Злоупотребява се с качеството на масла и сирена

Преработватели: Агенцията по храните си затваря очите
Обновена: 1 окт 2014 14:03 | 1 окт 2014 10:36,
55
Злоупотребява се с качеството на масла и сирена
Снимка: архив Булфото

Има злоупотреби със съдържанието на маслото, сиренето и други млечни продукти. Това признание направи председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров пред bTV. Така той потвърди изследването на Асоциация „Активни потребители“ от преди два дни. То откри съдържание на вода, растителни мазнини и свинска мас в съдържанието на няколко марки българско и чуждо масло, което се предлага на пазара.

„Разбира се, че има злоупотреби, не откриваме топлата вода“, коментира Зоров. Той обвини за това липсата на достатъчно контрол от Агенцията по храните. Шефът на Агенцията на млекопреработвателите обясни, че ведомството му на няколко пъти е подавало сигнали срещу фалшивите продукти, но за една част от тях не е имало отговор.

Още по темата
„Явно има практика в Агенцията по храните да си затварят очите и да няма достатъчно контрол по различни причини. Не мога да кажа дали е небрежност, или корупция“, каза още Зоров. Той обясни и че има практика, след като някои предприятия се затворят заради лошо съдържание на продуктите, след време да се отварят отново с друго име на фирмата.

Председателят на Агенцията за активни потребители, извършила проверката, Богомил Николов, обясни, че една от фирмите, при които сега е засечено отклонение, преди девет години е показала идеално качество на продуктите. „Това говори за негативна тенденция“, констатира Николов.

Според Зоров пък причина за това е постоянният натиск на търговци и потребители за ниски цени. „Така е и с част от сирената. Медиите непрекъснато рекламират краве сирене на цени от четири и пет лева. Това е невъзможна цена заради суровините“, обясни още Зоров.

Той изрази възмущението си, че Агенцията по храните на практика работи срещу светлия сектор, защото не санкционира сивия.

Николов пък разказа, че проверката, която Асоциацията му е направила, предстои да бъде потвърдена от Агенцията по храните. До момента тя не е излязла със становище с аргумента, че започва проверка.“Ние ги сигнализирахме за проблема на 19 септември, ако сега започват проверката, няма смисъл“, коментира още Николов.

Той разказа, че в проверените марки масла с повече отклонения били българските. Проблеми, но по-малки, били открити и при две немски и едно полско масло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До х-мНАРОДЪТ ЩЕ СПРЕ ДА КУПУВА ЕВТИНИ СТОКИ ,КОГАТО МУ СЕ ПОКАЧИ СТАНДАРТЪТ ,КОГАТО МУ СЕ ПОВИШИ ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ.
41
8
 
34
 
! Отговори
странно преди 9 години
"Името на фермера Димитър Зоров е типичен пример за парадоксите в родната ни действителност и критериите за оценка. Той е обявен за еврофермер на 2013-а, след като името му вече е в черния списък на личностите, унищожаващи природата във Врачанския балкан."има интересна статия относно въпросния фермер.
40
9
 
34
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Какви фирми мошеници, какви тарикатлъци като в ранния комунизъм - враг на народа, класов враг?! Води се геноцид срещу българите с всички средства. Технологията на изготвянето на тези сиренета и кашкавали се разработва в изсраел, и не е непременно поевтиняваща продукта - може в някои случаи и да го оскъпи и оттам разликата в цените между нашите и гръцки кашкавали. Така например кашкавала Ривиера се прави от отпадъчни битови води като се харчат луди пари за заплати на ***.
39
9
 
38
 
! Отговори
paur преди 9 години
изследването гo има в сайта на активни потребители. Маслата *** са Хранинвест, Милтекс, Fine Food, Kitchen Butter.
38
12
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали са високи цените 12-15лв за кг сирене и 15-20лв за кг кашкавал? Ами високи са. За справка тази събота в Лидл Гърция ще има гръцки кашкавал Имисклиро, който е перфектен като вкус и качества на цена 10лв/кг. А през лятото купих гръцко сирене Ливади пак от Лидл Гърция в събота на цена 7,05лв/кг. Вярно, че цените са промоционални и са само за уикенда, но на промоция тук тези неща ще струват поне 9лв/кг за сиренето и поне 11-12лв/кашкавала. Заплатите и разходите в Гърция ги знаете какви са.
37
10
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кога ще има осъдени..още по добре обесени!!!!
36
21
 
