Скоростта убила на пътя с 64 души повече тази година

От Пътна полиция искат връщане на мобилните камери
Обновена: 31 окт 2014 14:02 | 31 окт 2014 11:22, Веселина Йорданова
50
Скоростта убила на пътя с 64 души повече тази година
Снимка: МВР

Загиналите при катастрофи към днешна дата са с 64 повече от миналата година. Най-вероятно с 60-80 души повече ще бъдат загиналите в края на годината, смятат от „Пътна полиция“.

Скорост е основната причина, подчерта началникът й Антон Антонов пред БНТ.

Още по темата
Той посочи, че с въвеждането на първите автоматизирани технически средства 2008-2009 и с електронния фиш загиналите са спаднали драстично.

Шефът на „Пътна полиция“ подчерта, че е наложително връщането на мобилните камери на пътя.

Тълкувателното решение на ВАС обикновените мобилни камери да се използват по класическия способ – спиране на водача на място, за да има възможност да оспорва констатираното нарушение, и да се продължи със съставянето на акт, промени значително тактиката и реда за контрол и снижи значително ефективността на работа – тя е едва около 10%“, обясни Антонов.

Така за деветте месеца на годината са хванати с около 190 хил. по-малко нарушители.

Една камера е струвала 12-15 хил. лв. Общият брой на закупените камери е 148, като 14 от тях могат да работят през нощта.

Целта на акцията, която тече в момента за скоростта, е да се обърне внимание на водачите, че скоростта убива, подчерта началникът на “Пътна полиция”.

По думите му много голям е интересът от гражданите към възможността по имейл да посочат места за контрол. Само за първите 2 дни сигналите са били 70, а в момента над 200.

Антонов си обяснява поведението на шофьорите, които не са сменили летните си гуми с това, че никой не очаква неблагоприятна ситуация на пътя. Подобен проблем имаше при първия сняг миналия уикенд.

„Глоби имаше, доста водачи та ТИР-ове от съседни държави бяха санкционирани, тъй като бяха със съвсем изтрити гуми по проходите, но определящото не са глобите. Нека водачите да тръгват подготвени на път, защото ако един е с летни гуми, за него ще страдат хиляди“, подчерта той.

От събота стартира традиционната акция на полицията „Зима“. Тя обръща внимание на пешеходците да внимават, защото в този период са основните пострадали.

Антонов обясни, че денят е по-къс, а те пресичат неправилно и са облечени с тъмни дрехи, които пречат да бъдат забелязани. Ще се обръща и внимание на водачите да бъдат по-внимателни на пътя.

„Пътна полиция“ е подготвила законодателни промени още при предишния парламент, които чакат да бъдат разлгедани, но според Антонов основното е връщането на мобилните камери на пътя.

От „Пътна полиция“ не искат със знак да са обозначени местата, на които униформен патрул спира водачи, за да спазват правилата шофьорите навсякъде по пътя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Допреди две години оревахте света, че липсата на денонощно включени ФАРОВЕ било причината за ЖЕРТВИТЕ по пътищата. След като изяснихте, че не ФАРОВЕТЕ, а скоростта е причина за смъртността по пътищата, защо не ги отменихте!
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Махнете фаровете през деня ! Хора , нека се обединим за тази идея, поне в градовете, това е кощунство, посред лято и посред бял ден да караме на фарове. Хора , нека не търпим
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАТ с нищо не помага по пътищата. Само присъствие и глоби както и " Кво пра'им сега". Един съвет или нормално отношение...забрави. забравихте ли колко уволниха за манипулиране на камерите, колко за простотия и рушвети? И промяна няма! Докато не се промени системата и атмосферата в КАТ, докато не се назначат интелигентни и образовани и не се разкарат всички стари началници, нищо няма да се промени!
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голям рев за тези камери бе мързеливци. Умирате си от кеф,когато само лежите и нищо не вършите. Защо е нужно оператори на тези камери да са милиционери, които ще се пенсионират младички, защото са се уморили от лежане в лека кола и единственото смислено нещо което са направили през деня е да включат камерата? А между другото, във всяка държава в света, в която е било въведено денонощно каране на фарове, се отчита увеличаване на броя на загиналите в катастрофи.
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я опитайте да върнете старото правило за каране без светещи фарове в августовската жега и ще видите как произшествията на пътя ще намалеят. Това вече го направиха в Австрия и резултатът е показателен !
43
6
 
5
 
! Отговори
pepe преди 9 години
Въпреки че и аз карам някой път над ограничението искам ако може да има 10 000 камери че и повече, това е начина просто.Затва чужеденц в България започва да кара като *** след 1 седмица шофиране, защото разбира че няма кой да го санкционира.
42
1
 
