Муравей Радев: Държавата трябва да участва в спасяването на КТБ

Според ексфинансовия министър по-малкото зло е банката да бъде стабилизирана и оздравена
Обновена: 29 окт 2014 12:26 | 29 окт 2014 12:25,
46
Муравей Радев: Държавата трябва да участва в спасяването на КТБ
Снимка: Bulgaria On Air

Участието на държавата в оздравяването на КТБ е единственото решение за поставената под особен надзор банка. Това каза бившият финансов министър Муравей Радев пред телевизия Bulgaria On Air.

Финансистът обвини политиците за лошото състояние на КТБ, защото „са допуснали една нормална финансова институция да се превърне във финансов Франкенщайн“. Радев изрази и съмнения, че дупката в активите на закъсалата банка е над 4 млрд. лева. По думите му липсата е под 1 млрд. Лева.

Според финансиста сега парламентът ще трябва да избере кое ще е по-малкото зло за данъкоплатеца, това, което ще е по-евтино, защото във всички случаи държавата ще плати. Парламентът трябва да избере дали да обяви фалита на банката, или да я спаси, каза Радев. И коментира, че според него по-малкото зло е банката да бъде стабилизирана и оздравена, защото след нейния фалит ще има щети – преки и косвени.

Радев обясни, че данъкоплатецът губи най-много при фалит на банката, защото 3,6 милиарда лева са защитените влогове, които ще се платят частично чрез Фонда за гарантиране на влоговете. Но средствата от 2,1 милиарда лева във фонда също са дошли от данъкоплатците. Ако държавата даде още около 1,5 милиарда лева под някаква форма, пак се плаща от данъкоплатеца, коментира бившият финансов министър.

За него пътят за спасението на КТБ минава през това държавата да участва с 51% в новия капитал и тогава да възстанови доверието на хората в стабилността на банката. „Защото ако държавата е там, тогава ще дойдат и други инвеститори - Оманският фонд и други. А и самите хора с депозити над гарантираните биха предпочели, вместо да ги загубят временно, да ги обърнат временно в акции и тогава се решава първият капиталов проблем, а след това и вторият – ликвиден проблем на банката“, обясни Муравей Радев.

Той коментира доклада на централната банка за КТБ, като посочи, че този доклад е показал, че КТБ не е изпълнявала функциите на нормална банка. За него схемата, по която КТБ е давала кредити, е много порочна и затова прокуратурата трябва да си свърши работата и да установи порочни ли са били механизмите.

Според Муравей Радев, ако държавата реши да спаси закъсалата банка, то до 7 ноември, когато се очаква да бъде отнет лицензът на КТБ, парламентът трябва да е променил законодателството.

Видеото с целия разговор вижте в сайта на Bulgaria on Air

Още новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
будител преди 9 години
Програмата засега е изпълнена на 50%: Мустака е отстранен, по всяка вероятност "правилните другари" ще придобият по апетитните активи на КТБ. А други "правилни другари" ще успеят да си изкупят кредитите след яка обезценка.Защо 20 години в България е по изгодно да се живее на кредит?
34
0
 
1
 
! Отговори
ЛОС преди 9 години
МУРАВЕЙ АКО ИСКА ДА Я СПАСИ-ДА ВНАСЯ ПАРИ ТОЙ И ТАКИВА КАТО НЕГО- НЕ СМЕ ВЗЕМАЛИ , НЯМАМЕ ДА ВРЪЩАМЕ
33
1
 
4
 
! Отговори
НЕ НЕ И НЕ преди 9 години
Аз имам частна фирма АД и ако фалирам какво ще получат моите акционери едно нищо ,затова не съм съгласен с тази теза Държавата да спасява.не е вярно ,че хиляди ще загубят работа ,ако фирмата дето работи чрез кредити или заеми от КТБ тч ще работи и с друга читава банка.Наистина тези дето са кухи фирми просто ще изчезнат но те не носят нищо като позитив а само кражба!!
32
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Този е нищо повече от адвокат на тези с милиони в КТБ. Извадиха го от някои прашен килер
31
1
 
3
 
! Отговори
Pomnest преди 9 години
I tova GOVEDO izpulzia...
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата ще спаси КТБ, но всичко ще е на гърба на народа, който май е прекалено търпелив за да позволи и този път да му вземат милиардите от джоба БЕЗ ДА Е ВИНОВЕН !?!? Осъзнавайсе народе на къде те водят?
29
1
 
2
 
! Отговори
az преди 9 години
Ako tova beshe se sluchilo v zapadna evropa, bankata shteshe da bude ozdravena oshte predi 3-4 meseca, sled koeto da se tursyat vinovnite za sustoyanieto v koeto se namira i eventualno za sudeben proces. Sled ozdravyavaneto bankata vrushta zaema, s lihva razbira se. Nito gubyat vlozhitelite, nito durzhavata. Spravka Bankia.
28
2
 
