Лекарският съюз иска повишаване на здравната вноска с 1% от догодина

Иска се и увеличение на цените на някои клинични пътеки
31 окт 2014 17:03,
11
Лекарският съюз иска повишаване на здравната вноска с 1% от догодина
Снимка: www.freeimages.com

Повишаване на здравната вноска с 1% от догодина и увеличение на цените на някои клинични пътеки иска Българският лекарски съюз (БЛС). Това съобщават от съюза във връзка с разглежданите предложения на съсловната организация за Националния рамков договор (НРД) 2015.

От съсловната организация настояват бюджетната рамка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2015 година да бъде минимум в размера на отчетената дейност от Касата за тази година.

В осем пътеки от специалностите акушерство и гинекология, неонатология, кардиохирургия, микросъдова хирургия, хирургично лечение на деца до 1 година с вродени аномалии ще бъдат предложени някои изменения. Значителни са и промените в алгоритмите на почти всички пътеки.

Пред НЗОК на ниво работни групи са представени и искания за повишение на цените на пътеки в акушеро-гинекология, ортопедия, лъчелечение, гръдна хирургия и клинична токсикология. На този етап промените в цените не са дискутирани на ниво УС на БЛС и Надзорен съвет на Касата.

БЛС ще настоява още за нормативни промени, чрез които методиките за остойностяване и заплащане, както и правилата за разпределение на средствата, цени и обеми да станат отново част от НРД, да се възстановят арбитражните комисии чрез промени в ЗЗО, а държавата да заплаща в пълен размер здравно-осигурителните вноски за деветте категории граждани, които осигурява.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
zoio преди 9 години
da se zakrie zdravnata kasapri izlpisvane ot bolniza da predstavat na bolnite faktura za napraveni razhodiako bolen ne zaveri faktura da ne se priznavat razhodibolnicite da lekuvat predimno i samo s generici
7
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 9 години
Пациентите са масово недоволни от медицинските услуги, но лекарите не се вълнуват от това , а само пари са им в главите.
6
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 9 години
Всички работещи да си плащат здравната осигуровка , а не само тези от частния сектор.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво общо имат шофьорите и лекарите ??? Какви пътни листи, кви пет лева ?
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В една 7 милионна Австрия за здравеопазване се отделят 80 милиарда лева.Кога ще ги стигнем поне на четвърт от това?С трици маймуни не се ловят другари!
3
1
 
5
 
! Отговори
всъщност преди 9 години
лекарският съюз държи здраво само в интерес на лекарите и точка. Затова няма осъден лекар. Дори така са го измислили, че ако си ощетен и искаш да си търсиш правата да трябва да се опълчиш сам срещу всички и цялата им система от манипулационни правила. Така например не лекарят трябва да доказва, че е постъпил правилно, а ти с твоите нищожни компетенции трябва да го направиш, като набирането на материали по делото пак си е чисто твой проблем. Не може да ги принудиш с нищо да си пишат четливо напр.
2
1
 
7
 
! Отговори
Мръсници! преди 9 години
И освен това крадци! Тия от лекарската мафия станаха по-големи измамници от шофьорите. Някога шофьорите надписваха във пътни листи. И вече шофьорите не могат и затова лекарите започнаха да лъжат със съставяне на документи с неверно съдържание.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що? Щото вече няма какво да източват с фалшиви пътеки ли? Докога ще наливаме в една бездънна каца, от която докторите си гребат кой колкото успее, без никаква заинтересованост за пациента? Тая система явно е сбъркана. Значи преди да се говори за пари, трябва да се намери вариант, при който парите ще се ползват по предназначение - за здравето на хората, не в негов ущърб.