Диабетът на възрастните вече поразява и децата

Силна жажда и глад са сред най-честите симптоми
Обновена: 1 окт 2014 22:36 | 1 окт 2014 22:28,
1
Диабетът на възрастните вече поразява и децата
Снимка: Булфото

В България вече има и деца с диабет тип 2, характерен за възрастните. Това обяви ендокринологът д-р Наталия Темелкова в началото на кампанията "Открито за диабета", която стартира днес, съобщи БНР. Темелкова припомни, че българските деца са на шесто място в света по затлъстяване, а наднорменото тегло е сред основните причини за заболяването.

Още по темата
"По-добре e да се яде печено, отколкото пържено, хот дог, отколкото хамбургер, и по-добре ябълка пред банан и грозде", съветват специалистите.

В България 577 000 души живеят с диагноза диабет, алармираха организаторите на информационната кампания. Тя е съвместно дело на Българска асоциация диабет, Национална асоциация на децата с диабет и Национална пациентска организация. Според данните на Международната диабетна федерация с тази диагноза в света в момента живеят над 382 млн. души. Близо половината от тях не знаят за това. Според проучванията само за година броят на болните от диабет в света се е увеличил с 11 млн.

„Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света”, коментира  ендокринологът д-р Наталия Темелкова.

Специалистите са категорични, че затова изключително важни са превенцията и ранната диагностика. Проучванията показват, че достатъчната физическа активност и балансираният хранителен режим намаляват риска от развитието на диабет тип 2.

Липсата на достатъчна информация по темата за диабета води до това хората в риск да не се изследват, а болните да се крият. Всъщност дори с установена захарна болест всеки може да живее пълноценно, коментира Светла Алексиева, председател на  Българска асоциация диабет.

Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета, категорични са специалистите. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични такива при двата типа диабет.

При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях обаче са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини предимно в областта на корема. Другите симптоми могат да включват: непрекъсната умора, трудно заздравяващи рани и генитални инфекции.

Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: диабетболни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари