Докладите на одиторите за КТБ са внесени в БНБ

Централната банка опроверга твърденията на Цветан Василев, че има внесена оферта за банката
Обновена: 20 окт 2014 19:43 | 20 окт 2014 19:40, Екип на Investor.bg
60
Докладите на одиторите за КТБ са внесени в БНБ
Снимка: Reuters

Квесторите на поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) са внесли докладите за извършения от „АФА” ООД, „Делойт Одит” ООД и „Ърнст енд Янг Одит” ООД анализ на състоянието на банката, съобщават от Българската народна банка (БНБ).

Днес беше крайният срок за изготвянето на докладите за качеството на активите на банката. На базата на оценката на одиторите ще се вземе решение за бъдещето на финансовата институция.

Междувременно от Централната банка опровергаха твърденията на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, че е внесена оферта за оздравяването на банката.

Още по темата

В интервю за Нова телевизия банкерът посочи, че е подадена оферта от консорциум, но “БНБ мълчи”. Централната банка посочва, че днес до 18 ч. такава оферта не е била получена в БНБ.

Днес Василев отново увери, че работи с останалите акционери по план за оздравяване на финансовата институция. Писмото му е публикувано на личния сайт на банкера.

До момента интерес към КТБ е проявила австрийската компания EPIC, която обаче не е представила план за оздравяване на банката и на дъщерната й Търговска банка “Виктория”.

Междувременно по-рано днес Министерството на финансите обяви, че „Банк Российский Кредит“ е проявила интерес към ТБ “Виктория”. Информацията се тиражира от няколко дни в медийното пространство.

Според Финансовото министерство руската банка трябва освен до ведомството да е пратила уведомление и до БНБ, тъй като управлението “Банков надзор” разглежда подобни предложения, одобрява и разрешава сливания и придобивания в банковия сектор.

Междувременно Европейският банков орган (ЕБО) е информирал БНБ и Фонда за гарантиране на депозитите точно кои текстове на евродирективата за гарантиране на депозитите са нарушили, съобщава БТА, като се позовава на съобщение на ЕБО, изпратено до агенцията.

Европейският банков орган информира двете национални институции какви действия трябва да предприемат, да за изпълнят задълженията си, определени им от европейското законодателство. В днешната официална препоръка Европейският банков орган е помолил БНБ да гарантира на вложителите в КТБ и ТБ "Виктория" достъп до влоговете им, защитени по силата на Директивата гаранции на депозитите (DGS Directive) от 21 октомври 2014 година.

Европейският банков орган започна разследване за евентуално нарушаване на европейските разпоредби от компетентните органи в България на 25 септември, за да провери дали мерките, взети от надзора на българската банка КТБ, представляват евентуално нарушаване на изискванията на директивата на ЕС за схемата за гарантиране на депозитите. Според нея притежателите на влогове трябва да бъдат компенсирани не по-късно от 25 работни дни след прекратяването на достъпа до депозитите.

Европейският банков орган информира днес БНБ, че тя трябва напълно до премахне ограниченията пред достъпа до депозитите, произлезли от надзорните й действия в КТБ и ТБ "Виктория", или веднага да задейства механизма за изплащане на дължимите и проверени искания от фонда за гарантиране на влоговете. Европейската надзорна институция допълва, че ако БНБ не успее да вземе една от посочените две необходими мерки, то тогава гаранционният фонд ще трябва да изплати заявените претенции и да провери исканията.

БНБ постави КТБ и ТБ “Виктория” под специален надзор съответно на 20 и 22 юни 2014 г. Откакто двете банки са затворени, вложителите нямат достъп до средствата си, посочват от ЕБО.

Всичко за казуса КТБ можете да проследите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: БНБКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
1
 
! Отговори
даааа преди 9 години
Да бъдат оповестени имената на фирмите изтеглили сладките заеми,какво ги криете вярно че народа е болезнено ***,ама има тук таме някой с ъкъла си дето може да събере 2+2 не всички са ***!Само ак 47 решава проблема другото е тралала!
10
3
 
1
 
! Отговори
Стойчо преди 9 години
мустакат мошеник! раздаде *** кредити и сега се прави на невинен.
9
2
 
5
 
! Отговори
вложител преди 9 години
с кои пари мустака купи Виктория-с нашите.Колко още ще чакаме ще влезем през прозорците във всичките му фирим.аз познавам част от прибилжените му крадци и ще им дърпам ушите и не само скоро време.идете пред офисите на банката до видите как си пият кафето и се смуят от сутрин до вечер.а директорите им са толкова нагли че неможете да си представите.да ги фалира на момента.и затвор!
8
5
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
по твоята логика 3/4 от коментарите трябва да се трият, защото са ПЛАТЕНИ ОТ РУСИЯ! Наистина, 3/4 от драскачите са проруска ***, хора, защитаващи срещу пари чужда държава и плюещи върху своята.По-голям срам от русолизците за БГ -няма!
7
3
 
13
 
! Отговори
Wladko преди 9 години
Защо докладът не е публикуван онлайн? Как така ще се чака 2 дни БНБ да го анализира? Искам и аз да го анализрам веднага! И защо постъпва днес в края на работния ден, а не е готов от сутринта в 9:00, 4 месеца какво правиха?
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До12:Много добре,къде?Да знаеш някой независим международен арбитраж или съд?
5
2
 
12
 
! Отговори
Тервел преди 9 години
ЕС,хубаво ни критикува,че фонда за гарантиране на депозитите,не почнал да плаща.Ами фонда има 2,1мрд,от кото над 900млн са в ДЦК,та с 1,1мрд господа Европейци на кого по-напред,на тези 3,6мрд с влогове до 100хиляди или на останалите до 6,2мрд???
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според информация в медиите само Петрол е с реална цена 2 млрд,а се готви да бъде придобит за 100 хил..Замесени са Ершов,Митко Събев,дори се спряга Ходорковски,а и шейховете от Оман едва ли са безучастни.Така че,няма страшно за влоговете,битката е за крупни далавери при това фактът,че Василев е в Сърбия,говори,че не предпочита да е в ЕС.
3
3
 
17
 
! Отговори
Любен Гоцев преди 9 години
Любен Гоцев директно от "Монтерей":Аре събирайте пак БКП-то ,туряйте пак член 1-ви за ръководната роля на партията и да преключваме с прехода,щот овцете се усетиха и ще ни избият с камъни по улиците!
2
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Одита не го ли правеше БНБ, какви са тия частни фирми, на кого са ?
1
8
 
25
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
Ей нИдьей тъй,че Виждито с тия влогове от честно изкарани пари от скулптури шЪ сЪ мини.