Министрите от бъдещия кабинет ще вземат над 3361 лв.

Преглед на по-интересното от печата за днес, 23 октомври
35
Министрите от бъдещия кабинет ще вземат над 3361 лв.
Снимка: архив, БулФото

Министрите от евентуалния бъдещ кабинет, за който в момента текат междупартийни преговори, ще получават месечна заплата от над 3361,8 лв, изчислява "Монитор". За труда си членовете на МС прибират сума, равняваща се на 130 процента от възнаграждението на депутатите. След старта на 43-ото НС идната седмица на законотворците ще се полагат по 2586 лв. месечно.

"Строим "Хемус", иначе зачеркваме Северна България", е заглавието над интервю в "24 часа" с Екатерина Захариева, вицепремиер в служебното правителство. По думите й това е един от най-важните проекти, който има значение за икономиката на цяла Северна България. "Сами виждате - там, където няма свързаност, там където няма магистрали, бизнесът не отива. Когато има един инвеститор, от какво се интересува - имаме ли магистрала, летище, жп транспорт, има ли достъп до пазари? "Хемус" се свързва и с тунела под Шипка, с пътя Русе-Велико Търново. Това е важен път, за който трябва да се търсят средства", казва Захариева.

"Градски войни бавят големи проекти", алармира в заглавие "Преса". Битка в съда е на път да отложи за неопределено време изпълнението на най-чакания и значим проект на Столичната община - строежа на третия лъч на метрото. Две граждански организации вече обжалват решението на министъра на околната среда и водите от началото на септември, че няма нужда от екологична оценка за изменението на Общия устройствен план на София във връзка със строежа на подземната железница през центъра на столицата - от бул. "Владимир Вазов" до кв. "Красно село" в столицата.

"Пратили сме в екоминистерството информация от 200 страници със съдържание като на доклад за ОВОС. Тя е изготвена от лицензирани външни експерти и дава пълна картина как ще се отрази строежът на метрото върху водите, почвите, въздуха, шума, вибрациите, птиците и дърветата. Въз основа на нея министерството взе решение, че информацията е напълно достатъчна и отговаря на доклад за ОВОС", казва пред "Преса" шефът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

"Пенсиите няма да скочат, ако не вдигнем възрастта", категорично заявява пред "Стандарт" Иван Нейков, бивш социален министър в правителството на Стефан Софиянски и Иван Костов. "Вариантите, които се предлагат за плавно вдигане на пенсионната възраст, са много по-бавни от сегашното законодателство, а то предвижда всяка година стажът и възрастта да се увеличават с по 4 месеца. Вместо това ни се предлага увеличение по 2 и дори 1 месец само на година. Смятам, че намаляването на темпото, което ни праща някъде в 2036 г., е неприемливо. Нещата трябва да станат много по-бързо.

Защото ако се приемат подобни меки стъпки с по един-два месеца на година, реално не правим никакво увеличение на възрастта и няма да се постигне финансова стабилизация на фондовете в Националния осигурителен институт и намаляване на парите, които бюджетът дава на НОИ. За да може тези пари да отидат за здравеопазване, образование, инфраструктура. Сега над 2 млрд. лв. всяка година влизат в НОИ от бюджета, за да се изплащат пенсии", казва Нейков.

В интервю за "Труд" евродепутатът Илияна Йотова коментира: "БСП се държи най-коректно от всички поканени от ГЕРБ за преговори. От самото начало нашата позиция е ясна. БСП нито флиртува с евентуалните нови управляващи, нито изпада в някакъв тип зависимост от тях. В изборната нощ заявихме, че с 39 мандата, с това, че хората ясно показаха ъгъла след едногодишното управление на кабинета "Орешарски", няма как и няма защо да претендираме за ново участие във властта. Само допреди няколко месеца основният въпрос в България беше защо БСП управлява. Сега обаче този въпрос парадоксално е на път да се превърне във въпроса защо БСП не иска да управлява. Така че, ако ни поканят на разговори - нашият преговорен екип трябва да отиде. Не може да оставим и капка съмнение, че ще се държим като ГЕРБ по време на управлението на Орешарски."

"Монитор" цитира статистика, според която нацията ни се топи с по 40 000 души всяка година. Според прогнозите на НСИ през 2020 година населението ни ще падне под 7 000 000, а през 2035 година в България ще живеят 6 335 938 души. Причините за спада в броя на българите са ниската раждаемост, високата смъртност и емиграцията.

От страниците на "Телеграф" археологът проф. Николай Овчаров разказва подробности за новооткрития гроб на вампир и зар за игра на хазарт в скалния град Перперикон. Овчаров е категоричен, че дори в древността хората са играли хазартни игри, въпреки че те са били забранени от църквата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А НИЕ КОГА ЩЕ ВЗЕМАМЕ, ПРЕВЪРНАХА НИ В РОБИ ЗА КЪШЕЙ ХЛЯБ И СМЕТКИ ЗА ТОК. НЕ МИ ОСТАВАТ ПАРИ ЗА *** С 250 ЕВРО НА МЕСЕЦ.
19
3
 
7
 
! Отговори
ПУК преди 9 години
да се задавят ....дано...
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато министрите в България не взимат поне 10 000 лева месечна заплата, никога един нормален и можещ човек няма да стане министър! За такава заплата може да намерите само далавераджия, който иска само да краде!
17
3
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
Тоя сайт да не е на хранилка при ГЕРБ?
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз в англия като градинар вземам повече.Хахаха
15
3
 
