Не готвят сливане на НАП и митниците

МФ: Служебният кабинет няма такива правомощия
Обновена: 24 окт 2014 19:36 | 24 окт 2014 19:35,
1
Не готвят сливане на НАП и митниците
Снимка: архив, Ройтерс

Министерството на финансите не разработва и не подготвя за реализиране концептуална рамка или проект за бъдеща обединена структура, включваща сливането на двете приходни агенции – Национална агенция за приходите и Агенция „Митници“.

Решение за създаване на обединена приходна агенция е извън правомощията на служебното правителство, съобщават от Министерство на финансите.

От там информират, че уточнението е във връзка с разпространявана в публичното пространство информация за подготвяно обединение на двете приходни администрации.

Подготовката на подобна мащабна административна реформа включва широко обществено обсъждане и консултация с всички заинтересовани страни. За реализирането на такова обединение, което би засегнало широк кръг физически и юридически лица и би оказало влияние върху администрирането на приходите от мита, данъци и задължителни осигурителни вноски, е необходимо изготвянето на предварителен подробен анализ, пише в съобщението.

Анализът следва да обхване нормативната база, структурите, функциите и дейностите на приходните агенции и да включва оценка на въздействието, проучване на практиките на други държави-членки на ЕС и трети страни.

Идеята за сливането на двете приходни агенции е стара, но председателят на парламентарната бюджетна комисия в 42-то Народно събрание Йордан Цонев реши, че проектът трябва да се задейства. През юни той съобщи, че работни групи от различни институции действат по такъв проект.

Финансовият министър в кабинета „Орешарски“ Петър Чобанов подкрепи Цонев, като заяви, че в нея има много голям смисъл с оглед по-добрата координация между двете институции. БСП тогава се обяви против идеята.

Против сливането на Агенция „Митници“ и Националната агенция за приходите се обявиха и КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Според тях обединението на двете приходни агенции ще доведе до обратния ефект.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: НАПАгенция Митници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари