Честваме Деня на народните будители

Посветен е на просветителите, съхранили ценностите на нацията
Обновена: 1 ное 2014 08:29 | 1 ное 2014 07:50,
53
Честваме Деня на народните будители
Снимка: архив, Булфото

Днес е Денят на народните будители. Посветен е на делото на книжовниците, просветителите, на борците ни за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал - Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. През 1922 година Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители.

От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 година е забранен. Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Ден на Будителите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
кали преди 9 години
Толкова светъл български празник на светците българи , прекрасен български празник !!!
34
0
 
1
 
! Отговори
gost преди 9 години
едно мие интересно защо уважават повече хелоин отколкото деня на будителите ние англичанилисме не знаам аз се смяам заа бъвгарин и тази английска глупос нея признавам
33
0
 
0
 
! Отговори
ъ преди 9 години
"Йоасаф Бдински"Тоя да не е някакъв Юсуф или нещо? Шегувам се, ама все пак го поправете.
32
0
 
2
 
! Отговори
кали преди 9 години
Честит свят празник мили българи , нека останем истински българи .....
31
1
 
2
 
! Отговори
До 21 преди 9 години
Стига се излага!Още древните римляни са казали, че децата трябва да приличат не на родителите си, а на своето време.Подрастващите в съвременна България възприемат Хелоуин като повод за маскарад и забавление. Това не ги прави по-малко патриоти, независимо от какъв етнически произход са и дали семействата им са християнски, мюсюлмански или юдейски.
30
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DEN NA KRADZITE I HAIDUZITE.VSICKI V ZIALATA ISTORIA SA HAIDUZI-KRADAT,LAGAT, MAMIAT.DA GIVEE AMERIKA-STRANA NA ISTINSKI PATRIOTI.
29
3
 
4
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Всяка сутрин събуждам сънливата си съпруга. Мога ли да се наричам будител.
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес е празника на най-големия будител - Буда!Буда ще ви направи европейци без да ходите в Европа!Буда е винаги прав и винаги печели (на Ваш гръб)!Буда ще ви събуди от вековеният Балкански сън и ще направи всичко европейско, без заплатите - за да не се разглезите много!
27
5
 
3
 
! Отговори
до 33 преди 9 години
Каква е България днес?Бандити и крадци и някакви форумни просветители като теб.
26
2
 
5
 
! Отговори
до 33 преди 9 години
Единия празник не пречи на другия банални ставате вече.Псевдо патриоти.Защо никой не протестира против Дядо Коледа.
25
2
 
5
 
! Отговори
CVETA преди 9 години
Е,вчера всички празнуваха един чужд празник,но колцина са тези,които знаят без някой да им каже,че днес е един от най- значимите наши празници-Денят на народните будители.Без тях,без тези пламенни патриоти и борци,днес България нямаше да е същата.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
някой знaели зaщо след вторaтa световнa войнa aнглия остaви дялaси от гермaния нa aмерикa зaщото aмерикa е вторa aнглия a знaетели че aтaтурк е също aнглийски aгент основaл републикa турция не нищо незнaете
23
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За мен будител е смартфона ми който ме събужда сутрин.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 26На какви наркотици си бе, брато?
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кои ценности по-точно?Евроатлантическите ли?Тази бездарна фраза няма общо с народа, нито с неговите будители!Народните будители са съзнателно и целенасочено затъпквани, затварени очи за власт, която може би поръчва, това, за да забравим това, което ни прави българи, което ни дава чувство за ценности, да бъде преиначавано, омаловажавано, презирано и измествано от тиквен чужд ритуал на глупостта!Масовките са за стадото от бели овце, които знаят входа и изхода на организма си!
20
7
 
3
 
! Отговори
subuden ot ATAKA преди 9 години
Vazov.BOtev,LEVSKI. Buditeli sa,da.No v dneshnoto ni vreme e TV ALFA-ta.
19
2
 
7
 
! Отговори
от небето преди 9 години
Ако народните будители можеха да слязат от небето на земята, сигурно щяха с ужас да напуснат страната и щяха да основат една нова България.
18
6
 
19
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
до 17"Брате, турчино", както би казал големия Капитан Петко войвода, тъжното е, че и вашите деца се подведоха по тези сатанизми. Вашата вяра поне е по-силна. Как го допуснахте ?Снощи бях в едно село с преобладаващо мюсюлманско население ... Останах втрещен, когато в кръчмата влязоха 15-тина деца маскирани като зомбита, дяволи и др.Децата крещяха истерично: "Пакост или лакомство" ...Българийо, Българийо ... !
17
1
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
До петков "дано и даскалите някога да станат будители" Даскалите винаги са били будители,но тая *** ***,която учат, и Дядо Господ да слезе от Небето, и той няма да успее да я научи! Родители,възпитавайте си децата в моралните ценности и говорете с уважение за "даскалите",иначе скоро и вие ще сте потърпевши от вашите отрочета!
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честит празник на всичкл Българи.