Подготвя се разграбването на КТБ, предупреди Василев

"В съсипването на банката е впрегнат целия наличен ресурс"
Обновена: 20 окт 2014 14:34 | 20 окт 2014 14:33, Бойчо Попов
28
Подготвя се разграбването на КТБ, предупреди Василев
Снимка: архив БТА

Мажоритарният собственик на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка Цветан Василев за пореден път увери в писмо до обществеността, че работи с останалите акционери по план за оздравяване на финансовата институция. В него той предупреди и че се подготвя почвата за ликвидацията на банката и разграбване на нейните активи в ущърб на клиентите и вложителите. Писмото е публикувано в сайта на Василев и за разлика от предишните изяви съдържа конкретика.

Още по темата
В него банкерът обвинява Българската народна банка в „нежелание да води сериозна дискусия за преструктурирането на КТБ" и изразява подозрението си, че "в съсипването на финансовата институция е впрегнат целият наличен ресурс – от следствието и прокуратурата, през квесторите - до одиторите".

Василев нападна БНБ, че не работи сериозно по проблема и в интервю за Нова Телевизия в неделя. Тогава банкерът заяви, че „има направена оферта (за оздравяване на КТБ, б. ред.), но БНБ мълчи“.

Преди броени дни (на 16-и октомври) БНБ заяви, че австрийската компания EPIC, представляваща трите основни акционера на КТБ, не е представяла в централната банка планове и варианти за оздравяване или преструктуриране на поставените под специален надзор КТБ и ТБ „Виктория“ ЕАД.

Моделът за оздравяване на банката, подготвен според Василев от известни международни консултантски компании, няколко големи инвестиционни фонда, както и от съакционера - Оманския държавен фонд, предвижда капитализация основно на акционерно ниво.

„За целта най-вероятно е да се използва "Бромак" (вече без мое участие), като ще се изплатят определен обем от кредити (по моя преценка – около 2 млрд. лева) и придобиване срещу това на собствеността върху някои финансирани от банката активи и проекти. По този начин капиталът на банката може да бъде възстановен до регулаторните изисквания, а ликвидността да бъде достатъчна, за да се уверят клиентите в способността на банката да изпълнява своите ангажименти", пише банкерът.

Същевременно той изразява подозрение, че „се подготвя почвата за ликвидацията на банката и разграбване на нейните активи в ущърб на клиентите и вложителите чрез скоростно разпределяне на „правилните“ инвеститори на завидно добри цени“.

„За да се случи всичко това, бяха необходими известни, не особено трудни за изпълнение, подготвителни действия, а именно - кредитният портфейл на банката да бъде услужливо разделен от квесторите и одиторите в четири категории, като „най-добрите“ активи са в първата група, а „най-лошите“ - в четвъртата. Очаквано, разпределението на кредити в отделни групи е само формално и не отчита по никакъв начин спецификата на структурата на кредитния портфейл на банката", обяснява банкерът.

Според него фактът, че същият този портфейл, е разполагал с надеждни обезпечения да поставянето на банката под надзор, ще премълчан и изопачен. Василев смята и че „в настъпващата заключителна фаза на този евтин фарс“ няма да има особено значение и това, че именно този модел на управление на кредитния портфейл на банката е бил в основата на успешния и бърз възход на институцията цели 14 години. „С това очевидно ликвидаторите така и не успяха да се примирят“, пише банкерът.

Той дава примери с няколко големи дружества, сред които "Петрол" , за която имало оферти да бъде купена за 300 млн. евро, а се готвела продажбата ѝ за само 130 млн. евро. Хотелите "Сана Спейс" са с кредити от 6,5 млн. евро, а според банкера заинтересовани страни били готови да платят и сега 25 млн. евро за тях. Друг пример е „Стъкларският завод“ в Плевен с производствен капацитет около 100 хил. тона годишно, който според банкера струва поне 50 млн. евро, но имало риск да бъде пласиран "почти безплатно" срещу определени ангажименти.

