Цената на тока се превръща в трамплин за влизането в НС

По-интересното от прегледа на печата за днес, 2 октомври
Обновена: 2 окт 2014 08:09 | 2 окт 2014 07:11,
35
Цената на тока се превръща в трамплин за влизането в НС
Снимка: архив, Булфото

Може ли цената на тока да е трамплин за влизането в парламента? Или пък за набиране на членска маса за поредното гражданско сдружение за защита на потребителите, гражданите и какво ли не. Като се гледа с колко плам и хъс и политически, и граждански структури протестират в последно време срещу увеличението на цената на тока, със сигурност може да се твърди,че между двете има пряка връзка, коментира "Монитор".

Увеличението на тока не е следствие от действия на този или онзи точно сега. Логично е да се попитаме къде са били всички сега протестиращи тогава, когато са е вземало всяко едно от решенията за договорите с американските ТЕЦ-ове, за цените на ВЕИ-тата и за какво ли още не. Защото за голямата част от тях всички тези неща са били ясни, че ще се случат. Протестите днес са доста позакъснели. И ако протестиращите искат да докажат, че го правят в името на народа, нека като влязат в парламента, не допускат повече недалновидни решения.

Последните данни на финансовото министерство за изпълнението на държавния бюджет към края на август носят само лоши новини, съобщава "Сега". Минусът в държавната хазна вече възлиза на 1,276 млрд. лв. Това е с 1,06 млрд. лв. повече спрямо дефицита по консолидираната фискална програма, отчетен в края на август 2013 г. Основен принос за дефицита имат замразеното финансиране по две оперативни програми и фрапиращо изоставащите приходи, което едва ли ще бъде наваксано до края на годината. Към края на август постъпленията в хазната - и по линия на националния бюджет, и по линия на ЕС, възлизат на 19,2 млрд. лв. Това е едва с 219 млн. повече от събраното за същия период на миналата година при заложен годишен ръст от 2,1 млрд. лв. За да изпълнят плана, за 4 месеца приходните агенции трябва да реализират 1,9 млрд. лв. ръст в събираемостта.

"Внимателно с цените на тока", коментира "24 часа". Странни са решенията на регулатора за цената на тока със задна дата, при това взети извън обичайния срок. Защото обявяването на поскъпването в деня, в който то вече е трябвало да влезе в сила,буди съмнения какво точно се е случило на заседанието на ДКЕВР. И може да бъде повод новите цени да бъдат аткувани в съда и евентуално отменени. Което пък ще доведе до тотален хаос какво и колко трябва да платят всички българи. И да не се окаже в един момент, че увеличението е станало заради интересите на енергийните фирми, а не в името на стабилността на целия сектор.

Все повече хора ще търсят убежище по света. Ние трябва да носим обща отговорност за тях, отбелязва в интервю за "Труд" Борис Чеширков, говорител на Върховния комисариат на бежанците към ООН в България. Той посочва, че страната ни предоставя ефективна закрила на бежанците.

Капацитетът на държавата е много подобрен, персоналът е по-подготвен, числеността му - увеличена. Регистрацията се извършва по-бързо, процедурата за бежански статут също. Криза с бежанците в България няма, заявяваЧеширков. Вече по-малко хора пресичат границата.

"Формирането на правителство е следствие от изборните резултати, но и от политическата култура на парламентарно представените партии. До нови предсрочни избори наистина може да се стигне много бързо, ако всеки един не прояви отговорност и се повтори онзи срамен момент от миналата година, когато една партия не осъзна причините за политическата си изолация и реши да саботира работата на парламента. Ако и утре се намерят последователи на тактиката влез-излез", то ние сме обречени на избори до дупка най-лошият сценарий за страната", отбелязва в интервю за "Стандарт нюз" Атанас Мерджанов, говорител на НС на БСП и водач на листата на "БСП лява България" в Ямбол.

(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
8
 
32
 
! Отговори
минувач преди 9 години
Чета коментарите и си мисля:Най тъпите коментари защитават Атака и под сурдинка БСП опорни точки.Явно трябва да се гласува за ГЕРБ
17
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТи ли ще плащаш неустойките или КТБ?
16
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека да фалират Бех и нек, да се одържавят ЕРп като се платят неустойки и тока да е по -евтин в България, а да го продаваме по-скъп в Европа.
15
19
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПо-точно от масква поръчаха метежа а *** изпълняват.
14
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
когато вдигат цените на храни, горива, услуги и др., като си вдигнаха депутатите заплатите, си мълчите! като вдигнат цената на тока - ревнахте! нещо много избирателно ревете?! бсп и сие използваха цената на тока за да свалят герб от власт и сега повтарят същото, ама простия народ им се връзва и реве!
13
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До mi6ospКакво значи разрешили след като разполагат с перфектно подписани докогори от тройната ламя?
12
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Форест ГъмпМи кой гласува закон плащанията да се вадят от НЕК - едва ли го правят по собствена инициатива?
11
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След това увеличение, всяко правителство след 5 октомври е обречено. Ще изкара до първите солени сметки и никакви омайващи увещания няма да помогнат.
10
10
 
