Над 100 бебетата са родени от донорски материал през 2014 г.

Злоупотреба с органи е изключена, твърди шефът на ИАТ
Обновена: 19 окт 2014 09:53 | 19 окт 2014 07:30, Камелия Цветанова
8
Над 100 бебетата са родени от донорски материал през 2014 г.
Снимка: Булфото, архив

Над 100 бебетата са родени от донорски материал само през тази година, а към момента има и над 100 бременности, каза за БТА Мариана Симеонова, директор на Изпълнителна агенция по трансплантация.

По думите й от 2011 г. досега бебетата, родени от донорски материал, са 424.

Още по темата
Това донорство отново изразява готовността на българите да дарят и изтъква това, че ценят майчинството, коментира Мариана Симеонова по повод приключилата Седмица на донорството у нас.

Българинът по принцип е готов да дарява, коментира експертът.

Според нея увеличението на трансплантациите през тази година в сравнение с предходната не е случайност, а обществото ни е узряло за това и се дължи на по-високата информираност. 

Злоупотреба с органи е изключена, защото се работи с няколко екипа, няколко лаборатории и болници, заяви Мариана Симеонова.

Тя смята, че българинът знае, че има форми на съгласие за донорство, но се оказа, че не знае коя точно е действащата в момента в страната нормативна уредба.

Това е обяснимо, защото за 10 години 4 пъти са правени законови промени, без да има достатъчно информираност и допитване до хората, обясни тя.

Въпреки че някои лекари се оплакват от ниски заплати, Мариана Симеонова увери, че за екипите, които извършват трансплантации заплащането не е проблем.

„Аз искам да благодаря на колегите - анестезиолози-реаниматори, хирурзи, защото те никога не са поставяли въпроса за пари. Проблемът е, че когато има донорска ситуация, екипите до 70 часа не се прибират вкъщи. Тези дежурства се заплащат като извънреден труд, но до преди време не се заплащаха регулярно. Вече не е така, обясни тя.

Относно развитието на идеята за създаване на "Балкантрансплант" Симеоновоа обясни, че с Румъния предстои подписване на договор, но той е в рамките на обмен с Европейския съюз.

По-задълбочено трябва да помислим с кого и как би могло да се направи, защото например в Македония тази година беше извършена първата трансплантация от пациент с мозъчна смърт. Не извършват други, освен бъбречни трансплантации, а за бъбреците в България винаги има реципиенти. Когато в България няма подходящ реципиент е много важно да можем да подадем в друга страна, която след това искаме да приеме наш пациент за трансплантация, обясни още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
me преди 9 години
А аз искам да попитам, защо се счита за нещо нормално да дариш генетичния си материал на непознат (с всички съпътстващи рискове за последващи срещи между братя и сестри), а не се счита за нормално да услужиш на някого с утробата си за 9 месеца, за да си има собствено детенце. Никой не е виновен, че се е родил недостатъчно здрав, за да износи дете, но обществото определено толерира хората с репродуктивни проблеми, за сметка на тези със здравословни. Защо?
3
6
 
3
 
! Отговори
Човек преди 9 години
Хора как я мислите Вие тая работа, да се дават семенни материали, нали може да се окаже, че децата ти след време ще се задомят с брат си или сестра си. Тогава какво правим , това добро ли е или лошо. И тогава не се чудете защо има толкова проблемни поколения, ЗАЩОТО ХОРАТА СЕ СТРЕМЯТ ДА НАДХИТРЯТ ПРИРОДАТ.Да направят така, че индивида който е не е определен да продължи света му се дава шанс от хората, но това не е правилно. Трябва да има еволюция на човека.
2
6
 
2
 
! Отговори
издръжката на детето преди 9 години
А на донора известно ли му е, че като биологичен баща на детето, според закона, цял живот ще плаща издръжката на детето?
1
1
 
7
 
! Отговори
mda преди 9 години
С риск да ме оплюят ще кажа, че коментарите показват една инфантилност. Новината е добра от където и да го погледне човек, но някои може би просто иска да си по злорадства. Едва ли на някой който лежи на операционната маса му дреме от къде е дошло това което ще го спаси ( и дори тези които твърдят, че им пука може би ще размислят ако са там) Колкото до бебетата само някой много ограничен би могъл да каже такова нещо за едно бебе.