„Не би било изненадващо, ако сред кандидат-купувачите се окаже и предишният собственик на завода, комуто да е поставено условие да свидетелства срещу определено лице в услуга и по начин, указан от ликвидаторите“, пише Василев.

Той нарича твърденията на БНБ за това, че фондът EPIC не е представил референции за преговори от основните акционери (с изключение на самия Василев) "жалки" и "нескопосан претекст" преговорите да не започнат. Очевидно за цялата общественост е, че БНБ започна да прибягва до абсурдни извинения, само и само да не изпълни законовите си задължения, пише банкерът.

Според мажоритарния собственик на банката за нея е изготвен "пошъл сценарий", който ще бъде "допълнително гарниран със заплахи и притискане на още хора", които да свидетелстват срещу него, така че да бъде окончателно публично опозорен. Така "удобно прикрито", "ограбването на кредиторите и клиентите на банката ще се върши несъмнено много по-лесно и ефективно".

В края на писмото си Василев призовава всички, от които зависят решенията за бъдещето на КТБ, да проявят повече разум и отговорност в този ключов момент, "защото техните действия се следят не само от цялото българско общество, но и в международен мащаб". Казусът "КТБ" ще влезе в учебниците и ако те обслужат личните интереси на поръчителите на този варварски спектакъл, имената им ще се наредят в позорния списък на хората с власт, довели държавата до икономическа и финансова катастрофа", завършва обръщението му.

БНБ постави КТБ под специален надзор на 20 юни, след като банката изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се предаде на полицията в Сърбия на 16 септември, след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същият ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка“. Международният паспорт на Василев е отнет и той трябва всеки ден да се явява в съответното полицейско управление. Дни по-късно стана ясно, че прокуратурата е изпратила на компетентните съдебни власти на Сърбия молба за екстрадицията на Василев.

Междувременно Европейската комисия обяви началото на досъдебна процедура срещу България заради КТБ и банка "Виктория". Причината е, че страната ни е допуснала закъснение с изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми в двете банки. Според действащата директива гарантираните депозити до 196 хиляди лева трябва да започнат да се изплащат 20 дни, след като стане ясно, че дадена банка не е в състояние да изплати парите на вложителите си.

Според ръководството на БНБ обаче е необходимо политическо решение за отварянето на КТБ. Ако се наложи преструктуриране на КТБ, то може да бъде извършено само след приемането на законодателни промени, регламентиращи реда и условията за това, поясни на 13-и октомври БНБ в ново изявление по случая. По-рано пък стана ясно, че ръководството на КТБ се опасява от отнемането на лиценза ѝ.

До днес КТБ трябва да представят в БНБ цялостна оценка на активите на КТБ АД, извършена от трите одиторски компании – „Ърнст и Янг Одит“ ООД, „Делойт одит“ ООД и „Афа“ ООД. До 31 октомври пък те трябва да представят и отчет за капиталовата адекватност на поставената под специален надзор банка на базата на изготвената пълна оценка на активите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: БНБцветан василевКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Иванова преди 9 години
БНБ изобщо не е държавна. Тя е под чужд контрол. От въвеждане на валутния борд. МФФ и др.чуждестранни институции. Това е ЕС. Е, и още некадърното управление на фирмите в България и още и още. ДОКОГА?
19
0
 
2
 
! Отговори
Тервел преди 9 години
По даните които бяха изнесени над 35% от раздадените от КТБ кредити са към свързани лица(без да се посочват накаква стойност обаче,т.е това може и да са 90% номинал на раздадените кредити).То трябва да си луд да плащаш 8% по депозитите,та на себе си да даваш кредити на 10%.Та,затова и 3,5мрд от раздадените кредити са се оказали във фирми които работят на загуба.Най-вероятно,ще се окажат и кухи ще им вземат налъмите.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук някой искаше имена -Юкос Петролиум-нататък в медиите си пише всичко.
17
1
 
