над 20 държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: браккампанияродители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
4
 
! Отговори
Психолога преди 9 години
Ще се разпадат, защото ляма част от младите не могат да разграничат какво е любов и какво е мимолетно сексуално влечение! И от там се почва с грешките ... , следващата е нежелана бременност , а още не сме подготвени за родители , следващата още по голяма грешка е да се женим че ще имаме дете и от тук нататък започват периоди на разочарования и сривове , докато най накрая не разберат че имат пълно несходство в характерите и дори взаимна непоносимост един към друг! Раздялата е въпрос на време!
53
1
 
2
 
! Отговори
Младостта преди 9 години
БРАКА СИ СТАВА ВЕЧЕ ЕДНА ОТЖИВЕЛИЦА ОТ 20-ТИ ВЕК И МЛАДИТЕ НЕ СЕ РЪКОВОДЯТ ВЕЧЕ ОТ ТОКИВА НЕЩА! НА СЕМЕЙНИ НАЧАЛА СИ Е НАЙ ДОБРЕ , ДО КОГАТО СЕ ИЗКАРА ЗАЕДНО , ДО ТОГАВА! КАКВИ СА ТЕЗИ СМЕШНИ БРАЧНИ ДОГОВОРИ , ХАЛКИ , КУМОВЕ , СВАТБИ С 200 ЧОВЕКА И КАКВИ ЛИ НЕ ГЛУПАВИ ПРИУМИЦИ! НА ЛЮБОВТА ОГРАНИЧЕНИЯ И ЗАКОНИ НЕ Й ТРЯБВА!
52
0
 
1
 
! Отговори
Шегобиеца преди 9 години
До галактикаЕ да , то само такава двойка може на възраст да се срещне , но тук става въпрос за младите семейства!
51
1
 
4
 
! Отговори
иво кирилов преди 9 години
да евреите направиха това, да се разпадне тази институция, всичко да няма смисъл, да растят едни дечица, които да не милеят за нищо, защото е друго, когато имаш семейство
50
1
 
5
 
! Отговори
РР преди 9 години
Дано не е вярно това. Разпадането на брака е катастрофа във всеки смисъл. Бракът може да се разпадне поради егоизъм от страна на двамата съпрузи. Трябва да има уважение, отстъпчивост и най-вече любов към другия. Не единия да налага своите убеждения на другия и после другия виновен... Не така. В брака човек трябва да промени себе си, а не да променя другия. Тогава всичко ще бъде наред.
49
1
 
3
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
DA SAZDAVASH SEMEISTVO S BEDNA BALGARKAE ISTINSKA GLUPOST. REZULTAT BEDNI I BOLNI DECA.
48
0
 
2
 
! Отговори
телегония преди 9 години
Металният или дървен печат не се износва, не се поврежда, колкото и пъти да остави образа си в парче восък. Но парче восък напечатано с няколко различни печата един върху друг, вече не върши работа, отива за претопяване.
47
5
 
3
 
! Отговори
Сексуалния нагон преди 9 години
Някога сексуалния нагон на мъжете е бил приеман като нормалност в обществото. С феминизацията на обществото, жените започнаха масово да имат таен любовник. Разликата е, че докато при мъжете е - чукаш и бягаш отново при семейството, жените се влюбват многократно и дълбоко, готови да зарежат семейството, и го правят много пъти все влюбени. Психично лудия рядко посяга на децата си, а психично лудата жена - винаги. Особенно ако е влюбена - тя изгаря себе си и плодовете си в любовта си към другия.
46
12
 
7
 
! Отговори
Говори опита преди 9 години
Може много да се каже по въпроса, но брака е вече една отживелица!Защото всичко което се крепи на договор рано или късно се разпада!Затова по добре нека е по рано , а ако не сте подписали , не ви е и необходимо, така вероятността да остареете заедно е далеч по голяма!
45
11
 
10
 
! Отговори
az преди 9 години
taka e za6toto Bulgarkite stanaxa golemi bokluci i k.rvi
44
4
 
13
 
! Отговори
Вицоман преди 9 години
- Не ти ли прави впечатление, че днешните младежи се страхуват да се женят?- Така е. Ние бяхме съвсем други. Аз например, въобще не знаех какво е това страх, преди да се оженя.
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВиждамВсяко второ семейство с кредит така че незнам българина дали може да приложи нещо, не вярвам.
42
3
 
21
 
! Отговори
Виждам преди 9 години
че българския мъж тотално прилага мъдрата унгарска практика: "е6еш-бегаш" :)
41
3
 
22
 
! Отговори
ни преди 9 години
Като свършат парите жените бягат.Той *** пари никога няма.
40
4
 
8
 
! Отговори
е преди 9 години
до 25 пич , *** не *** евано ще вземеш, половината град ще са ти ортаци ами ако *** ти и половината град пък ще сте ортаци на некои друг и така, то онова там долу не е *** та да се истрие има за всички ни
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е като няма държава ти какво очакваш да става те ще почнат и децата си да гласят
38
1
 
2
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Хахаха, има и такъв вариант, но шансовете ти са повече и може да си случил и някой добър ден, когато си правил любов и да имаш дете, което ще те обича и няма да те загърби. Пак казвам, това е наука с която не разполагаме в момента, но при заинтересованост, може да се научи много нещо.
37
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МарксИ при много деца то пак едно от тях ще те прати в старчески дом. Другите ще му възстановят разходите. Евентуално. Преди да са се изпокарали за имотите които евентуално им оставиш
36
9
 
18
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Семейството гарантира потомството и бъдещето на Народа и държавата ни. Децата осмислят нашия живот. По- добре по- скромен живот с повече деца, отколкото едно, което ще се превърне в краен егоист и ще ви прати в старчески дом, пфу!
35
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Семейния живот е *** работа. Бачкаш като вол а броиш стотинките едно кафе да си пуснеш. За да може госпожата да си купи ботушките. Пфу.