България има възможности, много хора вече си смениха чипа!

Според Симеон II понякога у нас се прекалява с черногледството
Обновена: 24 окт 2014 14:10 | 24 окт 2014 09:46, Красимир Ангелов
176
България има възможности, много хора вече си смениха чипа!
Симеон Сакскобургготски. Снимка: Булфото

България има възможности и може да премине успешно през изпитанията на времето, обяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски пред БТА по повод предстоящата премиера на автобиографичната му книга "Една необикновена съдба".

"Много страни са преминали през какви ли не изпитания и се реализират. Мисля, че и за България това ще стане, защото сме интелигентен народ. Просто трябва да си променим мирогледа и да видим, че имаме възможности“, добави последният български цар и добави:

"Толкова се подиграваха и се вдигна такава дандания покрай това, което бях казал - че трябва да си променим чипа. Мисля, че сме вече напът и много хора са си го променили, няма нищо неуважително и обидно. Просто трябва да си променим мирогледа и да видим, че имаме възможности".

По думите му обединението може да се постигне чрез диалогичност и чрез общи идеали, които засягат всички. "Ако се разбере ползата от по-малко конфронтация и повече сдържаност и най-вече да се разговаря по дискретен начин, а не медийно, това би помогнало да се върви напред", посочи министър-председателят на България в периода 2001-2005 г.

Според Сакскобургготски понякога се прекалява с черногледството в нашата държава. "Може би греша, но наистина ми става криво и съжалявам много, когато се акцентира толкова върху всичко най-лошо у нас. Стига да се огледаме, има толкова страни, където също има проблеми и хората се справят, тези страни не загиват, не изчезват, не се заличават", заяви той и даде пример с демографския срив, който по думите му е проблем, който се вижда в много държави.

"Аз бих казал, че колкото по-егоистично става обществото, толкова по-малко деца ще има. Това е нещо съвсем логично. От друга страна, се наблюдава обезлюдяване на села - ами това става по цял свят. То е нещо от съвремието. Не затова рухва всичко“, категоричен е патронът на НДСВ.

Сакскобургготски призова хората да не стоят и да не се оплакват, че „сме "най-най", а всъщност да видим как можем всички заедно да допринесем, всеки по свой начин, но ефектът да бъде такъв, че да наваксаме времето, най-вече да се подобри и животът на хората“.

Бившият премиер говори и за завръщането си в България след дълго изгнание и го описа като "нещо неописуемо". "Но аз следях събитията, цял живот съм ги следил, но от 89-а, чак до 96-а, когато се завърнах. Понеже исках да намеря точния тайминг. Аз вярвам в тайминга при различните политически и други ходове и изчаках, проверявайки как се развиват нещата, счетох, че този момент беше удачният и тогава се завърнах“, добави той.

Бившият премиер призова хората да помнят всичко от историята, "само да се прецежда в позитивния смисъл, но винаги да си в контекста“ и да не повтарят грешките в нея.

"Преходът толкова се критикува - кой е бил специалист или кой се е родил специалист по преходи от тоталитарен режим с централизирана икономика към демокрация с пазарна икономика? Никой. Не може да се обвиняват едни или други. Въпросът е да се постараят всички да постигнат онази новина, че има по-успешни формули, това вече е въпрос на преценка“, посочи Сакскобургготски.

Той призова българите да наваксаме времето, което сме изгубили тези няколко години и да се стремим да заприличаме все повече или да се изравним с останалите страни от ЕС. "Това е чудесно предизвикателство. Да се даде приоритет например на въпроса за туризма - имаме такава даденост, че е грехота да не се използва по по-рационален начин“, добави Царя.

Той призова хората да погледнат с оптимизъм и да си дадат отговор на въпроса къде сме сега и къде е била България преди 25 години. "Какво е един тоталитарен режим и какво е всъщност демокрацията. Това вече не е малко, колкото и всичко да върви по-мудно и бавно, отколкото бих искал. Погледнете нашите градове днес и как са изглеждали пред 25-30 години. Фактът, че можем да пътуваме, да излизаме, да работим в чужбина и да се връщаме. Това са много неща извън напредъка въобще, но избори, свободата, която имаме, всичко това е нещо, което едва ли има цена, това са придобивки и то в правилната посока", подчерта Симеон Сакскобургготски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
крадлив дедо
107
1
 
1
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
До Анонимен 141 Този ако не е Георги Жеков на си една работа. Голямо *** е.Анти комунист болен от рак.
106
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дърт мошеник
105
4
 