4
 
! Отговори
с тази банка е ... преди 9 години
... свършено каквото и да става.
16
0
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Човека е прав ,въпроса е кой на кого е слуга.
15
0
 
6
 
! Отговори
А, подготвя се? преди 9 години
ми разграбването на ктб не е ли вече направено. Остава само да бъде довършено.
14
11
 
11
 
! Отговори
Кирил Малинов преди 9 години
Крадецът вика :Дръжте крадеца ! Дали има какво да се разграби от КТБ, всички знаят ,че каквото е имало за разграбване е вече заграбено от Цветан Василев !
13
4
 
17
 
! Отговори
читател преди 9 години
Може ли една банка, собственост на български и арабски мутри, + руския ВТБ да не разграбена?Естествено, че е. Отдавна.Въпросът е кой ще плати разграбеното.
12
1
 
16
 
! Отговори
vaso преди 9 години
До данъкоплатецМи каква е разликата м/у европейската, еврейската и българскта мафия, у цвето на костюмето или у етикето, а?
11
1
 
29
 
! Отговори
данъкоплатец преди 9 години
Фактът,че толкова време слушаме разнопосочни мнения и все още няма решение,показва,че нещо ЯКО се мъти.Всички говорят,че институциите трябва да си свършат работата-а като не я вършат,кой ги наказва?Уж сме европейска д-ва,но действат законите от мутренските времена-мафията си знае работата-има какво да се тръска още от гърба на народа.
10
6
 
25
 
! Отговори
Ужас преди 9 години
Интерпол са срам за Европа.Те уж го дирят ,а той си дава интервюта.Да си наемат некой журналистин да им фаща бандюгите като са толкова некадърни.
9
4
 
10
 
! Отговори
Дърт Комсомол преди 9 години
Да го духат глупаците...и пак и пак и пак ;)))
8
2
 
33
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Разграбва се КТБ , после се възстановява с пари които народа ще изплаща (започва се с покачването на тока) , после КТБ отново ще бъде плячкосана и може вече да я закриват :) и народа ще плаща плячкосаните милиарди ..........така ги виждам аз нещата !
7
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
WOW Веждичката ще хване диабет.:)
6
4
 
17
 
! Отговори
макето преди 9 години
не се косете токо тва си е дръжавна политика нема производство нема селско стопанство демек нема и данъци а парета требат на нашенските милионери отдека да ги вземат ами от спестяванията на ората с който искате да се фанем на бас вложителите с размери на 500 лв нема да видат и стотинкаке стане горе долу кат лихвоточките
5
3
 
8
 
! Отговори
Универмаг преди 9 години
До ЦецоХа, Ха - не е само в БГ !!! не е...Някъде пише ли какво сатва в Русия или просто ти не си прочел ...
4
12
 
25
 
! Отговори
Цецо преди 9 години
Няма да си първият нито последният създаден и сринат от дъртите ***. Всяка банка може да има проблемите на КТБ, но само в БГ контролния орган не контролира 14 години, плаща милиони на други да му свършат работата и накрая народа плаща по законово установените наредби. Имаш план, но на Искров не му харесва и ти повдигнаха обвинения за незаконно придобито имущество. Чудно как човек с доказани доходи от стотици милиони го обвиняват за няколко милиона дни преди доклада :).
3
14
 
28
 
! Отговори
платец преди 9 години
Че то останало ли е нещо за доразграбване след тоя?Видя че има проблем и забегна в чужбина. А парите отдавна ги няма.
2
2
 
37
 
! Отговори
DDT преди 9 години
Подготвя се разграбването на КТБ, предупреди ВасилевВерно ли бе?!! Ай стига?!!!
1
1
 
62
 
! Отговори
тъпчо преди 9 години
Идвай си в България,казвай имена и да се приключва!Стига недомлъвки! В нормална държава този отдавна да го бяха издърпали...