3
 
! Отговори
4o4ko преди 9 години
Народът пак ще плати кражбите, а крадците ще си останат ненаказани. Обаче целта е една по една да фалират всички български банки и да бъдат заместени с европейски, американски и турски.
27
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Razbira se, che e mnogo po dobre da se spasi i ozdravi bankata. Tova e po evtinata vuzmozhnost. Sled ozdravyavaneto mozhe da se prodade durzhavnoto uchastie i dori da specheli BG.
26
2
 
5
 
! Отговори
Нели преди 9 години
Всеки голям проблем може да се минимизира и да се свде до частния случай. Ако от дома ми откраднат пари или друго, държавата ще ми ги върне ли? Ясно е ,че не. КТБ е частна банка с мажоритарен собственик и акционери и ако някой е откраднал капитала й, по каква логика или по кой точно закон държавата тс. всеки от нас трябва да плаща липсите?
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Признавам си, че от банково дело нищо не разбирам. Ама тоя консорциум от Оман, дето щял да спасява КТБ, определено ме притеснява. Ето кво пише в уикипедия за Оман:"Оман е абсолютна монархия, в която всички власти законодателната, изпълнителната и съдебната власт в крайна сметка са съсредоточени в ръцете на наследствен султан, Системата от закони се основава твърдо на ислямския шериат.Но те ще купят банката, след като ние внесем парите. Честито българи !
24
1
 
3
 
! Отговори
SILENCE преди 9 години
Да се чете ***.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де, нали сме абсолютната пазарна икономика, поставена на абсолютна неолиберална основа. 25 години слушам, че държавата трябва да абдикира отвсякъде. Тогава откъде накъде с държавни пари ще се спасява едно частно предприятие, та било то и КТБ!? Значи държавата трябвало да се махне от образованието и здравеопазването, а да спасява фирмата на Цецо Едикойси е направо длъжна! Е, или няма такава пазарна логика, или аз не съм пазарен човек
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тя схемата отдавна си е измислена отвъд океана. Последно преди няколко години в началото на кризата ,която тръгна оттам. Тогава също фалираха банки и се наливаха едни пари от държавата. Даже доколкото си спомням имаше и протести .
21
0
 
6
 
! Отговори
SILENCE преди 9 години
Откъде изпълзя и тоА? Тая телевизия май е голяма кочена...
20
0
 
6
 
! Отговори
Мръвчо преди 9 години
"Оздравяване" за сметка на обикновените българи! Цв.В.добре е знаел какво ще стане - нарочно е "приобщил" политици, интелектуалци, фирми...защото знае, че когато потъва, ще потънат и те; ето защо сега всички те/а това са 82 персони или фирми, което е едно и също/ ще "оздравяват" банката.Тя трябва да фалира и това ще засегне само бандидите - били те политици и мафиоти,което е едно и също.И ще бъде урок за другите банки.
19
3
 
0
 
! Отговори
муравеййй преди 9 години
Всички пари независимо в кой джоб стоят в своя първоизточник са били при гражданите... много прав си е муравейчо, но Бг-джиите не са дорасли да мислят и търсят саира. Банките създават пари от въздуха и изнасят тези в обръщение извън граница. Фондове, банки всичко това са нашите пари със сменен етикет, както казваше цачева :) . Който не иска хората да си получат парите, на които хората са платили данъцим за да могат безработните да пишат по форумите е долен ляв ****ал.
18
7
 
2
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Цената,която дакъкоплатеца ще плати при фалит е много по-голяма от цената за оздравяването на банката и това е известно на всички,но големия въпрос е кой ще прилапа атрактивните активи,които всъщност са гръбнака на българската икономика...затова е целия този организиран напън да се фалира на всяка цена
17
0
 
4
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
4 месеца с тази банка не могат да решат какво да правят -това показва или че са неграмотници или държават се държи на косъм с този валутен борд за които всички политици и икономисти радеят за него,защото всеки може да "управлява" автомобил когато е на паркинга и да дава съвети на седящите в него -как ще се движим напред ,как ще стигнем там-там .... по умните слязоха и напуснаха този "автомобил" ,останлите седят и чакат да ги отведат в светлото бъдеще "шофьорите". Лесно е да си водач на парКИНГа
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Муравей Радев: Държавата трябва да участва в спасяването на КТБ........Така ли стана? Когато трябва да спасяваме кражбите на властимащите, държава има. Когато поданиците на държавата/обикновения народ/ имат нужда от последната, се оказва, че такава няма! Я да се уточни има ли държава или не и в в чия полза работи тя?