41
 
! Отговори
х-м преди 9 години
До АнонименНародът си иска ***. Дайте му ги! Когато спре да търси евтиното и започне да пита за качеството, *** сами ще изчезнат.
35
9
 
40
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До Анонимен 25В момента се приемат оферти за изнасяне и неизнасяне на информация от въпросните изследвания. Върви наддаване с пълна сила - едни имат интерес от публикуването на информация, други обратно - наддават за мълчанието на "Асоциацията".
34
9
 
50
 
! Отговори
Идеалист преди 9 години
Корупция. Навсякъде се продават добре етикирани ***. Трябва да се пишат имената на фирмите! Пени и Лидъл за най-боклучивите магазини!
33
9
 
54
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
Добрутро! Преди няколко месеца си купих сирене от фирмен магазин на "Рай" и то от това с най-високата цена. Бях изненадан неприятно от вкуса му на маргарин...Така че не само цената определя ментето!
32
10
 
56
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Цитираните масла с нарушения са закупени от "Метро".Много ми е интересно защо не се пише кои масла отговарят на изискванията, за да купуваме от тях. Или изобщо няма такива ли????????????Например маслото с марка "Президент". Дали го няма в "Метро" или е удобно пропуснато, защото е с най-висока цена?В мен остава съмнението, че и то не отговаря на изискванията, но се премълчава. Защото това би означавало, че у нас изобщо не ядем безвредно краве масло, а някакви вредни и неевтини имитации.
31
11
 
44
 
! Отговори
Руди преди 9 години
А бе кво се оправдават производителите с търговците и прекупвачите, да не би те да слагат свинската мас в *** им, ей на нас все някой друг ни е виновен пфууу.
30
13
 
37
 
! Отговори
Суека преди 9 години
Докато няма държава която да е управлявана от българи а не от марионетки така ще е КОРУПЦИЯ и ниско качесто стоки опасни за здравето ни ! :( Измамите ги и рекета и корупцията всеки знае даже в детската градина вече защо ги има и виреят в България защото от 1944 година България беше прочистена от законно избраните си управляващи мислещи за нацията и на тяхно място *** на МОСКВА дойдоха и покориха а ЧЕСТИТО !
29
9
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е 12-15 лв. за гилограм сирене и 15-20 за килограм кашкавал не са ли нереално завишени цени при изкупна цена на млякото 50 ст. до 1 лв., за 1 лв. не съм сигурна, но има и такива които купуват и на 30 ст., а толкова голямо количество сирене и кашкавал на пазара при липса на животни не знам откъде се появяват
28
9
 
49
 
! Отговори
лупи преди 9 години
Брей, според тоя Зоров, всички други са виновни,но не и производителите.
27
8
 
52
 
! Отговори
Руди преди 9 години
Хора, фирмите мошенници са - "ХРАНИНВЕСТ" ЕООД И " МИЛТЕКС - КК" ЕООД и двете са от района на Варна, не купувайте нищо от *** им. Не че другите от таблицата са много читави, но тези двете се открояват , дано да фалират мръсниците.
26
9
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Според Зоров пък причина за това е постоянният натиск на търговци и потребители за ниски цени."Това не ме интересува, ще пускате по-малки разфасовки за по-стиснатите клиенти тогава. Недопустимо е да се оправдавате с желанието за ниски цени, защото тровите цялото население с *** си. Започвайте да произвеждате качествени храни да видим кой търговец или потребител ще посмее да си покаже лицето и да каже, че иска евтин ***.
25
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Той изрази възмущението си, че Агенцията по храните на практика работи срещу светлия сектор, защото не санкционира сивия."По-правилно е да се каже, че Агенцията по храните стимулира светлия сектор да премине в сивия, оттам идва и "негативната тенденция", която е показала една от фирмите, която преди 9 години била показала идеално качество. След като един производител вижда, че стоката на сивия производител се продава повече заради ниската цена, а контрол няма, логично е и той да се изкуши.
24
8
 
44
 
! Отговори
Потребител преди 9 години
Като искате да знаете кои са грешните марки, регистрирайте се и влезте в сайта "Активни потребители". Там ги има резултатите от тестовете. Водещи в ментаците са "Хранин.ест", базирани в селскостопански двор в с.Кичево, Варненско. Те от едно време си внасят палмово масло и други "заместители" от Холандия и ги пакетират за почти всички големи вериги като краве масло.
23
16
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ББ ще ги вкара в пътя! Много се разпасаха при ДПС-то.