12
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
О ГОРКИТЕ ДЕПУТАТИ ТЕ ТРЯБВА ДА ВЗЕМАТ ЗАПЛАТИ КАТО В ИТАЛИЯ ПО 14000 ЕВРО НА МЕСЕЦ АТУК ИМ ДАВАТ САМО 5000 ЛВ Т.Е. 2500 ЕВРО. ТРЯБВА НАРОДА СЪС ЗАПЛАТИ ОТ 200 ЕВРО ДА ИМ ПОМОГНЕ ДА ИМ ОСИГУРИ ПО ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ, ТА ТОГАВА ДА ЗАПОЧНАТ ДА МИСЛЯТ ЗА НЕГО, ИНАЧЕ ОТ ПУСТО В ПРАЗНО! НЕ СЕ НАДЯВАЙТЕ НА НИЩО, НЕГО ЛИ РАЗБРАХТЕ 25 ГОДИНИ! САМО РЕВОЛЮЦИЯ ЩЕ ГИ ОПРАВИ ТЯХ КАТО В ЧИЛИ!!!!
14
4
 
14
 
! Отговори
циганин преди 9 години
уважаеми драскачи това се нарича КАПИТАЛИЗЪМ или както обичате вие да казвате по европейски демокрация нали за това ревахте преди 25 години е сега трябва да сте доволни хората които унищожават България даже им се плаща честито!!!!!
13
6
 
1
 
! Отговори
Nikolov преди 9 години
Zaplatite v zelia swqt sa samo za prejiwqwane.Otvori si firma i kakvoto iskarach e tvoe.Kato ne mojech da otvorich firma ste se zadovolqvach s kakvoto ti dadat.
12
2
 
7
 
! Отговори
тези 3361 лв са ... преди 9 години
... стартов капитал.
11
2
 
16
 
! Отговори
нали нямало ... преди 9 години
... пари!? Ето, че има.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заплатите са екстра приход за този тип ръководни длъжности. т.е. тези длъжности не заемат заради заплата а за друго.
9
5
 
8
 
! Отговори
Сериозен Политик-БГ преди 9 години
Да като цяло заплатите в БГ наистина не са високи но и не много ниски.Мен лично не ме удовлетворяват и затова се скъсвам от работа вече 25 години затова и имам.Вярно е и друго аз съм Сериозен-възпитан политик който всеки ден гледате от ТВ с ЕВР-ценности(пари)и затова страшно ми върви в страната БГ с това население.На друго място нямаше да съм така напред с кинтите но предпочитам пръв в село отколкото последен в града.Ето и сина сега ще стане депутат а е само на 32.То друго какво да работи тук?
8
2
 
12
 
! Отговори
Сериозен Политик-БГ преди 9 години
Задавате наивни въпроси от рода на-И да попитам по- долните- учителите и лекарите и те ли трябва да получават по 300 лв като държавни служители???Мили ми Иванчо толкова си сладък така наивно-чист който скоро ще го вкараме в реалноста а именно отговора на Премиера Бойко Борисов е ясен.Пари няма!Криза е както разбира се народа ни трябва да се научи да работи като германеца за да получава по 1000 лева заплати.Карате ме да ви пиша едно и също 25 години.Дотегнахте ми но сте най евтината ръка в света!
7
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еми ок, дайте им по 200 лв и се чудете после защо има корупция. Не че и сега няма, но тези пари ги получава всеки среден мениджър в национална фирма. После се сърдите, че идвали големите акули и си пазарували по цели парламенти и правителства. Проблемът не е в заплатите на министрите, а в тези на обикновения човек. И да попитам по- долните- учителите и лекарите и те ли трябва да получават по 300 лв като държавни служители???
6
2
 
9
 
! Отговори
Сериозен Политик-БГ преди 9 години
Вие така ли си успокоявате болните-бедни и супер смирени психики като цитирам-да сте ни дадели минимални заплати като така сме усетили хорските мъки.Трогнахте ме но уви няма как да стане защото ние сме ЕС възпитани политици с ценности и вашето бълбукане спира веднага щом излезете от интернет форума като се сблъскате с черните ни нови лимузини които купихме този месец....хайде няма да ви казвам за колко пари защото не това е важното а именно че ние работим за вас народа от сутрин до здрач.
5
2
 
17
 
! Отговори
От Бога е преди 9 години
Е супер.Аз вземам 420 лева и бачкам от 8 до 8 в един цех.Така и трябва големците да вземат яко пари и да се возят в черни джипове докато ние електората трябва само демократично да гласуваме за да имат те.Смятам че Господ така е отсъдил ние с малките заплати завинаги да сме така като дори и детето си уча от сега че като порасне ще е роб на богатите защото това е от Бога.Сина ми е на 10 години и смятам че ще стане примерен роб защото покорна глава сабя не я сече.Трябва да си луд да искаш заплати.
4
2
 
28
 
! Отговори
des преди 9 години
Нали са държавни служители бе....!!!300 ЛВ ЗАПЛАТИ ЗА ТЯХ!!!!!
3
3
 
16
 
! Отговори
? преди 9 години
До 2 . Първо това не са депутати, а дупетати, 2. ние не све истинска европа, 3. те и повече от 5000 си докарват, не ги жали !
2
2
 
7
 
! Отговори
! преди 9 години
Душинки, малко им е !
1
18
 
7
 
! Отговори
това е срамно преди 9 години
Твърде ниска заплата за депутат! Избраните от Народа хора, трябва да се подписват поне под 5000, за да имат самочувствието на истински европейски депутати.