С нови държавни гаранции ще се осигури подкрепа за Фонда за влоговете

Целта е да бъде обезпечено изплащането на гарантираните депозити в КТБ
Обновена: 1 окт 2014 21:49 | 1 окт 2014 21:47, Надежда Бочева
6
С нови държавни гаранции ще се осигури подкрепа за Фонда за влоговете
Румен Порожанов. Снимка: архив, БулФото

С 2 млрд. лв. се увеличава максималният размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени през годината. Така ще бъде обезпечена възможността за издаване на държавни гаранции в полза на Фонда за гарантирането на влоговете в банките (ФГВБ). Това е записано в проекта за актуализация на бюджета, която бе одобрена от кабинета на днешното му заседание.

Актуализацията ще бъде внесена в парламента след съставянето му след изборите, проектът ще е една база предвид оставащото малко време до края на годината. Той може да бъде разгледан или от следващия кабинет, или директно от парламента, каза финансовият министър Румен Порожанов.

Още по темата
Във връзка с казуса "КТБ" той отбеляза, че ако се отнеме лицензът на банката, ФГВБ трябва да разплати гарантираните влогове.

"В случая с конкретната банка има недостиг около 1,6-1,7 млрд. лв. Затова е предвидена хипотезата те да реализират емисия, която държавата да подкрепи с държавна гаранция", каза Порожанов.

Той обясни, че след като има предоставена държавна гаранция, цената на ресурса ще е по-ниска.

В разговори с ФГВБ станало ясно, че ако Фондът не успее да реализира емисия от 1,6-1,7 млрд. лв, а около 1 млрд. лв, ще е необходим допълнителен ресурс от бюджета.

Затова се предвижда в рамките на планирания нов държавен дълг до края на годината от 4,5 млрд. лв. да бъде заложена възможността за предоставяне на заем на Фонда в размер до 700 млн. лева.

"Защо са 2 млрд. лв - те кореспондират с разликата между разрешението за държавна помощ от Европейската комисия от 3,3 млрд. лв. и реализираната подкрепа към банките. Това не предполага и не предопределя каквото и да по отношение на казуса КТБ", уточни Порожанов.

Той припомни защо се налага бюджетът да бъде ревизиран – заради корекцията на основни показатели в макроикономическата рамка като БВП и инфлация и надценените прогнози за приходите по държавния бюджет, също и заради необходимостта от осигуряване на допълнителни разходи за администрацията.

Порожанов обясни за пореден път, че е направен анализ на разходите на ведомствата и посочи, че бюджетите на министерствата са били намалени с 12%, за да се осигурят средства за публичната инвестиционна програма за растеж, след това с още 5% от началото на годината плюс още 5% заради последната актуализация на бюджета от НС (заради НЗОК).

Финансовият министър призна, че администрацията ще получи повече пари – 448 млн. лв, въпреки че не са проведени реформи. Той беше категоричен, че въпреки нереформираните системи, трябва да бъдат осигурени допълнителните средства за администрацията, защото тя трябва да продължи да работи.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
globaln234 преди 9 години
Ще изплащате с държавни средства, от нашите джобове, ама няма кой да гласува за вас
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
QVNO BANDATA NA NAGLITE POD VESHTOTO BOKOVO RYKOVODSTVO SA V PRAVITELSTVOTO A SKORO I V PARLAMENTA KOGA SHTE IZRINEM TAQ SGAN NE ZNAM
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MI NALI DYRJAVATA FALIRA REVETE VSEKI DEN ZASHTO S DYRJAVNI GARANCII TOEST S NASHI PARI
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Високомерието на българския елит е деструктивно.Тези хора наистина възприемат бг популация като ***,третират данъците ни,както фермер млеконадоя и НЕ НИ ПРИЕМАТ ЗА РАВНОПОСТАВЕНИ.Тези хора практически трябва да не съществуват.
1
0
 
10
 
! Отговори
идеалист преди 9 години
Имате вяра, че основната им мисъл е как народа да плати за финансовите далавери на политическия ни "елит" в КТБ, която не нищо друго освен инвестиционна пирамида и си по същество криминална структура. Българските политици периодично ограбват народа си почти през 20 -25 години ( рядко има по дълги периоди). Не признават нищо - нито български нито европейски закони само грабят.