6
 
! Отговори
царя е гол преди 9 години
ТОЯ ТРЯБВА ДА СИ СМЕНИ ЧИПА. ДЯДО МУ ДОНЕСЕ ПЬРВАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА И ПЛАЩАХМЕ МИЛЯРДИ ЗЛАТНИ ЛЕВА РЕПАРАЦИИ. СЛЕД БАЩА МУ ВТОРАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА КОГАТО ФАШИСТКАТА *** БЕШЕ ПОМЕТЕНА ОТ АНТИФАШИСТИТЕ САЩ АНГЛИЯ АВСТРАЛИЯ ФРАНЦИЯ СССР. ДА НЕЗАБРАВЯМЕ БЬЛГАРИЯ БЕШЕ СЪЮЗНИК НА ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ ПРИ БАЩА МУ-ВТОРАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА. И ТОЯ НИРАК НИ ЩУКА ЩЕ МИ ДАВА АКЪЛ АЙДЕ МАРШ ПРИ САКСИТЕ. ОНЯ НИ ОПРАВИ/ОГРАБИ/ ЗА 800 ДНИ И СИГА АКЪЛ ИМ ДАВА. АЙДЕ У ЛЕВО И У МАДРИТ.
104
3
 
9
 
! Отговори
крек преди 9 години
М-р 800 дни, нямаш право на реплика.
103
6
 
21
 
! Отговори
Demos преди 9 години
На този чипа вече е изгорял!!!
102
7
 
23
 
! Отговори
пена преди 9 години
ало, нахалника колко капки българска кръв има в тебе , че даваш оценка на българитеколко от твоите деца са женени за българикога ще изплатиш на българите репарациите и контрибуциите които платиха заради глупавата политика на твоите дедикога ще върнеш парите от изсечените гори турците не са ги сякли 500 години ти дойде и ги унищожикога ще смениш името на внука си хасан ние сме православни не сме мюсюлманикога ще заплатиш щетите които нанесе като миситър председател и за лъжите за 800 дни
101
5
 
20
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
Е, повервах ти Ваше Негодничество.Клана Кобургите от 16век ни носи само неудачи и провали в Европа.В 4 държави наследниците са прокудени и изгорени в Лотарингия през 1917г. , а след това в Освиенцим,Треблинка или Дахау.След 1954г. са прокудени от Италия./последната държава имащи право на гласоподаватели./Арабската пролет 2013г. ги изгони и от Мароко,Алжир,Египет.Само в България обръщаме все още внимание на един негодник.
100
5
 
17
 
! Отговори
Царедворец преди 9 години
Ако си бяхме сменили чиповете досега да сме те подкарали със шутове към Мадрид, ***.
99
7
 
12
 
! Отговори
Бакал Петко преди 9 години
Симеоне, през 1943 и 1944 ТИ БЕШЕ ЦАР НА бЪЛГАРИЯ , макар и малолетен, тогавашният фашистки съд на България издаде и изпълни хиляди присъди в името на вашето ВЕЛИЧЕСТВО ЦАРЯ .По- голямата част от тези присъди бяха ,,НА СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ И РАЗСТРЕЛ,,По този въпрос вие никога не сте говорили и сега не говорите.Кой ще възмезди наследниците на убитите и измъчваните из затворите във ваше име или поне ти ще се извиниш на тези българи сега за преживените мъки тогава.
98
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***!!!
97
6
 
4
 
! Отговори
ivan преди 9 години
Glupak (kato publichna izyava...a mozhe bi i v swshtnostta si)--rekvizitsionen-umoritel na bwlgarite !
96
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво стана, исках да гласувам за Царя а май нямаше такава възможност?Много съм объркан
95
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига с тоя туризъм бе, *** си смени чипа България да не ти е един хотел, селата обезлюдяват какво става с земеделието бе цар
94
7
 
13
 
! Отговори
Абе преди 9 години
тоя вампир още ли мърда?
93
2
 
8
 
! Отговори
evgobul преди 9 години
Syglasen! Dobre kazano, no...samo tolkova.
92
7
 
21
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Кво стана с ония 800 дни, бе господин цар ?...
91
6
 
17
 
! Отговори
Gruio преди 9 години
Умни и не лоши за размисъл думи. Само дето като ги чуеш от устата на един пропаднал тип, който се мъчи да изглежда аристократично звучат глупаво. Не заради думите, а зарди устата изрекла ги. Ех Симе, Симе *** и крадлив си, както и цялото ти семейство, и такъв ще си умреш. А за сведение и *** Груьо знае лафове като този. Ама на ли съм Груьо нема кой да ме пита, та и аз да се изкажа по аристократичному..
90
8
 
6
 
! Отговори
Phuuuu преди 9 години
Vervame ti !
89
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Kahari",tvoyat chiip si e stacionaren-"Cio".