Липсващи магазини за сувенири - проблем за круизите по Дунав

Няма и указателни табели за историческите обекти
2
Липсващи магазини за сувенири - проблем за круизите по Дунав
Снимка: архив, БулФото

Липса на магазини за сувенири, на указателни табели за културно-исторически обекти и лошо състояние на крайречните зони са основни проблеми на круизния туризъм в българския участък на река Дунав.

До този извод е стигнал екип от преподаватели от Софийския университет, начело с проф. Васил Маринов, който по проект е извършил проучване на шест крайдунавски общини - Русе, Белоградчик, Свищов, Видин, Тутракан и Силистра.

Основната цел е на базата на тази информация да се вземат по-добри решения за туристическото развитие на района в бъдеще и в частност - за развитието на круизния туризъм, предаде БТА.

При работата, в която са били включени и 60 студенти, са извършени повече от 1000 анкетни проучвания в периода юни-септември. Разговори са водени с представители на общините, на пристанищните администрации, с туристически предприятия, с туристи, които пътуват с круизните кораби, както и с местни жители.

Установено е, че пазарът се диктува от чужди туроператори, както и от два български - "Дунав Турс" и "Балкан Турс".

Основно туристите посещават Велико Търново и Арбанаси, като и Белоградчишките скали и средновековната крепост Баба Вида.

Много рядко те разглеждат Ивановските скални църкви край Русе. В туристическите пакети изобщо не се предлага посещение на резервата "Сребърна" край Силистра и на рибарското селище в Тутракан.

Сред констатираните проблеми са липса на предлагане на допълнителни услуги като различни атракции. Лошо впечатление на туристите правят бездомните кучета, рушащите се стари сгради и отпадъците по улиците.

Проф. Маринов обясни, че това са междинни резултати от проучването, като обработката на информацията продължава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: дунавкруиз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да е жив и здрав професора; и студентите му и те; и нека още много проучвания правят!Обаче, ще му възразя: Най-големият проблем пред круизния туризъм по Дунав е, че няма кораби, които да пътуват по разписание. Може да се наеме чартърен кораб, но за целта трябва някой предварително да е събрал хората и да е организирал екскурзията.Докато няма удобни кораби, на които мога да се кача тогава, когато ми хрумне, никакви табели и сергиики няма да свършат работа.