44
 
! Отговори
mi6osp преди 9 години
След като до юли 2012 г. правителството разреши залпово включване на всички предвидени до 2019г ВЕИ, на цена на енергията до 10 пъти по-висока от тази на АЕЦ,никакво повишение на цената за потребителите с проценти няма да помогне. Трябва да се вдига в пъти. А всяко вдигане означава бунт и сваляне на правителството. Хубава бомра заложи Тиквоний.
9
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се освободи пазара на електроенергия и всичко ще си иде на мястото. Не ни натрапвайте зеленилките и прескъпите тецове. За българина е електроенергията от Козлодуй, поне докато я има. А скъпият ток го продавайте, нали сте големи тарикати.
8
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Sled kato sme 4lenove na E.S. to tribva da sme s ceni ravni na Evropeiskite. Tuk cenata na el.energia e nai niska. Primer- v Italia e okolo 0,25 evra. Triabva i tuk da stane pone ravna na tazi cena. Na koito balgari ne stigat parite, da se hvanat na dve, a moje i na tri mesta da rabotiat. Kraino vreme e da se razbere, 4e komunizma svar6i i nikoga niama da doide pove4e
7
8
 
40
 
! Отговори
МАТематика преди 9 години
В България всичко е анонимно и задкулисно.Въпросът къде били хората ,защо не протестирали е водевилен.Какво става и къде е ТРИ ПЪТИ повече произвежданият излишен ток.Съгласно божествените закони на природата и техниката такъв не може да има.Според правителството , политиците , ,,експертите/това са икономисти и юристи/такъв има и парите в енергетиката се вземат в съответствие с този три пъти повече произвеждан ток.Къде е този ток?Кой взема тези пари?
6
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При нас в кв.Слатина ЧЕЗ минаха да засекат електромерите в петък (26 септември). Така пак ни прекараха с 4 дена отгоре с новите, по-високи цени.
5
10
 
51
 
! Отговори
BG преди 9 години
българино недеи стои вкъщи ами излез на улицата и с масови протести да изметем крадливата *** ако ще и кръв да се лее иначе няма оправия
4
14
 
46
 
! Отговори
Никога ГЕРБ и НФСБ преди 9 години
ГЕРБ и НФСБ са за фотоволтаиците. Българино, внимавай как гласуваш в неделя. Тези по-горе посочени партии, да ги няма в парламента. Гласувайте за малките партии, които са против увеличението на тока. Аз ще гласувам за АТАКА, защото тя ясно заяви премахването на причмната за скъпия ток - фотоволтаиците. Те трябва изцяло да бъдат изхвърляни. Хора, затоплянето на Земята се дължи на нарастването на Енергийните процеси в самата Земя и на Слънцето, но не и на Човешката дейност. Никога ГЕРБ и НФСБ.
3
12
 
40
 
! Отговори
видинчанин преди 9 години
Не ГЕРБ,а БСП погребаха Видин!Тяхна е заслугата.Не съм фен на ГЕРБ,но който не вярва нека да дойде да види какво представлява Видин след управлението на БСП-Хирошима без радиация.Разбирам,че предизборно БСП гледа да се хвали.Но защо вместо да оправи разкопките БСП и по точно кметът Гергов даде 150 000 за певците на панаира,а не за асфалт.Иде зима.И в разкопките аконякой не се удави,чудо ще бъде!ГЕРБ не са цвете,ама от БСП и *** за трици не става!
2
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До форест гумпзащото всички плащания ги вадят от нек,последно беше плащането на миньорите от Бобовдол,въпреки,че мината е собственост на Ковачки,поредното политическо решение,докато не сменим политиците,всикчо ще се източва,разпродава,подарява,а на края цената ще я плащаме ние,гласувайте отново за ГЕРБ,БСП,ДПС,АТАКА ,РБ ,ббц,пък после -мрънкане
1
11
 
41
 
! Отговори
До форест гумп преди 9 години
А можеш ли да обясниш след като НЕК е държавен защо е на загуба - все пак е пълен монополист?