145 хиляди двойки се борят да имат деца

Средно семейство с репродуктивен проблем се бори по пет години
6
145 хиляди двойки се борят да имат деца
Снимка: Булфото, архив

В България има 145 хиляди двойки, които имат някакви репродуктивни проблеми, каза днес във Варна Радина Велчева, председател на фондация "Искам бебе".

Тя посочи, че около 40 хиляди от тях могат да се сдобият с рожба само ако получат донорски яйцеклетки.

По думите на Велчева 1 000 млади дами от цялата страна вече са заявили готовност да дарят генетичен материал чрез фондацията.

Председателката на "Искам бебе" отчете още, че едно семейство с репродуктивен проблем се бори средно по пет години, за да го реши.

От създаването на националния фонд "Ин витро" през 2009 г. досега с неговата финансова подкрепа са се родили над 4 500 деца, допълни Велчева, цитирана от БТА.

Тя каза още, че 37 общини в страната имат свои фондове, с които подпомагат млади семейства с репродуктивни проблеми. Най-много средства заделят Варна, Бургас и Благоевград.

Радина Велчева бе във Варна по случай първата годишнина от разкриването на информационния център на фондацията в града. Тя уточни, че за този период помощ са потърсили повече от 100 двойки. Стана ясно още, че в центъра се подготвят няколко информационни кампании, които ще бъдат насочени към по-малките общини в региона.

Началникът на общинската дирекция "Здравеопазване" д-р Лидия Маринова допълни, че кметството във Варна отново залага в бюджета си за 2015 г. 100 000 лева, с които могат да бъдат подпомогнати 50 двойки с репродуктивни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някои жени след първи брак имат деца.Но втори мъж не може да има и се пробват по този начин.На някои им се получава от веднъж,дори близнаци се раждат в 90%от случаите.
3
0
 
13
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 9 години
За малък народ като нашия, това е направо трагедия. Ако държавата не вземе решението на този проблем за приоритет просто няма да има нито българи нито България.
2
2
 
13
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Значи са верни слуховете ,че продукцията която предлага новия търговски ред в EU води до инфертилитет? Даваха за опити с плъхове хранени с ГМО 14% стерилност първо поколение50/50 втори поколение100% ялови плъхчета трето поколение и то това при ени от бозайниците с най-добре репродуктивност !!
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
145х ходещи портмонета за изпразване