13
 
! Отговори
pepe преди 9 години
Всеки си кара както си иска защото е БЕЗНАКАЗАН!!! Активен шофьор съм и всеки ден съм в гювеча. Аман е от такива, които свирят когато спирам на пешеходна пътека. Масово в момента в София се минава на Червен светофар (пресичащи пешеходци). *** се пристрояват в грешна лента и грешна секция на светофара за да минат по бързо - което още повече задръства. Масово наспирали коли на 1м от кръстовища. За изпреварване на десен завой да не говоря. Андрешковците с фаровете по добре да не шофират!!!
41
0
 
4
 
! Отговори
БГ преди 9 години
60-80 повече от колко ?
40
0
 
18
 
! Отговори
само протест преди 9 години
а дали ще снимат чисто новите депутатски СЛУЖЕБНИ коли които профучават с по 180-200Защото аз карам по магистралата с 130-140 и тези от НСО и тн. ме подминават все едно съм спрял тях защо не ги глобяват ООО ДА ЗАЩОТО ЗА ДЕПУТАТИ ИМУНИТЕТ ИМАТ . а мен ме спират за да си напълнят касата за да има за депутати фуражкадии *** помощи
39
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да каже някой, спиран ли е от КАТ с думите, добър ден, как сте днес и бъдете внимателен, след около 10 км има задръстване. Няма такова чудо! Как да ги уважаваш! Документите и т.н. надажда се е и насадено от тези ***, че си виновен по презумция. Ето срещу какво трябва да се борим!
38
2
 
7
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Още като прочетох заглавието и веднага се сетих за забраната на мобилните камери. Ето го и резултата.------Мобилните камери не са забранени!
37
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Върнете ги мобилните камери и сложете още 500камери през 2015г и още 500 през 2016г. То, българският тарикат от друго не разбира. Още като прочетох заглавието и веднага се сетих за забраната на мобилните камери. Ето го и резултата.
36
0
 
8
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Пример от Гърция: Междуградски път,.....--------Точно такова опасно кръстовище има на пътя Кърджали посока Маказа. Уникално опасно кръстовище. Не смея да мисля на кой са му е дошла идеята да направи там кръстовище. В завой, без никаква видимост и на път с две платна. Преди него има знак 60. Как мислите милиционерчетата се грижат за безопасността на това кръстовище. Като разположат патрулката в самото кръстовище и снимат с камерата. Виждаш ги чак когато си излязъл от кръстовището!
35
2
 
17
 
! Отговори
терминал 2 преди 9 години
Чудят се как да скубят още пари от хората.А колко катастрофи и почупени коли има от дупките и разбитите пътища тях защо не ги казвавсе по полицейска държава ставаме и то за парипълнете си бюджетите от дугаде
34
3
 
8
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Не е точно така. Рутинната проверка има превантивния ефект. Ако всичко ти е наред, ще загубиш не повече от 2 минути, но винаги ще имаш едно наум, че можеш да бъдеш спрян и проверен.-----Така е, рутинните проверки изграждат някакъв вид поведение. А как ти стои на теб въпроса с мобилните камери в храстите? Те рутинна проверка ли са?
33
4
 
8
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Антонов си обяснява поведението на шофьорите, които не са сменили летните си гуми с това, че никой не очаква неблагоприятна ситуация на пътя. Подобен проблем имаше при първия сняг миналия уикенд.------И престанете с тази смяна на гуми. Никой не е длъжен да си сменя гумите. Длъжен е гумите му да имат необходимия размер грайфер!!!! "Зимни" гуми в мокро време са по-опасни отколкото "Летни" в сняг!!!
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Културата, ако може да се каже, че е има на катаджиите е нулева. Карам "Опел" снар модел. Тренирам и съм анлетичен. Прибирам се към София с две малки деца. Лято е. Около 12.00 обедно време. Спират ме. Бавно идва сержант, не мърдай, ръцете на волана. По потник съм. Излизам, проверка и всичко е ОК. Питам, защо така, виде ли ли сте бандит да кара такава стара кола, бяла и дизел с децата си? Гледат глупово! Ами изглеждате силен, затова. Тези хора не си учат да мислят, да преценяват. Безполезни са.
31
0
 
2
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Не е така, защото преди не е била 100%.-------Приемам забележката. Коментарът ми беше по-скоро емоционален ;-)
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОИТО КАРАТ БЪРЗО СА ОТ ОНИЯ НЕДОСЕГАЕМИТЕ С ЛЪСКАВИТЕ КОЛИ НА КОИТО ВСИЧКО ИМ Е ПОЗВОЛЕНО И РАЗНИ *** НАЙ ЧЕСТО С БМВ КОЕТО МНОГО ВЪРИ И МНОГО ПУШИ ГУМИ..ШЪ ЗНАЙШ!
29
8
 
4
 
! Отговори
xxx преди 9 години
До АнонименНе е точно така. Рутинната проверка има превантивния ефект. Ако всичко ти е наред, ще загубиш не повече от 2 минути, но винаги ще имаш едно наум, че можеш да бъдеш спрян и проверен.